• Cheia succesului? O balanță hormonală echilibrată •

Organismul femeii parcurge de-a lungul vieții mai multe etape, fiecare din ele aducând cu sine alte schimbări. În jurul vârstei de zece ani începe pubertatea, cu toate efectele ei fizice, mentale și psihice. Din momentul când apare menstruația, echilibrul hormonal este determinat de revenirea ei ciclică, din patru în patru săptămâni. Între 20 și 40 de ani, se înscriu ca evenimente esențiale sarcinile și nașterea de copii, iar la mijlocul vieții, odată cu reducerea secreției de hormoni sexuali, organismul trece prin noi schimbări complexe, cu aspecte plăcute și mai puțin plăcute.
Toate aceste procese sunt dirijate de hormoni, acele substanțe cu rol de mediator care se formează în celulele unor glande anume specializate în acest scop și sunt trimise direct în sânge. O balanță hormonală echilibrată contribuie hotărâtor la starea de bine a femeii și, dimpotrivă, dacă intervin tulburări, acestea se fac simțite din plin. Din fericire, medicina naturii deține în tezaurul ei numeroase remedii verzi de prim ajutor în bolile femeiești: ceaiuri de plante, comprese și tincturi din plante ale căror principii active asigură o reglare hormonală. Încercați rețetele noastre.
ECHILIBRARE HORMONALĂ
Müsli cu brânză de vaci și ulei de in
Ingrediente: 100 g brânză de vaci degresată, 2-3 linguri ulei de in de calitate superioară, 1 linguriță miere, 2 linguri semințe de in proaspăt măcinate și, în funcție de preferințe, fructe proaspete sau deshidratate și nuci.
Mod de preparare: Amestecați bine brânza de vaci cu uleiul de in și mierea, folosind telul sau eventual un blender. Veți obține o cremă ușoară și spumoasă. Adăugați-i semințele de in măcinate, fructele și nucile.
Utilizare: Cu acest müsli delicios, veți beneficia atât de efectul de reglare hormonală, datorat ligninei conținute în semințele de in, cât și de avantajul protecției sistemului cardiovascular, oferită de valoroșii acizi grași Omega 3 din uleiul de in.
NEPLĂCERI PROVOCATE DE SINDROMUL PREMENSTRUAL
Compresă fierbinte
Ingrediente: 2 linguri flori uscate de coada-șoricelului și 1/2 l apă, pentru prepararea unei infuzii. Pe lângă acestea, mai aveți nevoie de 1 șervet de bucătărie, 1 șervet mai mic din pânză de bumbac sau de in, 1 buiotă, 1 fular de lână.
Mod de preparare: Opăriți florile de coada-șoricelului cu apă clocotită, acoperiți vasul și lăsați-le să infuzeze 10 minute. Rulați șervetul de in și puneți-l peste șervetul de bucătărie, pe care de asemenea îl veți rula. Turnați infuzia încă fierbinte într-un lighenaș. Înmuiați sulul de pânză în ceaiul de coada-șoricelului, apoi stoarceți-l cu putere.
Utilizare: Întindeți cu grijă șervetul din interior în zona subcostală dreaptă, acolo unde se află ficatul, neteziți-l și așezați deasupra buiota, umplută cu puțină apă. Înfășurați-vă cu fularul de lână și odihniți-vă în poziția culcat 20 de minute. Apoi îndepărtați șervetul ud și rămâneți încă 10 minute în repaos. Compresa cu infuzie de coada-șoricelului susține ficatul în activitatea lui de eliminare a ex-cesului de estrogen și reechilibrează balanța hormonală.
SENZAȚIE DE GREUTATE PE PIEPT
Gel din semințe de in
Ingrediente: 150 ml apă, 1 lingură semințe de in (întregi, nemăcinate).
Mod de preparare: Lăsați semințele de in să fiarbă cam 3 minute în apă, la foc mic. Amestecați mereu și aveți grijă ca mucilagiile să nu se îngroașe prea tare. Apoi treceți-le printr-o sită și așteptați să se răcească.
Utilizare: După ovulație sau cu puțin înainte de ciclu se produce uneori o retenție de apă în țesuturi, care poate duce la senzații neplăcute de apăsare pe piept. Gelul din semințe de in are o acțiune binefăcătoare. El se întinde cu mișcări blânde pe piept și, după aproximativ un sfert de oră, e îndepărtat prin spălare cu apă caldă. Dacă senzațiile de apăsare persistă, tratamentul se repetă.
TULBURĂRILE PREMENOPAUZEI
Ceai de plante
Ingrediente: câte 20 g frunze de salvie, conuri de hamei, frunze și flori de păducel, la care se adaugă câte 10 g flori de trifoi roșu și talpa-gâștei.
Mod de preparare: Mărunțiți și amestecați bine plantele enumerate mai sus, puneți într-un vas 1 linguriță din acest amestec și turnați deasupra 1 cană de apă în clocot, acoperiți și infuzați 7 minute, apoi strecurați.
Utilizare: Timp de trei luni, beți câte o cană de trei ori pe zi. Ceaiul reduce valurile de căldură.
LABILITATE EMOȚIONALĂ
Combinație de plante
Ingrediente: 60 g sunătoare și câte 10 g flori de trandafir și lavandă, frunze de roiniță și rădăcină de angelică.
Mod de preparare: Turnați 250 ml apă clocotită peste 1 lingură din amestecul de mai sus. Acoperiți și lăsați să infuzeze 10 minute.
Utilizare: Oferiți-vă de trei ori pe zi câte un răgaz tihnit, pentru a savura pe îndelete o cană de ceai. Plantele folosite la această infuzie calmează, relaxează, creează bună dispoziție.
VALURI DE CĂLDURĂ
Sarea marină și lămâia
Ingrediente: 1 lămâie, 1 linguriță sare marină, apă fierbinte – și, în plus, un lighean mic.
Mod de preparare: Tăiați lămâia în două și puneți-o în lighean, adăugând și sarea marină, apoi turnați apa fierbinte. Țineți lămâia pe fundul ligheanului cu o furculiță și folosiți-vă de un cuțit pentru a tăia, scobi și presa de jur-împrejur. În felul acesta, vă asigurați că vor rămâne în apă substanțele active, în primul rând uleiurile eterice.
Utilizare: Apa cu lămâie vă împrospătează și are un efect de combatere a mirosului dezagreabil al pielii. Dar e neapărat necesar să întrebuințați lămâi netratate chimic, fiindcă în caz contrar riscați să vă apară iritații pe piele.
În zilele caniculare de vară, ca și atunci când bufeurile vă chinuie cu valuri intense de căldură, o baie la picioare cu apă cu lămâie lăsată să se răcească vă liniștește cu binevenitul ei efect răcoritor.