Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dureri de burtă și de stomac

• Cu excepția bolilor grave de stomac, care cer obligatoriu ajutorul unui medic – toate celelalte indis­po­ziții se pot ține sub control cu ajutorul hranei și al plante­lor medicinale. Să dăm o tură prin lumea florilor și a ierburilor de leac •

Greață, vomă, dureri de stomac

Menta

Foto: Shutterstock

Se folosesc frunzele proaspete sau uscate. Efec­tul „decisiv” îl are uleiul eteric, care-i conferă plantei și parfumul caracteristic. Menta nu este nicăieri „acasă”. Crește și se cul­tivă pe toate meridianele globului. Se poa­te utiliza sub formă de comprese, de ceai sau de pudră.

Ceaiul de mentă: este prima mă­sură de luat în caz de stare de greață, dureri de burtă sau gripă gastro-in­tes­tinală.

Ingrediente: 1 lingu­ră frunze uscate de men­tă, 150 ml apă.

Prepararea: Se toarnă apa clo­cotită peste frunzele uscate, se lasă la infuzat 5-10 minute, se strecoară ceaiul și se îndulcește cu miere. Se beau 3 cești pe zi.

Efect: Studii recente au demon­strat efectul benefic al mentei. Sti­mulează producția și secreția de bilă și are o acțiune dezinfectantă și anti­spastică.

Atenție! Ceaiul de mentă în formă pură are un efect foarte puternic și de aceea ar trebui băut vreme doar de câteva săptămâni. Puterea îi scade consi­derabil atunci când e doar o com­ponentă a unui amestec de cea­iuri. Copiilor mici li se recomandă înlocuirea mentei cu ceai de mușețel.

Rădăcina de ghimbir

Starea de greață, de vomă, dar și durerile de stomac pot fi calmate rapid și pe durată lungă, cu rădăcină de ghimbir. Se taie ghim­birul proaspăt felii sub­țiri și se mes­tecă câte-o felie, „plim­bând-o”, în­cet, prin gură. La fel de eficient este și ceaiul pre­parat clasic, din 5-6 felii de ghimbir, opărite cu o ca­nă de apă. Nu-l beți seara, fiindcă are efect ener­gizant. Rezolvă pro­blemele de greață și vomă, mai ales când sunt provocate de răul de călă­torie sau de con­sumul de alcool. Are efect puter­nic și în com­baterea ră­celii și a gri­pei.

Ceaiul de anason

Pentru calmarea stomacului, după vărsături puternice, ceaiul de anason este extrem de folositor: se pun 30 g de semințe într-un litru de apă clocotită, se lasă să se pătrundă 10 minute, se strecoară și se bea încet, înghițitură cu înghițitură.

Ulcer stomacal și intestinal

Când este afectată mucoasa sto­macală, se re­comandă, înainte de orice, cura cu varză albă. Varza con­ține o substanță „misterioasă”, de­nu­mită Factor U sau Vi­tamina U, un me­dicament ideal îm­potriva ulce­rului stomacal și duo­denal. O terapie cu suc de varză albă este ieftină și ușor de urmat.

Cura cu varză albă

Stoarceți zilnic o căpățână potri­vită de varză albă proaspătă, împărțiți sucul extras (eventual diluat cu ceai de chimen) în trei părți și beți câte-o porție între mesele principale. În ma­joritatea cazurilor, ulcerele se vin­decă total, în 30 de zile.

Lemnul-dulce

Folosit de peste 5000 de ani ca plantă medi­cinală, lemnul-dulce este foarte eficient pentru mu­coasa sto­ma­cală. Rețeta e simplă: se mestecă bas­tonașe tăiate din rădăcină de lemn-dulce, dar dozarea trebuie dis­cutată cu medicul, pentru a evita even­tuale acumulări de lichid în țe­suturi sau creș­terea tensiunii. De re­gulă, administrarea zilnică a 20 de grame, vreme de 2-3 săptămâni, nu repre­zintă niciun pericol.

Cură cu ceai de mușețel și rostogoliri

Dimineața, înainte de-a vă ridica din pat, beți o ceașcă de ceai de mu­șețel, după care, culcați pe po­dea, efectuați, vreme de 5 minute, răsuciri de pe spate pe partea stângă, pe burtă și apoi pe partea dreaptă.

Arsuri la stomac

Sute și sute de milioane de oa­meni din Europa suferă de arsuri la stomac, această boa­lă fiind consi­derată, pe bună dreptate, o afecțiune „popu­lară”. Cea mai neplăcută formă a ei o reprezintă așa-numita boală de reflux, când acidul gastric urcă până la eso­fag pentru ca apoi să pătrundă și în cavitatea bucală, provocând o du­rere usturătoare la nivelul mucoa­sei. Pen­tru combaterea acestei afec­țiuni, se recomandă să nu mâncăm prea mult deodată și niciodată seara, prea târ­ziu. Și să renunțăm pe cât posibil la ca­fea, ciocolată, sucuri acidulate, țigări și alcool. Multora le face bine un pahar de apă călduță (de la robi­net), băută dimi­neața, pe stomacul gol, pentru dilua­rea aci­dului gastric.

