Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Turchestani și cantalupi – Pepenii galbeni și roșii

Când dai iama într-un pepene galben și parfumat sau într-o lubeniță roșie și rece ca gheața, răsfățul culinar e prea mare ca să te mai gândești că în farfurie ai două leacuri de vară, bune pentru o grămadă de boli. Administrate după rețetă, fac adevărate minuni •

Pepenele GALBEN

Foto: Shutterstock – 4

Bogat în vitamine (A, B, C) și mi­nerale (pota­siu, calciu, fosfor), pe­­penele galben are proprietăți la­xative și diuretice, fiind recoman­dat în ane­mii, litiază renală, gută, reu­matism, dar și în cons­tipație și he­moroizi.

Contraindicat în diabet, dis­pep­sii, colite și enterite.

Tratamente interne

• Constipație și diuretic: suc proas­păt, două căni pe zi.

• Pentru tratarea hemoroizilor, în bronșite, tuse, cu efect expecto­rant: decoct, din 1 linguriță semin­țe la o cană cu apă. Se fierb 15-20 minute. Se lasă acoperit pentru a se răci. Se bea conținutul a 2 căni pe zi.

• Hemoroizi – fierbeți coaja de la trei pepeni mari, în 3 litri de apă, vre­me de 20 de minute. Apli­cați pe locu­rile dureroase com­prese călduțe, îm­bibate cu acest lichid.

• Lipsa poftei de mâncare – luați un pepene mic, bine copt, tăiați-l în două și turnați pe fiecare jumătate 1 lingură de vin roșu. Mân­­cați-l înainte de fiecare masă. Dacă efectul laxativ e prea mare, mâncați o jumătate.

• Pentru înlăturarea senzației de vomă: m­acerat la rece, din 1-2 lin­gu­rițe semințe pi­sate, peste care se toar­­nă 200 ml de apă rece. Se lasă 2-3 ore. Se strecoară și se bea.

Pepenele galben este contrain­dicat în diabet și colite.

Tratamente externe

• Pentru combaterea inflama­țiilor și grăbirea vindecării arsuri­lor ușoa­re: cataplasme locale cu pul­­pă zdro­bită.

Cosmetică

• Pentru îngrijirea tenului us­cat, se spală fața în fiecare seară cu un amestec, în părți egale, de suc de pe­pene galben, lapte proaspăt ne­fiert și apă distilată.

• Pentru tonifierea te­nului – se scobește mij­locul pe­penelui (după ce au fost scoase semințele) cu o lingură și se ames­­tecă partea ze­moasă cu o pier­sică bine coaptă, curățită de coajă și zdrobită cu fur­culița. Se pune ter­ciul de fruc­te pe față și se „uită” acolo cât mai mult. Clătiți-vă apoi cu apă minerală.

Pepenele ROȘU

Bogat în apă și minerale (calciu, fier și potasiu), miezul și semințele de pepene roșu au tradiție în me­di­cina satelor noastre, datorită pro­prie­tăților depurative, diuretice și răco­ri­toare, pentru că elimină cal­culii și to­xinele din organism. Se­mințele sunt recomandate pentru vindecarea afec­țiunilor ficatului și bilei, ale rinichilor și vezicii uri­nare.

Tratamente interne

• Tratarea litiazei, hiperuri­ce­mi­ei, cu ac­țiune diuretică: con­sum de miez, 1-2 kg pe zi. Cură se sezon, 2-3 săptămâni.

• Litiază renală, biliară și ve­zi­cală: se­mințe pisate, se iau 1-2 lin­guri pe zi.

• Gută: un trata­ment infailibil în această afec­ţiune este cel în care se consumă câte 2 kilo­grame de miez de pe­pene roşu zilnic, pe o perioadă de timp de minimum 20 de zile. Este o cură simplă, dar care mobilizează pu­ternic sărurile acidului uric din ţesuturi şi ajută la eliminarea lor prin urină.

