Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cenusăreasa la bal – MĂCRIȘUL

• Apreciat de copiii cărora le place gustul lui acrișor și de gospodinele din Oltenia, care își acresc cu el ciorbele, mă­cri­șul este una dintre cele mai puternice plante medicinale. Mo­dest și uitat, e nevoie să-l ia cineva de mână și să-l ducă la bal, ase­­meni Cenușăresei, ca să i se recunoască noblețea. Iată doar câteva din puterile lui magice, plus un bonus de rețete cu­linare de vară •

O adevărată minune a naturii, puternică și eficientă

Foto: Shutterstock

Face parte dintr-un neam de plante răspândite de la câmpie și până pe coaste de munți, mult apreciate, atât de oameni (măcrișul clasic), cât și de animale (măcrișul-iepurelui, măcrișul-caprei, măcrișul-calului). Ce îl face așa de deosebit? Gustul lui acrișor, care răcorește, dar mai ales puterile sale vindecătoare, pe care animalele le cunosc mai bine ca oamenii. Iată doar câteva dintre virtuțile lui:

TRATAMENTE INTERNE

Scorbut

Se mănâncă zilnic mici can­tități de frunze proas­pete crude.

Intoxicații cu arsen sau mercur

Decoct din 10 g plantă proaspătă la 1 l de apă. Se fierbe 5-17 minute. Se bea la intervale, cu precauție.

Paralizii și parezele nervilor periferici

Infuzie din 1-2 lingurițe frunze peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se lasă acoperită 20 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2 căni pe zi.

Acțiune depurativă și diuretică accentuată

Decoct din 25 g rădăcină tăiată rondele la 1 l de apă. Se fierbe 10 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 3 căni pe zi.

Diaree

Infuzie din 1/2 lin­guriță fructe, peste care se toarnă 100 ml apă clocotită. Se lasă aco­perită 15 minute. Se strecoară. Se bea a­ceas­tă cantitate de trei ori pe zi.

TRATAMENTE EXTERNE

Răni, ulcerații în gură

Decoct din 10 g plantă proaspătă la 1/2 l apă. Se fierbe 5-7 minute. Se acoperă și se lasă la răcit 15 minute. Se strecoară. Pentru ulcerațiile din cavitatea bucală se folosește ca apă de gură. Pentru tratarea rănilor se aplică comprese locale.

Abcese

Planta proaspătă se pisează și se pune pe locul afectat. Se leacă apoi cu un pansament. Evită infectarea și grăbește vindecarea.

Paralizii și parezele nervilor periferici

Decoct din 100-200 g frunze la 2 l de apă. Se fierbe 10 mi­nute. Se strecoară. Se introduce în cada cu apă de baie la tem­peratura de 37-38 grade. Procedura se face zilnic.

Pecingine

Decoct din 100 g la 1 l de apă. Se fierbe 10 minute. Se stre­coară. Se aplică comprese locale folosindu-se un tifon curat. Con­traindicații: nu se folosește în afecțiuni pulmonare, astm, sensibilitate gastrică, artritism, gută, colici nefritice, calculi.

REȚETE

Tinctură de măcriș

* Împotriva umflăturilor pro­vocate de înțepături, mușcături, erizipel

Ingrediente: 1 lingură de lăstari tineri de măcriș, 1 lingură de rădă­cină de măcriș, 1 lingură de semințe de măcriș (verzi sau roșii), 150 ml ra­chiu de cereale.

Preparare: 1. Tăiați mărunt lăs­tarii, rădăcinile și semințele de măcriș și puneți-le într-o sticlă fumurie pen­tru tinc­turi. 2. Completați cu rachiu și lă­sați la macerat cel puțin 3 luni. Filtrați și păstrați în sticle închise la culoare.

Utilizare: Tinctura era folosită în mod tradițional în caz de erizipel, în­țepături de albine, țânțari și viespi, umflături și inflamații, precum și după mușcături. Aplicați de mai multe ori pe zi sau faceți o compresă.

Mugurul de frunză

* Înțepături de insecte, îngrijirea pielii

Privită de aproape, o frunză foarte tânără de măcriș, încă nerăsfirată, prezintă la nivelul tulpinii o teacă delicată. Dacă frunza este culeasă și teaca este îndepărtată, se eliberează un gel asemănător cu cel care se găsește în frunzele de aloe vera. Este eficient în cazul înțepăturilor de insecte și e potrivit și ca produs pentru îngrijirea pielii.

Unguentul de măcriș al bunicii

* Pentru tratarea genunchilor umflați

Ingrediente: 2 linguri de lăstari tineri de măcriș, 2 linguri de rădăcină de măcriș, 2 linguri de semințe de măcriș, 250 ml de ulei de măsline, 20 g de ceară de albine.

Preparare: 1. Puneți părțile mărunțite de plantă în uleiul de măsline și lăsați-le 7 zile la macerat. 2. Încălziți ușor amestecul de ulei și lăsați-l să se răcească. Repetați această procedură după 7 zile. 3. La urmă, strecurați și încălziți amestecul laolaltă cu ceara de albine și turnați-l în borcănașe.

