
Modelul francez
Un vechi proverb francez spune: „La masă, nu îmbătrânești niciodată”. Este un adevăr însușit și de către ultimele cercetări în domeniul alimentației. Cu condiția respectării unei reguli fundamentale, și anume, aceea de „A mânca mai puțin, dar mai bine”.
Într-unul din ultimele numere ale săptămânalului francez „Nouvel Observateur”, au apărut, la loc de frunte, noile rețete „antiîmbătrânire” care au stârnit un mare interes în rândurile „gurmanzilor”. Ele întrevăd posibilitatea de a pulveriza limita de sus a longevității care, după unii experți, ar fi de 120 de ani (printre bărbați), aceea a femeilor fiind ceva și mai ridicată.
Votați cu peștele
Peștele. Cercetările din domeniul alimentar au ajuns la concluzia că, dintre toate preparatele de bucătărie, peștele conține cele mai multe elemente nutritive, cu cele mai reduse daune aduse organismului. În multe țări ale lumii, printr-o selecție oarecum naturală, peștele deține primatul în toate preparatele culinare. Peștele, fructele și verdețurile conțin, în afară de „caloriile echilibrate”, cum le numesc cercetătorii, unele elemente antioxidante, care reglează în mod „igienic” circuitul nutriției.
Cât mai puțină carne

În opinia cercetătorilor francezi, s-a împământenit ideea după care „carnea conține elemente de îmbătrânire”. Dacă totuși ea nu poate lipsi din rețetarul alimentar, prepararea cărnii trebuie făcută după cele mai stricte reguli. La ora aceasta, în bucătăria franceză s-a renunțat aproape cu desăvârșire la faimoasele fripturi de porc împănate – ca și la cele mai sofisticate fripturi la tavă. Pentru a-și menține aproape intacte sucurile sale nutritive, carnea trebuie „friptă” ușor, pe grătar, dar aceasta în porții cât mai reduse.
Calorii = boală
„Se știe prea bine că reducerea caloriilor prelungește viața”, comentează specialistul în științele nutriției Julien Bossello, de la catedra de Geriatrie a Universității din Bordeaux.
Pe de altă parte, se știe la fel de bine că „excesul de calorii” provoacă îngrășarea. Aceasta este în același timp și cauza care înlesnește îmbătrânirea. O nutriție exagerată în calorii favorizează diabetul. Pentru a nu mai pomeni de nesfârșitele probleme cardiovasculare greu de rezolvat. Toate acestea reduc în mod simțitor „pronosticurile” longevității.
Vinul de viață lungă

Ultimele cercetări din domeniul nutriției analizează cauzele care provoacă îmbătrânirea organismului uman. Este vorba de așa-zișii „radicali liberi ai oxigenului”, care devin o otravă pentru structura biologică.
Dacă-i un adevăr faptul că unele alimente favorizează apariția radicalilor liberi, nu-i mai puțin adevărat că organismul uman, printr-un consum moderat, poate fi scutit de aceste neajunsuri. Funcționează elementele de apărare. Dar și ele trebuie protejate. „Alcoolul, spre exemplu”, susține Bossello, „sporește radicalii liberi, dar natura vine și ea în ajutor, în multe cazuri, improvizând antidotul, cum ar fi cazul vinului roșu (cu cât mai vechi, cu atât mai eficace). Acesta conține substanțe puternic antioxidante. Dintre vinurile albe este preferată șampania”.
În privința vinului roșu, cercetătorii adoptă o teorie nouă după care faimosul „Bordeaux” francez izbutește să reducă, prin consumul său masiv, bolile de inimă, pe care le resimt din plin americanii care nu consumă vin roșu (acesta dizolvă grăsimile alimentare). Se subliniază chiar și atenuarea teribilului Alzheimer. Unele legume precum varza, broccoli, conopida conțin și ele substanțe active, care ajută la neutralizarea pesticidelor cancerigene prezente în alimente, precum nelipsita vitamină C cu seleniu, cu efecte antioxidante.
Nu vă îmbuibați

„La masă nu îmbătrânești” și din alte motive. De data aceasta, se indică comportamentul civilizat. Să mănânci fără grabă, să cauți tovărășia cuiva lângă care „îmbelșugarea” să fie și spirituală – reprezintă una dintre frânele care reduc stresul. O masă trebuie să fie un moment de relaxare, și nu de îmbuibare – cum se întâmplă de obicei.
Toate acestea joacă un rol primordial în bătălia împotriva îmbătrânirii.
Să îmbrățișăm splendidul obicei american, care respectă o sfântă tradiție, „masa în familie”. „Să fim toți împreună” – sună un îndemn scris pe pergament și afișat lângă icoana din casă.
Cu rugăciunea înainte
Bossello face o trimitere la unele obiceiuri religioase din Orient: „Ei trăiesc mai mult și se îmbolnăvesc mai rar de afecțiuni cardiovasculare decât alți credincioși. Aceasta întrucât credința lor religioasă le impune un stil de viață auster, care-i oprește de la consumul de alcool, de la fumat, cu impunerea unei stricte alimentații vegetariene. Toate acestea secondate de o constantă activitate fizică”.
Și noi, românii, avem posturile noastre de peste an. Ele sunt săpate cu slove adânci în tradiția noastră. Dacă le-am păstra doar pe jumătate, urmând strictețea lor biblică, poate că ne-am îndupleca tinerețea să rămână mai mult lângă noi.