
Strugurele a apărut pe pământ în același timp cu omul, care a știut imediat să extragă din el băutura atât de delicioasă: mustul transformat apoi în vin. De altfel, Noe a devenit celebru abuzând de zeama produsă de vița-de-vie…
Strugurele uscat (stafida) posedă aceleași virtuți ca și cel proaspăt. Dotată, în plus, cu proprietăți pectorale, stafida este foarte indicată în combaterea afecțiunilor pulmonare, traheale, renale și hepatice.
Abțineți-vă să mâncați struguri verzi, ale căror substanțe nocive pot declanșa tulburări intestinale. Rețineți, de asemenea, că vița-de-vie fiind în general tratată cu sulfat de cupru (otravă violentă), este neapărat necesar să spălați strugurii sub un jet de apă, înainte de a-i consuma.
Tratamente interne
Afecțiuni cardiace
4 lingurițe de sâmburi de struguri se fierb într-o jumătate de litru de apă, 3 ore. Se lasă la răcit și se strecoară. Se ia câte o linguriță, dimineața și seara.
Afecțiuni pulmonare, traheale, hepatice, renale, vezicale
Cură de stafide. Se consumă 200 g pe zi, vreme de 10 zile. Se ține o pauză de 10 zile, apoi se repetă.
Anemie la copii
Se recomandă tratamentul cu struguri, timp de o lună. Dimineața, pe stomacul gol, se mănâncă un strugure dulce, de mărime medie. Cu 2 ore înainte de prânz, se mănâncă încă un strugure, apoi altul, la 3 ore după prânz. După consumarea strugurilor, gura se clătește cu apă caldă, în care se poate adăuga și puțin bicarbonat de sodiu, pentru protecția smalțului dentar. Copiii devin mai sănătoși, li se îmbunătățește vederea, nu se mai îmbolnăvesc des.
Bronșită
Pentru a lupta împotriva bronșitei cronice, faceți un decoct din boabe de struguri uscate în cuptor sau din stafide. Fierbeți 1/2 litru de apă și adăugați o lingură de struguri uscați. Lăsați să fiarbă 1/4 oră, fără capac. Strecurați apoi lichidul și beți-l cald. Poate fi reîncălzit.
Balonare
Se prepară un macerat dintr-un litru de vin alb, în care se pun 100 g semințe de anason. Se lasă în sticlă înfundată cu dop, 10 zile. Se agită zilnic, de 2-3 ori. Se strecoară, se pune în sticle mici cu dop și se ține la rece. Se bea un păhărel înainte de masă.
Constipație, cistită
Beți suc de struguri, bine copți (must).
Demineralizare, graviditate
Prin cantitatea mare de fier și prin aportul său la formarea globulelor roșii, strugurele este recomandat viitoarelor mame, la fel ca merele, perele, coacăzele, cireșile, căpșunile și bananele.
Depresie, stres
Ca ziua dvs. să fie plină de optimism, încercați o rețetă originală. Tocați 7 frunze de viță-de-vie de culoare roșie, turnați 500 ml de apă fierbinte și infuzați-le 30 de minute, de preferat în termos. Se bea câte o cană dimineața, apoi una la prânz.
Dezintoxicare
Se beau 3-4 pahare de must pe zi.
Diaree
Faceți o infuzie de foi de viță uscată: 25 g la 1 litru de apă. Beți câte o ceașcă de trei ori pe zi.
Digestie dificilă
Vinul, al cărui conținut de alcool și zahăr este foarte important (între 600-1200 calorii la litru), are un efect salutar asupra funcțiilor digestive, cu condiția să vă limitați la un singur pahar la o masă.
Dizenterie
Zdrobiți 5 g de sâmburi de struguri și dați-i bolnavului într-o linguriță de miere, până ce starea lui se îmbunătățește. Respectați această doză zilnică.
Herpes
Dacă pe buze au apărut primele semne de herpes, tamponați-le cu jumătate de bobiță de strugure sau țineți pulpa fructelor apăsată pe locul bolnav 10-15 minute. Bășicuța inestetică și dureroasă va dispărea.
