• La fel ca și dragostea, starea noastră de bine trece drept prin stomac. Cea mai mică arsură, durere de burtă sau vomă creează indispoziție. De ce să ne adumbrim zilele, când natura aflată acum în plină expansiune are leacuri-minune, care să înlăture acest neajuns? •
Mic dejun probiotic
În cazul unor tulburări ale florei intestinale

Pentru un început de zi condimentat: usturoiul, gălbenelele, măghiranul și busuiocul combat agenții patogeni și stimulează digestia. În plus, elimină toxinele din tractul digestiv. Aloe vera calmează și întărește sistemul imunitar și flora intestinală.
Ingrediente necesare (o porție):
• 1 cățel mare de usturoi • câte 1 lingură de frunze de mărar și flori de gălbenele proaspete • câte 2 lingurițe de măghiran și cimbru (proaspete) • 20 ml suc de aloe vera • 500 g iaurt probiotic.
Prepararea:
• Se curăță usturoiul, se toacă mărunt împreună cu plantele și se amestecă cu sucul de aloe vera și iaurtul.
Utilizare:
Savurați zilnic, la micul dejun, gustul plăcut al acestui iaurt. Dacă vreți să vă „protejați” colegii de muncă de mirosul neplăcut al usturoiului, puteți consuma micul dejun probiotic doar la sfârșit de săptămână.
Alte remedii:
• De 2-3 ori pe zi, beți ceai de anason, mușețel, cimbru, echinacea sau ghimbir.
Bine de știut!
Plantele asigură o floră intestinală sănătoasă și combat bacteriile și ciupercile ce se pot stabili în intestin, după tratamente cu antibiotice.
Ceai calmant
În caz de intestin și colon iritabil
Această combinație de plante stimulează digestia, calmează intestinul, relaxează musculatura, potolește durerile și este antiinflamatoare. În plus, mușețelul, menta, cimbrul și roinița restabilesc echilibrul natural al florei intestinale.
Ingrediente necesare:
• Câte 2 lingurițe de mușețel, mentă, cimbru, turiță-mare și roiniță proaspete (doar 1 linguriță, dacă sunt uscate) • 1 1/4 l apă clocotită.
Rezultă circa 1 1/4 l de ceai.
Prepararea:
1. Se pun plantele într-o cană pentru ceai și se toarnă peste ele apa clocotită.
2. Se lasă să se infuzeze 10-15 minute, după care se strecoară.
Utilizare:
Se bea, de 3-6 ori pe zi, câte o ceașcă de ceai, cu înghițiuri mici.
Alte remedii:
• Renunțați temporar la ceai negru, cafea, produse lactate, zahăr, grâu și gluten.
Bine de știut!
Cimbrul este bogat în uleiuri eterice dezinfectante, care mențin o floră intestinală sănătoasă.
Calmant pentru stomac
Împotriva stării de greață și a vomei
Băutura aromată pe care v-o recomandăm în cele ce urmează este foarte eficientă pentru combaterea grețurilor și a vomei. Roinița și mărarul sunt excelente în cazul neajunsurilor provocate de stres, menta calmează stomacul, mai ales când apar grețurile, iar nalba-mare liniștește mucoasa stomacală iritată.
Ingrediente necesare:
• 3 lingurițe frunze proaspete de roiniță (sau 1 linguriță de frunze uscate) • 3 lingurițe mentă • 3 lingurițe mărar • 3 lingurițe nalbă-mare • 1 1/4 l apă clocotită.
Rezultă 1 1/4 l de ceai calmant pentru stomac.
Prepararea:
1. Se pun plantele într-o cană și se opăresc cu apa clocotită.
2. Se acoperă și se lasă să se infuzeze peste noapte.
Utilizare:
Se bea ceaiul cu înghițituri mici, pe tot parcursul zilei, până la dispariția simptomelor. Până la 6 cești pe zi.
Bine de știut!
Menta este unul din cele mai bune remedii pentru afecțiunile stomacale. Are un efect antispasmodic, calmant și antiinflamator.