Utilizare: Acest unguent ajută în caz de umflături și înțepături de insecte. „Bunica mea îl folosea ca alternativă eficientă la cremele din comerț sau la acupunctură, atunci când avea ge­nunchii umflați”, spune Irmi.

Semințe de măcriș

* Folosite drept condiment

Informații despre substanțele conținute: Semințele conțin vitamina C din abundență, precum și vitaminele A, B1, B2, B6 și E. Conțin, de asemenea, minerale precum fier, potasiu, magneziu și calciu, taninuri și acid tanic cu efect astringent și antiinflamator. Flavonoidele și glicozidele flavonice care se găsesc în plantă au proprietăți antioxidante. Fibrele și proteinele măcrișului au efect ușor astringent și pot fi folosite în diverse preparate culinare. Datorită acidului oxalic, persoanele care suferă de gută sau de probleme renale trebuie să îl consume cu moderație.

REȚETE CULINARE

Unt cu semințe de măcriș și flori de gălbenele

Ingrediente: 1 lingură de se­min­țe proaspete de mă­criș, o mână de flori de găl­be­nele, 1 linguriță de sare, 250 g de unt moa­le.

Preparare: a­mes­tecați bine 5 minute toa­­te ingre­dien­tele.

Dovlecei marinați cu măcriș

Ingrediente: puțin ulei de măsline, sare, 1 dovlecel mediu, feliat, 1 cățel de usturoi tăiat felii, 3 linguri de semințe de măcriș, frunze de măcriș tocate fin, oțet de mere.

Preparare:

* Ungeți o tavă cu ulei de măsline și presărați sare.

* Așezați feliile de dovlecel în tavă și coaceți-le circa 10 minute în cuptor, la 220°C, folosind funcția gril. Întoarceți-le dacă este nevoie și adăugați usturoiul.

* Așezați feliile coapte într-un vas termorezistent, presărați deasupra semințele de măcriș și stropiți fiecare strat cu oțet de mere. Acoperiți vasul și lăsați 1–2 ore la marinat.

Pâine de casă cu semințe de măcriș

Ingrediente: 1 cub de drojdie proaspătă, 500 ml apă călduță, 5 linguri oțet balsamic, 1½ linguriță sare, 2–3 lingurițe semințe de măcriș, 2 linguri frunze tinere de măcriș tăiate fin, 500 g făină integrală de grâu, 150 g de nuci sau alune.

Preparare:

* Dizolvați drojdia în apă. Adăugați oțetul, sarea, semințele, frunzele de măcriș și făina. Încorporați apoi nucile.

* Puneți aluatul într-o formă de chec unsă și lăsați-l 30 de minute la dospit. Băgați-l în cuptorul rece. Încingeți cuptorul. După ce cuptorul ajunge la 180°C (căldură sus/jos), coaceți pâinea încă circa 1 oră.

Pere în sos de gorgonzola

Ingrediente pentru 4 persoane: 1 ceapă, puțin ulei de măsline pentru prăjit, 1 pahar de smântână de gătit, 1 pahar supă de legume, 2 lin­guri de semințe sau frunze de măcriș, 1 lin­guriță de sare, 1 linguriță de curry, piper proas­păt mă­cinat, 100 g    gorgonzola, 4 pere.

Preparare:

* Mărunțiți ceapa și căliți-o în ulei de măsline.

* Stingeți cu smântână și supă de legume. Adăugați condimentele și măcrișul, topiți gorgonzola și lăsați să fiarbă la foc mic 10 minute. Tăiați perele în sferturi și adăugați-le în ultimele 5 minute. Sunt delicioase ca ape­­­ritiv sau ca desert, servit împreună cu brân­­zeturi.

Compot de măcriș și mure

Ingrediente pentru 1 borcan: 1 cană tije tinere de măcriș și semințe, 1 cană mure coapte, 1 cană vin roșu, 1 cuișor, 1 baton de scorțișoară, 1 linguriță amidon de cartofi (dizolvat în 2 linguri de vin roșu), 3 linguri miere.

Preparare:

* Tăiați foarte fin tijele de măcriș.

* Puneți într-o cratiță toate celelalte ingrediente, cu excepția amidonului și a mie­rii, și fierbeți-le 5 minute.

* Adăugați amidonul dizolvat și lăsați să se îngroașe. Lăsați compotul să se răcească puțin, apoi încorporați mierea.

Supă rece de măcriș și castraveți

Ingrediente: 1 castravete cu coajă și se­min­țe, 1 cană de frunze tinere de măcriș, 1 linguriță de sare, piper, curry după gust, 100 ml apă, 1 pa­har smântână dulce, 1 pahar lapte acru, semințe de măcriș.

Preparare:

* Pasați castravetele, frunzele de măcriș, sarea, piperul și curry-ul, împreună cu apa.

* Adăugați smântâna dulce și laptele acru, amestecați bine și serviți supa rece. Decorați cu semințe de măcriș.

Apă de măcriș

Ingrediente: 500 ml apă, câteva frunze tine­re de măcriș cu tot cu tijă.

Preparare: puneți seara frunzele în apă, aco­periți vasul și lăsați peste noapte la macerat. Este o băutură sănătoasă și răcoritoare pentru ziua următoare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.