• Deși a trăit în urmă cu sute de ani, leacurile vestitei călugărițe germane sunt republicate în ediții noi, care se epuizează rapid. Geniul ei medical e mai puternic ca timpul. Dovadă: rețetele pe care le publicăm, aplicate cu succes și în clinicile occidentale •
ALIFII și ULEIURI
Alifie cu pelin
Indicații terapeutice: artroză, artrită.
Ingrediente: 10 g suc de pelin (proaspăt stors), 6 g măduvă de vită, 10 g seu de oaie, 8 g grăsime de vită, 6 g ulei de măsline.
Mod de preparare: Sucul de pelin se încălzește în bain-marie cu măduva de vită, seul de oaie și grăsimea de vită, amestecându-le până se obține o alifie. Se elimină apa prin presare, iar alifia se pune într-un borcănel.
Utilizare: Alifia cu pelin se aplică de mai multe ori pe zi, cu un masaj ușor, pe încheieturile dureroase. Efectul va fi și mai puternic, dacă se face suplimentar un masaj în fața unui foc de lemne (mai ales dacă se arde lemn de ulm), știut fiind faptul că focul cu lemn de ulm calmează durerile. Această procedură face minuni. Deja după câteva minute de la aplicarea alifiei, în fața focului, durerile dispar, iar articulațiile își recapătă mobilitatea.
Atenție: în cazurile de reumatism acut, nu se recomandă utilizarea căldurii, deoarece stările inflamatorii se agravează sub acțiunea ei. În asemenea situații, masajul cu alifie poate fi efectuat la temperatura camerei.
Alifie de brad
Indicații terapeutice: gută, reumatism, slăbirea sistemului nervos vegetativ.
Ingrediente: 50 g ace de brad, scoarță și lemn de brad, 25 g frunze de salvie, 100 g unt, 250 ml apă.
Mod de preparare și utilizare: Acele de brad, scoarța și lemnul, împreună cu frunzele de salvie, sunt tăiate mărunt și fierte în apă, fiind transformate în pastă. Se adaugă untul, amestecând mereu, până se topește, apoi se lasă să se răcească, se mai amestecă o dată și se scurge apa. Alifia se pune într-un borcănel care va fi ținut la frigider. Se aplică dimineața și seara, masând ușor în zona inimii, a plexului solar și – dacă e nevoie – pe tâmple și pe frunte.
Ulei de măsline cu ulei de trandafiri (1%)
Indicații terapeutice: dureri reumatice, nevralgii, spasme.
Ingrediente: 1 ml ulei de trandafiri, 100 ml ulei de măsline.
Mod de preparare și utilizare: Cele două uleiuri se amestecă și se aplică zilnic, prin masaj ușor.
Alifie cu pelin și untură
Indicații terapeutice: gută, reumatism, poliartrită, puseu de reumatism acut cu dureri violente.
Ingrediente: 1-2 linguri de pelin proaspăt, 100 g untură de porc, 50 ml ulei de măsline.
Mod de preparare și utilizare: Pelinul tăiat mărunt este amestecat cu untura și uleiul de măsline, pe bain-marie, apoi lăsat să se răcească, amestecând din timp în timp. Cu această alifie se masează de mai multe ori pe zi locurile dureroase.
Alifie cu cimbru

Indicații terapeutice: reumatism deformant, gută.
Ingrediente: 1 g frunze proaspete de salvie, 2 g laptele-cucului, 3 g frunze de cimbru, 15 ml apă, 30 g untură de porc.
Mod de preparare și utilizare: Plantele sunt tăiate mărunt, fierte în apă, după care li se adaugă grăsimea. Totul se amestecă pe baia de aburi, până se obține alifia. Aceasta este lăsată apoi să se răcească. Va fi întrebuințată de mai multe ori pe zi, pentru masarea porțiunilor dureroase.
(Efectul este remarcabil, mai ales la metastazele osoase, unde se observă că durerile de oase cedează.)
CATAPLASME
Cataplasmă cu frunze de frasin
Indicații terapeutice: reumatism articular, dureri la discurile intervertebrale, poliartrită, gută.
