Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Lipsa de fier

Întrebări și răspunsuri •

• Epuizați, amețiți, livizi, respirând greu la cel mai mic efort… Cauza ar putea fi – pur și simplu – lipsa de fier. Aflați mai multe despre acest mineral indispensabil și despre anemia pe care o produce o cantitate insuficientă de fier în organism •

* Care sunt semnele ce ne avertizează că avem fier prea puțin?

Foto: Shutterstock

O oboseală neobișnuită, pierderea suflului și pa­loarea feței, tulbu­rările de memorie, scăderea perfor­man­țelor in­telec­­tuale, căderea părului vulnerabilita­tea la infecții.

* De ce sunt mai expuse femeile?

Fiindcă din adoles­cență până la menopauză ciclul lor adu­ce după sine pierderi de fier. Supuse acestui risc sunt mai ales fe­me­ile cu fibrom uterin, pentru că ele pierd mai mult sân­ge în tim­pul ciclului, ceea ce se repercutează asupra rezer­velor de fier ale acestora. Riscul de carență sporește, de asemenea, în cazul sarcinilor repetate, apropiate în timp.

* Există și alte situații de risc?

În perioada de creștere, necesarul de fier este foarte important. Iar pe parcursul vieții, toate bolile ce pot pro­voca hemoragii repetate (ulcer, hemoroizi, cancer, afecțiuni inflamatorii…) prezintă riscul unui deficit de fier. Deficit ce poate apărea și la persoanele în vârstă care mănâncă prea puțin.

* Practicarea sportului ar putea fi una din cauze?

Da. Este cazul alergărilor, de pildă. Impactul repetat al picioarelor cu solul creează mi­cro­trau­matisme care provoacă „explozia” globulelor roșii: și transpirația excesivă poate fi o cauză. Unii își „strâng cureaua” înaintea unor competiții, pri­vân­du-se de fierul prețios, insuficient într-un regim alimen­tar restrictiv.

* Ce analize trebuie să facem?

Lipsa de fier poate fi con­statată doar printr-o ana­liză de sânge. Dar, mai mult de­cât fierul, cea care trebuie dozată este feritina. Această proteină care permite sto­ca­rea fierului este dovada rezervelor noas­tre. În unele cazuri, acest dozaj poate fi completat cu cel al fierului și al transferinei, proteina care asigură trans­portul fierului în organism.

* Ce-ar trebui să mâncăm?

Campionul tuturor categoriilor este sângeretele (calta­boșul negru), urmat la o mică distanță de carnea roșie. Înscrieți-o, așadar, în meniu de cel puțin două ori pe săptămână. Excelente sunt măruntaiele, peștele gras, fructele de mare. Pen­tru a atinge „cotele”, apelați și la fructele uscate și la legumele verzi. Popeye marinarul știa ce face: spanacul este foarte bogat în fier!

* Ce sfaturi ar trebui date vegetarienilor?

O vigilență mai mare. Căci ei trebuie să „jongleze” cu alte surse decât carnea. Ar putea opta pentru anumite alge, cereale, nuci și unele legume pe care să le asocieze cu alimente bogate în vitamina C (por­tocale, lămâi, grape­fruit…). Iar acum, primăvara, să facă o cură de urzici.

* De ce e importantă vitamina C?

Este unul din prietenii cei mai buni ai fie­rului, a că­rui eficiență o ajută să crească, în­tr-un anumit fel. Un pahar de suc de portocală băut în timpul mesei triplea­ză, prac­tic, absorbția fierului neheminic (exis­tent în produsele vegetale). Și in­vers, anu­mite alimente frâ­nea­ză fixarea acestui mi­ne­ral: ceaiul, ca­feaua, cacao și produsele lac­tate. Feriți-vă de acidul fitic existent în ce­realele integrale, dar asta nu înseamnă că trebuie să le excludeți din ali­mentație, ci să le consumați la distanță de mesele princi­pale.

* Suplimentele alimentare pot fi suficiente?

Suplimentele pe bază de fier din farmacii nu sunt o idee rea, însă numai atunci când deficitul este re­dus. Dar cum semnele care îl pot dovedi sunt destul de banale, nimeni nu poate ști cu exactitate în ce si­tuație se află. Mai bine consultați medicul de familie. Excesul de fier este la fel de dăunător ca lipsa lui!

* Când trebuie luate medicamente?

Când deficitul este con­fir­mat, adică atunci când valoarea feritinei este insufi­cient de mare. Numai medi­cul care a făcut dozajul poa­te stabili tratamentul, în funcție de contextul pacien­tului.

Dacă există o anemie (valoarea hemoglobinei este sub 120 g/l la femei și sub 130 g/l la bărbați), trata­mentul este indispensabil. În acest caz, medicul va pre­­scrie un produs cu fier, care ar trebui luat la în­ceputul mesei, pentru a-i facilita absorbția.

* Cui îi e destinat fierul intravenos?

Celor ce suferă de malabsorbții intestinale sau de anumite afecțiuni cronice sau celor cu o anemie de­osebit de severă, dacă suplimentarea orală se dove­dește insuficientă. Eficiența este de ne­contestat, iar efectele durează câteva luni.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.