• Hepatită cronică: suc obținut din miez, după ce se înlătură semin­țele. Se dă prin mașina de tocat și apoi se stoarce sucul prin tifon sau se dă fruc­tul prin mașina cen­trifugă de scos su­curi. Se folosește ime­diat. Se consumă un pahar pe zi.

• Nefrită, pielită, pielonefrită: se con­sumă can­tităţi mari de pepene (1-1,5 kg) în­tr-o singură repriză, îna­inte de masă. Pe pe­ri­oada curei (mai ales imediat după inge­ra­rea pepenelui) se reco­mandă evitarea frigu­lui şi a curen­ţilor de aer în zona abdome­nului.

• Pietre la rinichi: se recoman­dă cantităţi cât mai mari de pepene roşu (minimum 2 kilograme de miez pe zi). La 1-2 ore după ce am con­sumat pe­penele, se va ţine pe zona rinichilor o sticlă cu apă foarte cal­dă.

• Tuse, afecțiuni pulmonare: se macină sâmburi de pepene roșu și se pune câte o linguriță în ceai de tei sau mușețel. Se bea seara, înainte de culcare.

Tratamente externe

• Pentru diminuarea infla­ma­țiilor și grăbirea vindecării arsu­rilor ușoa­re: cataplasme cu felii de pulpă.

REȚETE

Dulceață de pepene galben

Ingrediente: 1 kg miez pepene galben, 1 kg zahăr, 3 pahare apă, 1 linguriță sare de lămâie. Se curăță de semințe și coajă un pepene galben, cu miezul tare și aromat, și se taie în cuburi cam de 2/2 cm. Se fierbe un sirop gros, bine legat, în care se pun bucățelele de pepene. Se ia vasul de pe foc, se lasă 30-40 de minute și se continuă fierberea, la început la un foc mai moale și după aceea la un foc iute, agitând din când în când vasul. Se spumează dulceața ori de câte ori este necesar. Cu 5 minute înainte de a lua dulceața de pe foc, se adaugă sarea de lămâie dizolvată în puțină apă fierbinte.

Compot de pepene galben

Ingrediente: 4-5 kg pepene galben necurățat, 1 kg zahăr, 10 borcane de 500 ml.

Se aleg pepeni copți, cu miezul tare, aromat. Se taie în două, se curăță de semințe și de coajă, pulpa se taie în cuburi mici și se pune în borcane. Deasu­pra se toarnă siropul fier­binte cu concen­trație de 5%. Urmează sterilizarea. Bor­ca­nele se sterilizează timp de 25 de minute, în apă fierbinte la 60 grade, fără să clocotească. După sterilizare, compotul se răcește turnând apă rece în vasul de sterilizare.

Pepeni verzi murați

Se folosesc exempla­rele soiurilor târzii, ne­ajunse la maturitate, să­nătoase, proaspete, cu miezul abia înroșit și coaja subțire, de dimen­siune mică sau mijlocie, cu axa mare de cel mult 10 cm. După recoltare se sortează, se spală și li se aplică 8-10 înțepături pentru a permite pătrun­derea saramurii în interior. Se așează în butoaie și se acoperă cu saramură în concentrație 6%. Fermentează după tehnologia clasică. Au gust plăcut, dulceag, miros specific de pepene verde. Sunt apreciați în realizarea sortimentelor de murături asortate, combinându-se bine sub aspect organoleptic cu gogonelele, castraveții și ardeii kapia.

Suc de pepene verde

Pepenii bine copți, cu miezul roșu, se spală, se curăță de coajă și se presează. Sucul se lasă la decantat, apoi se filtrează prin tifon. Poate fi consumat imediat. Pentru păs­trarea în sezonul rece, se îmbu­teliază, sticlele se așează într-un vas, se acoperă cu apă și se fierb circa 60 de minute. Se scot din apă după ce aceasta s-a răcit.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.