Mod de preparare și utilizare: Se întrebuințează cam un pumn de frunze de frasin pentru fiecare loc dureros. Frunzele sunt fierte cinci minute în 1/4-1/2 l apă, apoi se scurge apa, iar frunzele calde se țin 1-2 ore, sub forma unei cataplasme, pe zona afectată. Pentru a nu lăsa pete, se pune deasupra o folie de plastic.
Cataplasmă cu frunze proaspete de patlagină
Indicații terapeutice: dureri reumatice, dureri sub formă de junghiuri.
Mod de preparare și utilizare: Cantitatea întrebuințată pentru fiecare zonă dureroasă este un pumn de frunze de patlagină, care se fierbe în 1/4-1/2 litru de apă, se strecoară, iar plantele calde se aplică pentru 1-2 ore, ca o cataplasmă, pe locul bolnav.
Cataplasmă cu boabe de grâu
Indicații terapeutice: dureri de mijloc, dureri de spate, deteriorarea discurilor intervertebrale, sciatică.
Mod de preparare și utilizare: Fierbeți 1 kg de grâu timp de 15 minute, în 3 litri de apă. Strecurați, întindeți boabele calde pe un prosop plușat și culcați-vă pentru două ore cu porțiunea de corp bolnavă peste aceste boabe calde (însă nu prea fierbinți). Înveliți cataplasma cu un șervet, pentru ca boabele să nu se rostogolească afară.
Cataplasmă cu pătrunjel și virnanț
Indicații terapeutice: gută provocată de excesul de acid uric, reumatism articular (al alcoolicului), sciatică, lumbago.
Ingrediente: 10 g frunze proaspete de pătrunjel, 40 g frunze de virnanț, 100 ml ulei de măsline.
Mod de preparare și utilizare: Plantele tăiate mărunt sunt fierte la foc mic, în uleiul de măsline, apoi presărate pe o fașă de tifon și legate, cât timp sunt calde, pe locul dureros. Se lasă să acționeze 1-2 ore.
ELIXIRE
Elixir cu izmă creață
Indicații terapeutice: dureri reumatice, dureri musculare, reumatism al țesuturilor moi, gută.
„Dacă este cineva chinuit de gută sau reumatism, să piseze izmă creață și să strecoare zeama printr-un ștergar, pe urmă să toarne puțin vin peste ea. S-o bea dimineața, seara și noaptea, iar reumatismul sau guta îl va părăsi”. (Hildegard van Bingen)
Ingrediente: 20 ml suc de izmă creață (respectiv tinctură), 80 ml vin.
Mod de preparare și utilizare: Se amestecă sucul cu vinul. Se bea 1 păhărel de lichior înainte de micul dejun, la fel seara după cină și noaptea înainte de culcare.
Dacă stomacul nu tolerează cantitatea indicată, ea va fi redusă la 1 linguriță. În cazuri excepționale, se poate administra și tinctură de izmă creață (câte 5-10 picături într-un păhărel de lichior cu vin dimineața, seara după cină și noaptea înainte de culcare).
Elixir cu cenușă de porumbar
Indicații terapeutice: scleroză multiplă, gută, probleme cu nervii, pareză după un accident vascular cerebral.
Ingrediente: 40 g cenușă de porumbar, 30 g pulbere de cuișoare, 60 g scorțișoară, 100 g miere lichidă, 3 litri de vin.
Mod de preparare și utilizare: Cenușa de porumbar, cuișoarele și scorțișoara se fierb 5 minute în vinul cu miere, apoi se strecoară și se păstrează în sticle curate. Timp de 4 săptămâni se iau câte 1 lingură înaintea meselor și 1 păhărel de lichior după, apoi se face o pauză de 14 zile și se reia administrarea. Cura durează între 3 și 6 luni.
Remediul trebuie luat o perioadă îndelungată, în paralel bolnavul trecând la o alimentație bazată pe grâu spelta, fructe și legume și evitând total cruditățile.