• Când dai iama într-un pepene galben și parfumat sau într-o lubeniță roșie și rece ca gheața, răsfățul culinar e prea mare ca să te mai gândești că în farfurie ai două leacuri de vară, bune pentru o grămadă de boli. Administrate după rețetă, fac adevărate minuni •
Pepenele GALBEN

Bogat în vitamine (A, B, C) și minerale (potasiu, calciu, fosfor), pepenele galben are proprietăți laxative și diuretice, fiind recomandat în anemii, litiază renală, gută, reumatism, dar și în constipație și hemoroizi.
Contraindicat în diabet, dispepsii, colite și enterite.
Tratamente interne
• Constipație și diuretic: suc proaspăt, două căni pe zi.
• Pentru tratarea hemoroizilor, în bronșite, tuse, cu efect expectorant: decoct, din 1 linguriță semințe la o cană cu apă. Se fierb 15-20 minute. Se lasă acoperit pentru a se răci. Se bea conținutul a 2 căni pe zi.
• Hemoroizi – fierbeți coaja de la trei pepeni mari, în 3 litri de apă, vreme de 20 de minute. Aplicați pe locurile dureroase comprese călduțe, îmbibate cu acest lichid.
• Lipsa poftei de mâncare – luați un pepene mic, bine copt, tăiați-l în două și turnați pe fiecare jumătate 1 lingură de vin roșu. Mâncați-l înainte de fiecare masă. Dacă efectul laxativ e prea mare, mâncați o jumătate.
• Pentru înlăturarea senzației de vomă: macerat la rece, din 1-2 lingurițe semințe pisate, peste care se toarnă 200 ml de apă rece. Se lasă 2-3 ore. Se strecoară și se bea.
Pepenele galben este contraindicat în diabet și colite.
Tratamente externe
• Pentru combaterea inflamațiilor și grăbirea vindecării arsurilor ușoare: cataplasme locale cu pulpă zdrobită.
Cosmetică
• Pentru îngrijirea tenului uscat, se spală fața în fiecare seară cu un amestec, în părți egale, de suc de pepene galben, lapte proaspăt nefiert și apă distilată.
• Pentru tonifierea tenului – se scobește mijlocul pepenelui (după ce au fost scoase semințele) cu o lingură și se amestecă partea zemoasă cu o piersică bine coaptă, curățită de coajă și zdrobită cu furculița. Se pune terciul de fructe pe față și se „uită” acolo cât mai mult. Clătiți-vă apoi cu apă minerală.
Pepenele ROȘU
Bogat în apă și minerale (calciu, fier și potasiu), miezul și semințele de pepene roșu au tradiție în medicina satelor noastre, datorită proprietăților depurative, diuretice și răcoritoare, pentru că elimină calculii și toxinele din organism. Semințele sunt recomandate pentru vindecarea afecțiunilor ficatului și bilei, ale rinichilor și vezicii urinare.
Tratamente interne
• Tratarea litiazei, hiperuricemiei, cu acțiune diuretică: consum de miez, 1-2 kg pe zi. Cură se sezon, 2-3 săptămâni.
• Litiază renală, biliară și vezicală: semințe pisate, se iau 1-2 linguri pe zi.
• Gută: un tratament infailibil în această afecţiune este cel în care se consumă câte 2 kilograme de miez de pepene roşu zilnic, pe o perioadă de timp de minimum 20 de zile. Este o cură simplă, dar care mobilizează puternic sărurile acidului uric din ţesuturi şi ajută la eliminarea lor prin urină.
• Hepatită cronică: suc obținut din miez, după ce se înlătură semințele. Se dă prin mașina de tocat și apoi se stoarce sucul prin tifon sau se dă fructul prin mașina centrifugă de scos sucuri. Se folosește imediat. Se consumă un pahar pe zi.
• Nefrită, pielită, pielonefrită: se consumă cantităţi mari de pepene (1-1,5 kg) într-o singură repriză, înainte de masă. Pe perioada curei (mai ales imediat după ingerarea pepenelui) se recomandă evitarea frigului şi a curenţilor de aer în zona abdomenului.
• Pietre la rinichi: se recomandă cantităţi cât mai mari de pepene roşu (minimum 2 kilograme de miez pe zi). La 1-2 ore după ce am consumat pepenele, se va ţine pe zona rinichilor o sticlă cu apă foarte caldă.
• Tuse, afecțiuni pulmonare: se macină sâmburi de pepene roșu și se pune câte o linguriță în ceai de tei sau mușețel. Se bea seara, înainte de culcare.
Tratamente externe
• Pentru diminuarea inflamațiilor și grăbirea vindecării arsurilor ușoare: cataplasme cu felii de pulpă.
REȚETE
Dulceață de pepene galben
Ingrediente: 1 kg miez pepene galben, 1 kg zahăr, 3 pahare apă, 1 linguriță sare de lămâie. Se curăță de semințe și coajă un pepene galben, cu miezul tare și aromat, și se taie în cuburi cam de 2/2 cm. Se fierbe un sirop gros, bine legat, în care se pun bucățelele de pepene. Se ia vasul de pe foc, se lasă 30-40 de minute și se continuă fierberea, la început la un foc mai moale și după aceea la un foc iute, agitând din când în când vasul. Se spumează dulceața ori de câte ori este necesar. Cu 5 minute înainte de a lua dulceața de pe foc, se adaugă sarea de lămâie dizolvată în puțină apă fierbinte.
Compot de pepene galben
Ingrediente: 4-5 kg pepene galben necurățat, 1 kg zahăr, 10 borcane de 500 ml.
Se aleg pepeni copți, cu miezul tare, aromat. Se taie în două, se curăță de semințe și de coajă, pulpa se taie în cuburi mici și se pune în borcane. Deasupra se toarnă siropul fierbinte cu concentrație de 5%. Urmează sterilizarea. Borcanele se sterilizează timp de 25 de minute, în apă fierbinte la 60 grade, fără să clocotească. După sterilizare, compotul se răcește turnând apă rece în vasul de sterilizare.
Pepeni verzi murați
Se folosesc exemplarele soiurilor târzii, neajunse la maturitate, sănătoase, proaspete, cu miezul abia înroșit și coaja subțire, de dimensiune mică sau mijlocie, cu axa mare de cel mult 10 cm. După recoltare se sortează, se spală și li se aplică 8-10 înțepături pentru a permite pătrunderea saramurii în interior. Se așează în butoaie și se acoperă cu saramură în concentrație 6%. Fermentează după tehnologia clasică. Au gust plăcut, dulceag, miros specific de pepene verde. Sunt apreciați în realizarea sortimentelor de murături asortate, combinându-se bine sub aspect organoleptic cu gogonelele, castraveții și ardeii kapia.
Suc de pepene verde
Pepenii bine copți, cu miezul roșu, se spală, se curăță de coajă și se presează. Sucul se lasă la decantat, apoi se filtrează prin tifon. Poate fi consumat imediat. Pentru păstrarea în sezonul rece, se îmbuteliază, sticlele se așează într-un vas, se acoperă cu apă și se fierb circa 60 de minute. Se scot din apă după ce aceasta s-a răcit.