Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Hildegard van Bingen – Tratarea durerilor reumatice

• Deși a trăit în urmă cu sute de ani, leacurile vestitei călugărițe ger­­mane sunt republicate în ediții noi, care se epuizează rapid. Geniul ei medical e mai puternic ca timpul. Do­vadă: re­țetele pe care le pu­bli­­căm, aplicate cu succes și în clinicile oc­ci­dentale •

ALIFII și ULEIURI

Alifie cu pelin

Indicații terapeutice: artroză, artrită.

Ingrediente: 10 g suc de pelin (proaspăt stors), 6 g măduvă de vită, 10 g seu de oaie, 8 g gră­sime de vită, 6 g ulei de măsline.

Mod de preparare: Sucul de pelin se încăl­zește în bain-marie cu măduva de vită, seul de oaie și gră­simea de vită, ames­tecându-le până se obține o alifie. Se elimină apa prin presare, iar alifia se pune într-un borcănel.

Utilizare: Alifia cu pelin se aplică de mai multe ori pe zi, cu un masaj ușor, pe încheieturile dureroase. Efectul va fi și mai puternic, dacă se face supli­men­tar un masaj în fața unui foc de lemne (mai ales dacă se arde lemn de ulm), știut fiind faptul că focul cu lemn de ulm calmează durerile. Această proce­dură face mi­nuni. Deja du­pă câteva minute de la aplicarea alifiei, în fața focului, durerile dispar, iar articu­lațiile își re­capătă mobilitatea.

Atenție: în cazurile de reumatism acut, nu se recomandă uti­lizarea căl­du­rii, deoarece stările infla­matorii se agra­vează sub acțiunea ei. În asemenea si­tua­ții, masajul cu alifie poate fi efectuat la temperatura camerei.

Alifie de brad

Indicații terapeutice: gută, reu­ma­tism, slăbirea sistemului nervos ve­getativ.

Ingrediente: 50 g ace de brad, scoarță și lemn de brad, 25 g frunze de salvie, 100 g unt, 250 ml apă.

Mod de preparare și utilizare: Acele de brad, scoarța și lemnul, împreună cu frunzele de salvie, sunt tăiate mărunt și fierte în apă, fiind transformate în pastă. Se adaugă untul, amestecând mereu, până se topește, apoi se lasă să se răcească, se mai amestecă o dată și se scurge apa. Alifia se pune într-un borcănel care va fi ținut la frigider. Se aplică dimineața și seara, ma­sând ușor în zona inimii, a plexului solar și – dacă e nevoie – pe tâmple și pe frunte.

Ulei de măsline cu ulei de trandafiri (1%)

Indicații terapeutice: dureri reumatice, nevral­gii, spasme.

Ingrediente: 1 ml ulei de trandafiri, 100 ml ulei de măsline.

Mod de preparare și utilizare: Cele două uleiuri se ames­tecă și se aplică zilnic, prin masaj ușor.

Alifie cu pelin și untură

Indicații terapeutice: gută, reumatism, poliar­trită, puseu de reumatism acut cu dureri violente.

Ingrediente: 1-2 linguri de pelin proaspăt, 100 g untură de porc, 50 ml ulei de măsline.

Mod de preparare și utilizare: Pelinul tăiat mărunt este amestecat cu untura și uleiul de măsline, pe bain-marie, apoi lăsat să se răcească, amestecând din timp în timp. Cu această alifie se masează de mai multe ori pe zi locurile dureroase.

Alifie cu cimbru

Foto: Shutterstock – 2

Indicații terapeutice: reumatism defor­mant, gută.

Ingrediente: 1 g frunze proaspete de salvie, 2 g laptele-cucului, 3 g frunze de cimbru, 15 ml apă, 30 g untură de porc.

Mod de preparare și utilizare: Plantele sunt tăiate mă­runt, fierte în apă, după care li se adaugă grăsimea. Totul se amestecă pe baia de aburi, până se obține ali­fia. Aceasta este lăsată apoi să se răcească. Va fi în­trebuințată de mai multe ori pe zi, pentru masarea porțiunilor dureroase.

(Efectul este remarcabil, mai ales la metastazele osoase, unde se observă că durerile de oase ce­dea­ză.)

