Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri pentru inimă

Marmeladă pentru inimă

Foto: Shutterstock – 3

O marmeladă preparată din po­rumbe, prune și păducel (numit și „plan­ta inimii”) întărește – datorită cantității mari de co­lorant vegetal roșu pe care-l conțin fruc­tele – inima și vasele de sânge.

Ingrediente (pentru 9 borcane de 250 g): circa 1 kg de porumbe și boabe de păducel, 500 g prune fără sâmburi, 250 ml vin roșu sau suc de struguri roșii, 750 g zahăr gelifiant.

Mod de preparare:

• Porumbele, ținute peste noapte la con­gelator, se pun într-o oală, îm­pre­ună cu boa­bele de pă­du­cel. Se toarnă peste ele apă cât să le acopere și se fierb circa 20 de minute, până ce se înmoaie.

• Se trec printr-o sită, rezultând circa 750 g de piure de fructe (dacă ră­mân res­turi, se ames­­tecă cu zahăr și ia­urt și se mă­nâncă la desert).

• Prunele – fără sâmburi – se fierb în vin sau în suc de struguri, pâ­­nă ce se înmoaie, după care se pa­sează și ele.

• Se amestecă cele două piu­reuri, se pun pe foc cu zahărul ge­lifiant (con­form indicațiilor de pe ambalaj) și se fierb până ce se în­groașă marmelada.

• Se toarnă fierbinte în bor­cane și se închid imediat capacele.

Ulei aromat pentru reglarea inimii

Femeile aflate la menopauză știu ce în­seamnă să îți „simți” inima, fără ca ea să fie bolnavă. Combinația de uleiuri de mai jos este un ajutor de mare nădejde atunci când inima se poticnește sau o ia razna, ori când este slă­bită din cauza vârstei. Dar dacă aveți o afecțiune car­diacă, nu folosiți uleiul înainte de a con­sulta medicul.

Ingrediente: 20 ml ulei de mig­dale, 4 picături ulei eteric de ylang-ylang, 2 picături ulei eteric de tran­da­firi, 1 picătură ulei eteric de roiniță.

Mod de preparare:

Se amestecă uleiurile eterice cu uleiul de migdale și se aplică, de mai multe ori pe zi, pe stern.

• Amestecul acesta și-a dovedit eficiența în caz de palpitații și în cazul spaimelor care produc probleme car­diace inofensive.

Lichior de porumbe

Dacă simțiți că mo­vul fructelor de pădure, pătruns de lumina soa­­relui,    vă inspiră, trebuie neapărat să prepa­rați pentru iarnă un lichior de po­rum­be. Nuanța aceasta influențează pozi­tiv starea sufletească, iar tani­nurile din lichior întăresc inima și spiritul. Băut la „gu­ra sobei”, un păhărel de lichior dez­lea­gă limbile și creează o at­mo­­sferă plăcută.

Ingrediente (pen­tru 3 l): 1 kg de porumbe coap­te, 3,200 l gin (este de pre­ferat altui alcool), 1 baton de va­nilie, 1 lin­guriță rasă de cui­șoa­re mă­cinate, puțin car­da­mom (după gust), 250 g za­hăr, 1 l apă.

Mod de preparare:

• Se aleg cu grijă porumbele și se spală scurt, dar bine. Dacă nu le-a prins încă gerul afară, puneți-le peste noapte în congelator, pentru că frigul „dezleagă” taninurile, fă­cându-le mai eficiente.

• Se pun fructele împreună cu ginul într-o damigeană (de sticlă albă) de 5 litri și se ada­ugă mirode­niile, după bunul plac.

• Se mai adaugă 15-20 de sâm­buri de porumbe, sparți cu ciocanul, care conferă li­chiorului un gust ușor de migdale, datorită aci­dului prusic pe care-l conțin.

• Se ține vasul vreme de 8 săp­­tămâni într-un loc lumi­nos, dar nu în bătaia soarelui, se amestecă din când în când conținutul, după ca­re se fil­trează într-un castron mare.

• Se pune zahărul să fiarbă într-un litru de apă, până ce se dizolvă și, după ce s-a răcit, se încorporează în lichior.

• Se toarnă în sticle curate de 1 l, se astupă bine și se lasă să se „facă” cel puțin 3 luni, într-un loc întunecos și liniștit. Cu cât mai mult, cu-atât mai bun lichiorul.

Fortifiant pentru inimă

Tinctura următoare re­prezintă un exemplu minunat pentru comorile pe care ni le pune natura la-ndemână, în fiecare zi. Efectele diferite ale plan­telor folosite se com­ple­tează și așa „s-a născut” rețeta care a ajutat, deja, mulți oameni.

Ingrediente (pentru 500 ml de tinctură): 1 pumn de frunze și flori de păducel, 1/2 pumn de talpa-gâștei proaspătă, tăiată mărunt, sau 2 linguri de talpa-gâștei uscată, 1 pumn de roiniță proaspătă, tăiată mărunt, 1/2 pumn de coada-șoricelului, mă­run­țită, 2 linguri de rădăcină de va­leriană, tăiată mărunt, circa 500 ml alcool de 45°.

Mod de preparare:

• Se pun toate plantele în­tr-un borcan de 1 l    (cu capac) și se toarnă peste ele al­coolul, acoperindu-le bine.

Se-nchide bor­canul, se lasă plantele să se pă­trundă 2 săptămâni, se strecoară și se toarnă tinctura în sticluțe (cu pipetă) închise la culoare.

• Se iau – la nevoie – câte 10-15 picături, de 2-3 ori pe zi.

Ce și cum acționează

Păducelul este una dintre plantele cel mai bine stu­diate, efectul său re­gulator asupra ac­tivi­tății inimii în caz de insufi­ciență cardiacă și de hi­per­tensiune ușoară fiind foarte cu­nos­cut, de multă vreme. Iar toate plantele la un loc sunt un ajutor neprețuit pen­tru combaterea tulburărilor cardiace și a palpitațiilor. Roinița și valeriana rea­duc liniștea și ritmul normal, iar coa­da-șori­celului întărește inima „ner­voasă” și calmează nervii.

Probleme cu Asteraceele?

Dacă suferiți de o hipersen­si­bili­tate la As­teracee, eliminați coada-șo­ricelului. Tinctura este extrem de efi­cientă și fără ea.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.