• Apreciat de copiii cărora le place gustul lui acrișor și de gospodinele din Oltenia, care își acresc cu el ciorbele, măcrișul este una dintre cele mai puternice plante medicinale. Modest și uitat, e nevoie să-l ia cineva de mână și să-l ducă la bal, asemeni Cenușăresei, ca să i se recunoască noblețea. Iată doar câteva din puterile lui magice, plus un bonus de rețete culinare de vară •
O adevărată minune a naturii, puternică și eficientă

Face parte dintr-un neam de plante răspândite de la câmpie și până pe coaste de munți, mult apreciate, atât de oameni (măcrișul clasic), cât și de animale (măcrișul-iepurelui, măcrișul-caprei, măcrișul-calului). Ce îl face așa de deosebit? Gustul lui acrișor, care răcorește, dar mai ales puterile sale vindecătoare, pe care animalele le cunosc mai bine ca oamenii. Iată doar câteva dintre virtuțile lui:
TRATAMENTE INTERNE
Scorbut
Se mănâncă zilnic mici cantități de frunze proaspete crude.
Intoxicații cu arsen sau mercur
Decoct din 10 g plantă proaspătă la 1 l de apă. Se fierbe 5-17 minute. Se bea la intervale, cu precauție.
Paralizii și parezele nervilor periferici
Infuzie din 1-2 lingurițe frunze peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se lasă acoperită 20 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2 căni pe zi.
Acțiune depurativă și diuretică accentuată
Decoct din 25 g rădăcină tăiată rondele la 1 l de apă. Se fierbe 10 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 3 căni pe zi.
Diaree
Infuzie din 1/2 linguriță fructe, peste care se toarnă 100 ml apă clocotită. Se lasă acoperită 15 minute. Se strecoară. Se bea această cantitate de trei ori pe zi.
TRATAMENTE EXTERNE
Răni, ulcerații în gură
Decoct din 10 g plantă proaspătă la 1/2 l apă. Se fierbe 5-7 minute. Se acoperă și se lasă la răcit 15 minute. Se strecoară. Pentru ulcerațiile din cavitatea bucală se folosește ca apă de gură. Pentru tratarea rănilor se aplică comprese locale.
Abcese
Planta proaspătă se pisează și se pune pe locul afectat. Se leacă apoi cu un pansament. Evită infectarea și grăbește vindecarea.
Paralizii și parezele nervilor periferici
Decoct din 100-200 g frunze la 2 l de apă. Se fierbe 10 minute. Se strecoară. Se introduce în cada cu apă de baie la temperatura de 37-38 grade. Procedura se face zilnic.
Pecingine
Decoct din 100 g la 1 l de apă. Se fierbe 10 minute. Se strecoară. Se aplică comprese locale folosindu-se un tifon curat. Contraindicații: nu se folosește în afecțiuni pulmonare, astm, sensibilitate gastrică, artritism, gută, colici nefritice, calculi.
REȚETE
Tinctură de măcriș
* Împotriva umflăturilor provocate de înțepături, mușcături, erizipel
Ingrediente: 1 lingură de lăstari tineri de măcriș, 1 lingură de rădăcină de măcriș, 1 lingură de semințe de măcriș (verzi sau roșii), 150 ml rachiu de cereale.
Preparare: 1. Tăiați mărunt lăstarii, rădăcinile și semințele de măcriș și puneți-le într-o sticlă fumurie pentru tincturi. 2. Completați cu rachiu și lăsați la macerat cel puțin 3 luni. Filtrați și păstrați în sticle închise la culoare.
Utilizare: Tinctura era folosită în mod tradițional în caz de erizipel, înțepături de albine, țânțari și viespi, umflături și inflamații, precum și după mușcături. Aplicați de mai multe ori pe zi sau faceți o compresă.
Mugurul de frunză
* Înțepături de insecte, îngrijirea pielii
Privită de aproape, o frunză foarte tânără de măcriș, încă nerăsfirată, prezintă la nivelul tulpinii o teacă delicată. Dacă frunza este culeasă și teaca este îndepărtată, se eliberează un gel asemănător cu cel care se găsește în frunzele de aloe vera. Este eficient în cazul înțepăturilor de insecte și e potrivit și ca produs pentru îngrijirea pielii.
Unguentul de măcriș al bunicii
* Pentru tratarea genunchilor umflați
Ingrediente: 2 linguri de lăstari tineri de măcriș, 2 linguri de rădăcină de măcriș, 2 linguri de semințe de măcriș, 250 ml de ulei de măsline, 20 g de ceară de albine.
Preparare: 1. Puneți părțile mărunțite de plantă în uleiul de măsline și lăsați-le 7 zile la macerat. 2. Încălziți ușor amestecul de ulei și lăsați-l să se răcească. Repetați această procedură după 7 zile. 3. La urmă, strecurați și încălziți amestecul laolaltă cu ceara de albine și turnați-l în borcănașe.