Hemoroizi
Extract fluid din 100 g frunze la 100 ml alcool de 70 grade. Se lasă la macerat 8-10 zile. Se strecoară. Se iau zilnic câte 1-2 lingurițe.
Reumatism
Beți în fiecare zi 3 pahare de suc de struguri, la distanță cât mai mare de mese. Se folosește, de asemenea, drojdia de vin, pentru ungerea membrelor care dor.
Tulburări de menopauză, hemoragii uterine
Peste 2 lingurițe uscate de frunze de viță-de-vie se toarnă 250 ml apă clocotită. Se lasă 15 minute și se strecoară. Se beau 2 căni pe zi.
Tratamente externe
Angină
Faceți gargară cu suc de boabe de struguri, recoltate înainte de a se coace.
Buze crăpate
Aplicați o pomadă compusă din 30 g de suc de struguri, 25 g de unt și 12 g de ceară.
Tromboflebită cu edem
Un pumn de frunze de viță-de-vie se fierbe 3-5 minute, în 3 litri de apă. Cu fiertura obținută se fac băi la picioare. Dacă faceți procedura zilnic, toată vara sau toamna, se întăresc pereții vaselor sanguine, se îmbunătățește circulația sanguină.
REȚETE
Budincă de vin
Ingrediente: 250 ml vin roșu, 140 g zahăr, 6 ouă, 80 g pesmet, scorțișoară, 250 g frișcă, dulceață, 50 g unt.
Mod de preparare: Se freacă gălbenușurile cu zahăr, se adaugă pesmet, albușurile bătute spumă și se amestecă bine. Se pune compoziția într-o formă unsă bine și se dă la cuptor. Când se servește, se toarnă deasupra vin roșu fiert cu zahăr și scorțișoară și se garnisește cu frișcă și dulceață.
Lichior de struguri
Se aleg struguri aromați, cu boabă mare, neagră și pieliță groasă (Hamburg). Se spală, se scurg de apă, se pun într-o damigeană. La damigeana de 5 l cu struguri se adaugă 2 kg zahăr și 1,250 l alcool de 90 grade. Se astupă damigeana la gură. Se ține la cald, scuturând vasul din când în când. După o lună se poate consuma.
Compot de struguri cu miere
Ingrediente: 150 g miere, 400 g struguri, 2 cuișoare, 1/2 l apă.
Mod de preparare: Se spală boabele de struguri. Se toarnă deasupra apa în care s-au fiert cuișoarele. Vasul se acoperă și se fierbe la foc mic. După care se lasă la răcit, se adaugă mierea, se amestecă. Se lasă să stea 2-3 ore pentru difuziune.
Tort de struguri
Ingrediente: 1 kg struguri parfumați, 20 g nuci, 200 g zahăr tos, 500 g făină, sare, 1 lingură unt, 1 ou, 2 linguri untură.
Mod de preparare: Se cerne făina și se frământă cu o ceașcă de apă și untura, până când aluatul face bășici. Se lasă la rece o jumătate de oră, se frământă din nou și se împarte în patru. Se unge o tavă cu unt și se tapetează cu făină. Se întinde prima foaie de aluat, se unge cu puțin unt și se acoperă cu boabe de struguri, spălați și curățați de codițe. Se pune următoarea foaie de aluat și se repetă operația. La fel se procedează cu restul aluatului și strugurilor. Se introduce forma în cuptorul cald și se coace tortul la foc potrivit, 1/2 oră. Când s-a rumenit ușor aluatul, se stinge focul. Tortul se răcește, înainte de a fi tăiat, la temperatura camerei. Se servește tăiat felii, acoperit de frișcă.
Vin fiert
Ingrediente: 1 l vin, 250 g zahăr, 4 cuișoare, 1 bucățică scorțișoară, 1 bucățică coajă de lămâie.
Mod de preparare: Se pune la fiert, într-un vas curat, vinul alb sau roșu cu zahăr, cuișoare, scorțișoară și puțină coajă de lămâie. Se amestecă până se topește zahărul și se lasă apoi să dea un singur clocot. Vinul fiert prea mult pierde din aromă. Se strecoară și se servește în cești sau pahare.


