• Nu există mijloc de informare care să nu te avertizeze că dacă vrei să fii sănătos, trebuie să bei apă. Cu cât mai multă, cu atât mai bine. Dar de ce anume trebuie să ținem cont atunci când alegem să bem o apă pe termen lung? Răspunde la întrebări Claudia Benea, specialist în hidratare •
Apă cu studii superioare
– Ce înseamnă, de fapt, „somelier de apă”?
– Somelierul de apă este cel care cunoaște în profunzime identitatea, originea și caracteristicile fiecărei ape minerale. Misiunea sa este aceea de a-i învăța pe oameni să descopere apa, să-i aprecieze gustul și finețea, să-i înțeleagă valoarea, dar mai ales să se bucure de beneficiile extraordinare pe care aceasta le aduce vieții, sănătății și longevității.
Apa este cel mai important nutrient, deși este tratată mult prea superficial. Mi-am propus ca, prin cunoștințele mele, să contribui la creșterea gradului de conștientizare a publicului în ceea ce privește consumul responsabil de apă minerală naturală și să încurajez formarea unor obiceiuri durabile de hidratare sănătoasă.
În contextual actual, obezitatea, bolile renale și afecțiunile metabolice sunt provocări majore de sănătate publică. Hidratarea corectă nu doar că le poate preveni, dar le și poate corecta. Fiecare pahar cu apă este un pas către sănătate și energie.
– Care au fost motivele care v-au făcut să alegeți acest drum „al apei”?
– În urmă cu zece ani, am fost martora neputincioasă a suferinței copiilor mei, căci amândoi purtau povara unor afecțiuni complexe: intoleranțe alimentare, alergii, dermatite severe, constipație cronică și alte dezechilibre, greu de gestionat. În mijlocul disperării, am întâlnit un medic căruia i-am cerut un remediu pentru constipația cronică a fetiței mele, care era încă de la naștere dependentă de clisme și împlinise deja șapte ani. Răspunsul lui a fost neașteptat: „Doamnă, eu am vindecat-o pe mama, de o bacterie, cu… o apă terapeutică!”. Am fost debusolată. Un medic care nu-mi recomanda medicamente, ci apă? Totuși, această recomandare a fost ca o revelație și, în același timp, speranța. Am decis să urmez sfatul, am achiziționat apa recomandată și, după doar două săptămâni de consum, fetița mea a scăpat complet de constipație, iar de atunci, nu s-a mai constipat niciodată.
Această experiență a fost punctul de cotitură. Am început să studiez apele minerale naturale, am urmat cursurile Școlii Europene de Somelieri de Apă, unde am dobândit cunoștințe solide despre compoziția chimică a apei, conținutul de minerale, clasificarea apelor (oligominerale, minerale, de izvor, termale), proveniența și cultura consumului de apă. Am analizat 2200 de ape minerale naturale de pe planetă și am înțeles că apa minerală naturală este mult mai mult decât un lichid care potolește setea: este un element terapeutic vindecător, cu rol activ în echilibrul și regenerarea organismului. Am urmat apoi un program avansat în Statele Unite, la Healthcare Academy, iar apoi în cadrul Universității Harvard Medical School. Astăzi, consider că hidratarea conștientă și corectă este una dintre cele mai subestimate forme de prevenție și susținere a sănătății. Tot studiind, am descoperit inclusiv că 55 de ape minerale naturale din România au fost incluse în studiile internaționale, România fiind declarată țara cu cele mai valoroase ape din Europa.
Solventul universal al vieții
– Apa este un aliment sau doar un supliment alimentar?
– Cu certitudine, apa naturală este un aliment cu valoare nutrițională, preventivă și curativă, iar prin complexitatea ei este chiar principalul nutrient al organismului. Apa este solventul universal al vieții. Valoarea nutrițională îi este dată apei de cantitatea și varietatea de minerale. Apa fără minerale, adică apa filtrată, este o apă moartă, fără nici o valoare nutrițională.
– Este important ce apă bem?
– Este esențial ce apă bem. Așa cum ne alegem mâncarea, la fel trebuie să ne alegem și apa, în funcție de vârstă, dar și de necesitățile organismului. Apa recomandată, „apa vieții”, este cea care conține minerale. Orice alt tip de apă, tratată sau care nu conține minerale (apa de rețea, apa de osmoză, apa distilată), este dăunătoare organismului.
– Cum ne alegem apa pe care o consumăm? La ce ne uităm pe etichetă?