Utilizare: Acest unguent ajută în caz de umflături și înțepături de insecte. „Bunica mea îl folosea ca alternativă eficientă la cremele din comerț sau la acupunctură, atunci când avea genunchii umflați”, spune Irmi.
Semințe de măcriș
* Folosite drept condiment
Informații despre substanțele conținute: Semințele conțin vitamina C din abundență, precum și vitaminele A, B1, B2, B6 și E. Conțin, de asemenea, minerale precum fier, potasiu, magneziu și calciu, taninuri și acid tanic cu efect astringent și antiinflamator. Flavonoidele și glicozidele flavonice care se găsesc în plantă au proprietăți antioxidante. Fibrele și proteinele măcrișului au efect ușor astringent și pot fi folosite în diverse preparate culinare. Datorită acidului oxalic, persoanele care suferă de gută sau de probleme renale trebuie să îl consume cu moderație.
REȚETE CULINARE
Unt cu semințe de măcriș și flori de gălbenele
Ingrediente: 1 lingură de semințe proaspete de măcriș, o mână de flori de gălbenele, 1 linguriță de sare, 250 g de unt moale.
Preparare: amestecați bine 5 minute toate ingredientele.
Dovlecei marinați cu măcriș
Ingrediente: puțin ulei de măsline, sare, 1 dovlecel mediu, feliat, 1 cățel de usturoi tăiat felii, 3 linguri de semințe de măcriș, frunze de măcriș tocate fin, oțet de mere.
Preparare:
* Ungeți o tavă cu ulei de măsline și presărați sare.
* Așezați feliile de dovlecel în tavă și coaceți-le circa 10 minute în cuptor, la 220°C, folosind funcția gril. Întoarceți-le dacă este nevoie și adăugați usturoiul.
* Așezați feliile coapte într-un vas termorezistent, presărați deasupra semințele de măcriș și stropiți fiecare strat cu oțet de mere. Acoperiți vasul și lăsați 1–2 ore la marinat.
Pâine de casă cu semințe de măcriș
Ingrediente: 1 cub de drojdie proaspătă, 500 ml apă călduță, 5 linguri oțet balsamic, 1½ linguriță sare, 2–3 lingurițe semințe de măcriș, 2 linguri frunze tinere de măcriș tăiate fin, 500 g făină integrală de grâu, 150 g de nuci sau alune.
Preparare:
* Dizolvați drojdia în apă. Adăugați oțetul, sarea, semințele, frunzele de măcriș și făina. Încorporați apoi nucile.
* Puneți aluatul într-o formă de chec unsă și lăsați-l 30 de minute la dospit. Băgați-l în cuptorul rece. Încingeți cuptorul. După ce cuptorul ajunge la 180°C (căldură sus/jos), coaceți pâinea încă circa 1 oră.
Pere în sos de gorgonzola
Ingrediente pentru 4 persoane: 1 ceapă, puțin ulei de măsline pentru prăjit, 1 pahar de smântână de gătit, 1 pahar supă de legume, 2 linguri de semințe sau frunze de măcriș, 1 linguriță de sare, 1 linguriță de curry, piper proaspăt măcinat, 100 g gorgonzola, 4 pere.
Preparare:
* Mărunțiți ceapa și căliți-o în ulei de măsline.
* Stingeți cu smântână și supă de legume. Adăugați condimentele și măcrișul, topiți gorgonzola și lăsați să fiarbă la foc mic 10 minute. Tăiați perele în sferturi și adăugați-le în ultimele 5 minute. Sunt delicioase ca aperitiv sau ca desert, servit împreună cu brânzeturi.
Compot de măcriș și mure
Ingrediente pentru 1 borcan: 1 cană tije tinere de măcriș și semințe, 1 cană mure coapte, 1 cană vin roșu, 1 cuișor, 1 baton de scorțișoară, 1 linguriță amidon de cartofi (dizolvat în 2 linguri de vin roșu), 3 linguri miere.
Preparare:
* Tăiați foarte fin tijele de măcriș.
* Puneți într-o cratiță toate celelalte ingrediente, cu excepția amidonului și a mierii, și fierbeți-le 5 minute.
* Adăugați amidonul dizolvat și lăsați să se îngroașe. Lăsați compotul să se răcească puțin, apoi încorporați mierea.
Supă rece de măcriș și castraveți
Ingrediente: 1 castravete cu coajă și semințe, 1 cană de frunze tinere de măcriș, 1 linguriță de sare, piper, curry după gust, 100 ml apă, 1 pahar smântână dulce, 1 pahar lapte acru, semințe de măcriș.
Preparare:
* Pasați castravetele, frunzele de măcriș, sarea, piperul și curry-ul, împreună cu apa.
* Adăugați smântâna dulce și laptele acru, amestecați bine și serviți supa rece. Decorați cu semințe de măcriș.
Apă de măcriș
Ingrediente: 500 ml apă, câteva frunze tinere de măcriș cu tot cu tijă.
Preparare: puneți seara frunzele în apă, acoperiți vasul și lăsați peste noapte la macerat. Este o băutură sănătoasă și răcoritoare pentru ziua următoare.