Lapte cu chimen negru

Amestecați 5 lingurițe de ulei de chimen negru cu 500 ml de lapte cald și îndulciți-l cu 2-3 linguri de miere. Se iau câte 2-3 lin­guri, înaintea fie­cărei mese.

Dureri de burtă

Durerile abdominale pot fi cal­mate cu un ceai din boabe de ienu­păr. Se zdro­besc 1 lin­guriță de boabe și se opăresc cu 1 ceașcă de apă clo­cotită. Se lasă circa 10 minute să se pătrundă, se stre­coară și se bea li­chidul înghițitură cu înghiți­tu­ră. În caz de dureri puter­nice sau colici, trebuie con­sultat me­dicul.

Ceai contra durerilor de burtă

Uleiul eteric de fenicul stimu­lează musculatura intestinală și este prescris, în mod frecvent, îm­preună cu un laxativ. Coriandrul și anasonul ajută în caz de balonări și liniștesc crampele stomacale.

Ingrediente: 25 g semințe de fe­nicul, 25 g co­riandru, 25 g semințe de anason.

Prepararea: Se ia din amestecul de plante 1 linguriță cu vârf și se opă­rește cu 150 ml apă clocotită. Se acoperă ceașca, se lasă să se pătrundă 5-10 minute, se strecoară ceaiul și se bea călduț, cu înghițituri mici.

Comprese abdominale

Compresele cu puțin oțet, aplicate pe abdomen, au o tradiție străveche. Calmează durerile, descon­gestio­nea­ză și, în plus, stimulează digestia. În­muiați în apă un prosop de in (40 x 190 cm), stoarceți-l, stropiți-l cu oțet și înfășurați-l strâns, fără cute, în ju­rul corpului. Puneți peste el un pro­sop de bumbac (30×190 cm) și aco­pe­riți-l cu un șal de lână (45×190 cm). Lăsați compresa să acționeze 45-75 de minute, fără să vă ridicați din pat.

Bitter pentru stomac extraplin

Cei ce se „luptă” cu digestia, după o mâncare mai grasă, pot să bea un păhărel de bitter pentru sto­mac.

Ingrediente: 1 lingură rădăcină de angelică, 1 lingură rădăcină de obligeană, 1 lingură rădăcină de gen­țiană, 2 linguri pelin, 1 baton de scorțișoară, 1 litru rachiu de fructe.

Prepararea: Se pun ingredientele într-un borcan de sticlă, cu capac etanș, și se lasă trei săptămâni, scu­turând ușor borcanul, din două în două zile. Se strecoară, apoi, printr-o sită fină sau printr-un tifon și se toarnă într-o sticlă cu dop, clătită, în prealabil, cu apă fierbinte.

Efectul: În acest caz, alcoolul nu este doar un mijloc de a extrage sub­stanțele amare din plante, ci are și menirea de a dizolva grăsimile.

Balonări

Există persoane predispuse la această afecțiune, adeseori dureroa­să, mai ales după ce consumă pâine integrală proas­pătă, cru­dități sau le­guminoase. Procesul de fermen­tație „um­flă” intestinul, ceea ce poate duce la ba­lonări, senzație de sa­țietate, râgâieli și vânturi. În afară de schim­barea alimentației, efi­ciente sunt ma­sa­jele ab­dominale și următoarele plante me­di­cinale:

• Feniculul: antifer­ment, anti­spas­modic, carminativ.

• Chimenul: întăritor al digestiei, dezinfectant, antiflatulență.

• Anasonul: antiflatulență, cal­mant, antispas­modic.

• Menta: stimulatoare pentru fie­re, dezinfec­tantă, antiflatulență.

• Coada-șoricelului: cal­mant al durerilor abdo­mi­nale, ameliorează iri­garea sanguină a abdo­me­nu­lui.

Ceai de anason și fenicul

În principiu, ceaiul poate fi pre­parat din ames­tecul tuturor plantelor de mai sus, dar și separat, în funcție de caz.

Ingrediente: 1 linguriță cu vârf de ceai (ames­tec) de anason și fe­nicul, 150 ml apă clocotită.

Prepararea: Se toarnă apa peste amestecul de plante și se lasă să se pătrundă 5-10 minute (cu capac). Se strecoară decoctul și se bea câte-o ceașcă de trei ori pe zi.

Antidotul bunicii

Se fierbe o supă din 3 car­tofi tăiați bucă­țele, 2 linguri de se­min­­țe de in, 2 lingurițe de chimen și 1 1/2 – 2 litri de apă. Se lasă să se ră­cească și se bea, pe tot par­cursul zilei, cu înghi­țituri mici. Este bine să se-nceapă trata­men­tul chiar înainte de micul dejun.

Altă rețetă

Încercați-o, atunci când simțiți în gură refluxul acru: diluați 1 lin­guriță de argilă (de la farmacie) într-o ceaș­că de ceai de mușețel și beți ameste­cul încet, cu înghițituri mici. Repe­tați pro­ce­deul de trei ori pe zi, până când veți simți o ame­liorare evidentă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.