CATAPLASME

Cataplasmă cu frunze de frasin

Indicații terapeutice: reuma­tism articular, dureri la discurile interverte­brale, poliartrită, gută.

Mod de preparare și utilizare: Se întrebuin­țează cam un pumn de frunze de frasin pentru fiecare loc dureros. Frunzele sunt fierte cinci minute în 1/4-1/2 l apă, apoi se scurge apa, iar frun­zele calde se țin 1-2 ore, sub forma unei cataplasme, pe zona afectată. Pentru a nu lăsa pete, se pune dea­supra o folie de plastic.

Cataplasmă cu frunze proaspete de patlagină

Indicații terapeutice: du­reri reu­matice, dureri sub formă de jun­ghiuri.

Mod de preparare și utilizare: Can­titatea întrebuin­țată pentru fiecare zonă dureroasă este un pumn de frunze de patlagină, care se fierbe în 1/4-1/2 litru de apă, se strecoară, iar plantele calde se aplică pentru 1-2 ore, ca o cataplasmă, pe locul bolnav.

Cataplasmă cu boabe de grâu

Indicații terapeutice: dureri de mij­loc, dureri de spate, deteriorarea dis­cu­rilor intervertebrale, sciatică.

Mod de preparare și utiliza­re: Fier­beți 1 kg de grâu timp de 15 minute, în 3 litri de apă. Strecurați, întin­deți boa­bele calde pe un pro­sop plu­șat și culcați-vă pen­tru două ore cu porțiunea de corp bolnavă peste aceste boabe calde (însă nu prea fierbinți). Înveliți cataplasma cu un șervet, pentru ca boa­bele să nu se rostogolească afară.

Cataplasmă cu pătrunjel și virnanț

Indicații terapeutice: gută provo­ca­tă de excesul de acid uric, reumatism ar­ti­cular (al alcoolicului), sciatică, lum­bago.

Ingrediente: 10 g frunze proaspete de pă­trunjel, 40 g frunze de virnanț, 100 ml ulei de măs­line.

Mod de preparare și utilizare: Plantele tăiate mărunt sunt fierte la foc mic, în uleiul de măsline, apoi presărate pe o fașă de tifon și legate, cât timp sunt calde, pe locul dureros. Se lasă să acționeze 1-2 ore.

ELIXIRE

Elixir cu izmă creață

Indicații terapeutice: dureri reu­matice, dureri musculare, reumatism al țesuturilor moi, gută.

„Dacă este cineva chinuit de gută sau reu­matism, să piseze izmă creață și să stre­coare zeama printr-un ștergar, pe urmă să toarne puțin vin peste ea. S-o bea dimineața, seara și noaptea, iar reu­ma­tismul sau guta îl va părăsi”. (Hildegard van Bingen)

Ingrediente: 20 ml suc de izmă creață (res­pectiv tinc­tură), 80 ml vin.

Mod de preparare și utiliza­re: Se amestecă sucul cu vinul. Se bea 1 păhărel de lichior înainte de micul dejun, la fel seara după cină și noaptea înainte de culcare.

Dacă stomacul nu tolerează cantitatea indicată, ea va fi redusă la 1 linguriță. În cazuri excepționale, se poate administra și tinctură de izmă creață (câte 5-10 picături într-un păhărel de lichior cu vin dimineața, seara după cină și noaptea înainte de culcare).

Elixir cu cenușă de porumbar

Indicații terapeutice: scleroză multiplă, gută, probleme cu nervii, pareză după un accident vascu­lar cerebral.

Ingrediente: 40 g cenușă de po­rum­bar, 30 g pulbere de cuișoare, 60 g scorțișoară, 100 g miere lichidă, 3 litri de vin.

Mod de preparare și utiliza­re: Cenușa de porumbar, cuișoarele și scor­țișoara se fierb 5 minute în vinul cu mie­re, apoi se strecoară și se păstrează în sticle curate. Timp de 4 săptămâni se iau câte 1 lingură înaintea meselor și 1 pă­hărel de lichior după, apoi se face o pauză de 14 zile și se reia adminis­trarea. Cura durează între 3 și 6 luni.

Remediul trebuie luat o perioadă îndelungată, în paralel bolnavul trecând la o alimentație bazată pe grâu spelta, fructe și legume și evitând total crudi­tățile.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.