– Apele existente în comerț se împart în două categorii: ape minerale naturale și ape de izvor. Indiferent de tip, fiecare apă trebuie să aibă pe etichetă compoziția fizico-chimică. Eticheta este, practic, cartea de identitate a unei ape. Aceasta trebuie să conțină: sursa de proveniență, izvorul din care este îmbuteliată (care trebuie să fie, obligatoriu, izvor de munte, nu surse de câmpie, cum ar fi Ilfov sau altele), și, cel mai important, reziduul sec. Deși este perceput de mulți ca un termen negativ, reziduul sec este principalul indicator pentru clasificarea apelor minerale. El reprezintă cantitatea totală de minerale dizolvate per litru de apă. Acest parametru influențează gustul, unicitatea și proprietățile unei ape.
Apa o alegem în funcție de vârstă și de nevoile organismului. Pentru copiii între șase luni și doi ani, este recomandată apa cu reziduu sec sub 350 mg/L; copiii de peste doi ani pot consuma apă cu reziduu sec de peste 350 mg/L; cei de peste cinci ani, pot bea și apă „light” – adică apă cu foarte puțin dioxid de carbon (ex: Perla Harghitei verde, Lipova, Izvorul Zăganului, Spring Harghita), care au un reziduu sec de până la 700 mg/L. Apele light sunt deosebit de bune pentru organism, în special în caz de constipație, deoarece dioxidul de carbon stimulează motilitatea gastrică.
„Nu cumpărați ape pe a căror etichetă nu scrie ce minerale conțin!”
– Care este diferența dintre apa carbogazificată și apa carbogazoasă?
– 80 la sută din apele carbo din România (Tușnad, Perla Harghitei, Lipova, Carpatina, Biborțeni, Aqua Magnesia, Oaș, Harghita, Spring Harghita, Perla Apusenilor, Borsec, Bodoc, Bilbor, Poiana Negri, Stânceni) sunt natural carbogazoase. Izvorăsc din munți, unde, cu mii de ani în urmă, au existat vulcani activi. Gazul emanat prin scoarța terestră, în contact cu apa, se dizolvă, penetrând rocile și extrăgând o cantitate mult mai mare de minerale. Dar dioxidul de carbon din subteran nu se află în cantități foarte mari, iar până la îmbuteliere se mai evaporă. Din acest motiv, îmbuteliatorii, pentru a satisface gusturile consumatorilor, adaugă dioxid de carbon natural, obținând astfel o efervescență mult mai pronunțată. Pentru că adaugă un plus de dioxid de carbon, sunt obligați prin lege să menționeze pe etichetă termenul „carbogazificată”, dar aceasta nu modifică compoziția apei. Singura apă în care nu se adaugă dioxid de carbon este Vâlcele, o apă terapeutică de o valoare inestimabilă pentru sănătate.
Niciodată nu cumpărăm ape pe a căror etichetă nu găsim ce minerale conțin! Aceste ape sunt, în general, îmbuteliate la periferiile marilor orașe și sunt supuse tratamentelor chimice, deoarece nu sunt microbiologic pure.
– Există risc de formare de pietre la rinichi din cauza consumului regulat de apă minerală?
– Conform tuturor studiilor, nu există nici un risc de formare de pietre la rinichi din apa minerală naturală. Dimpotrivă, apele minerale naturale care conțin minerale alcaline (precum calciul, magneziul, sodiul sau potasiul) și bicarbonat, în cantități mai mari, pot contribui la prevenirea și eliminarea anumitor tipuri de pietre la rinichi. Bicarbonatul este unul dintre cei mai importanți compuși responsabili de această alcalinizare. Prin consumul regulat de apă minerală bicarbonatată, în contextul unei diete echilibrate, se poate susține dizolvarea unor cristale existente și prevenirea formării altora. Începând cu anul 2018, la nivel european, compoziția PET a fost revizuită și reglementată strict prin acte normative și, conform studiilor științifice, realizate la nivel internațional, a primit aprobare globală pentru utilizare în contact cu alimente și băuturi.
– A venit vara. Câtă apă trebuie să bem zilnic, astfel încât organismul să fie hidratat și să nu ajungem la dezechilibre?
– Recomandările oficiale ale academiilor de sănătate, în funcție de vârstă, sunt: copii între șase luni și doi ani: 100–125 ml de apă la fiecare două ore, pe tot parcursul zilei – cantitatea totală recomandată: 800–1000 ml/zi; copii între trei și cinci ani: 125–150 ml la fiecare două ore; copii între șase și opt ani: 200 ml la fiecare două ore; copii peste opt ani: 250 ml la fiecare două ore. Adulți: femei: câte 250 ml de apă la fiecare două ore; bărbați: câte 250 ml la fiecare oră și jumătate. Un aport hidric constant, fracționat pe tot parcursul zilei, este mult mai eficient decât consumul unor cantități mari de apă într-un timp scurt. Această rutină ajută la menținerea echilibrului hidric, fără a suprasolicita rinichii sau sistemul digestiv.