
V-ați întrebat, vreodată, de ce ne plac atât de mult ilustratele vechi, de Crăciun, pline de părinți și copii fericiți, adunați în jurul bradului împodobit? Pentru că reprezintă tihna sărbătorii creștine, sentimentul de acasă, fiorul bucuriei de a fi împreună, de a trăi alături emoția și înălțarea spirituală a unei mari împliniri sufletești. O sărbătoare atât de bogată în semnificații cum e Nașterea Domnului trebuie trăită cu partea „înaltă” a ființei noastre, cu sufletul și cu mintea, cu toată forța imaginației. E singurul fel în care ne vom putea înălța, în care vom izbuti să ne iluminăm. Pentru asta nu e nevoie să fim nici deștepți, nici bogați. E suficient să fim oameni. Să ne amintim că avem suflet și sentimente și să trăim măcar acum, în preajma Nașterii Domnului, în numele lor.
Crăciunul reprezintă o inițiere, oamenii parcurg o primenire sufletească, pe care trebuie să și-o pregătească cu grijă și drag.
Iarna, în pădure
Demult, când nu existau biserici la tot pasul, pădurile și munții erau locul unde se întâlneau oamenii cu Dumnezeu. Singurătatea, frumusețea, armonia din mijlocul naturii ajutau oamenii să se regăsească și, în același timp, să dobândească elanul de a se ruga, de a-și deschide sufletul. Acum, iarna, natura are un farmec cu totul aparte – nicicând nu este mai multă pace și liniște în păduri, în crânguri și pe câmpii. Brazdele înțepenite, copacii golași, lumina puțină, toate duc cu gândul spre veșnicie, dar, în același timp, spre renaștere, o renaștere care este, de fapt, și motivul central al sărbătorii Crăciunului. Din covorul de frunze moarte, peste doar două-trei luni, vor ieși viguroase primele tulpini de flori; pe crengile golașe ale copacilor vor apărea mugurii, din care vor țâșni în primăvară frunzele. Totul este mort și în același timp totul este pregătit să se nască. O plimbare în inima unei păduri, înainte de sărbători, vă va introduce, aproape fără să vă dați seama, în această atmosferă de miracol a Nașterii. Mergeți în tăcere printr-o pădure, priviți copacii, mângâiați-le cu privirea scoarța și ramurile golașe, aspirați mirosul frunzelor moarte și al iernii, relaxați-vă și lăsați-vă sufletul să zboare cât mai sus, să prindă aripi, ca îngerii. Nașterea Domnului e așteptată de întreaga fire, în care veți fi fericiți să vă reintegrați.
Făpturile lui Dumnezeu
Cu mult înainte ca omul să devină dușmanul și călăul naturii, pe care o distruge cu sânge rece, fără să vadă pericolele care îl pasc, exista tradiția ca, de Crăciun, el să se împace cu universul care îl înconjoară. În Ajunul Crăciunului, orgoliul de a fi om dispărea, fiecare creștin devenind o parte a naturii, trăind în armonie cu celelalte făpturi lăsate de Dumnezeu pe pământ. În tradiția noastră populară, faptul că Iisus s-a născut într-o iesle, înconjurat de animale și încălzit de aburul răsuflării lor, are o valență simbolică foarte puternică. Din acest motiv, exista și tradiția ca omul să se împace cu toate animalele sale și să le îndestuleze cu ocazia sărbătorii, pentru că fiecare viețuitoare – de la câinele de pripas și până la vitele din staul – este a lui Dumnezeu și merită respectul și dragostea omului. Să încercăm, așadar, mai mult ca oricând, acum, în pragul Crăciunului, să facem dovada blândeții și generozității noastre umane și să căutăm să ne apropiem cu dragoste și de prietenii noștri necuvântători. Să le dăm ceva de mâncare și să le spunem o vorbă bună. Sunt gesturi mărunte, dar care vor aduce și mai mult în sufletul nostru sărbătoarea.
Veșnicia începe acum
Dacă ne uităm în jur, observăm că tot ceea ce se întâmplă în preajma Crăciunului vrea să spună că există în prelungirea unei tradiții – de la colindele care se aud la tot pasul, până la brazii împodobiți din vitrinele magazinelor. În această perioadă, mai mult ca oricând, simțim nevoia întoarcerii la origini, la acele lucruri apropiate de inima noastră, de felul nostru de a fi ca români, ca oameni ai acestui pământ. Tradiție înseamnă colinde, daruri, milostenie, sărbătoarea trăită în scăpărarea rugăciunilor de mulțumire pentru împliniri.
Bătrânii spun că în preajma sărbătorilor religioase, îngerii lui Dumnezeu coboară pe pământ ca să pregătească inimile pentru miracolele ce vor urma. Prezenței lor s-ar datora atmosfera tainică pe care o au toate locurile de închinare, în apropierea sărbătorilor. Nicicând, parcă, nu este mai multă pace și mai multă lumină în biserică, decât în ajunul sărbătorilor. Bolțile ei, lumina lumânărilor, strălucirea icoanelor, ne duc cu gândul la veșnicia care ne va primi și pe noi. O veșnicie pe care tradiția noastră o preschimbă în rai.
Milă și bunătate
Păstorii din munții noștri credeau că Moș Crăciun a fost, de fapt, stăpânul staulului în care s-a născut Iisus, iar Moș Ajun nu era altcineva decât credinciosul său baci, care a adăpostit-o pe Maria în acea noapte sfântă. Iar pilda milosteniei lui Moș Crăciun și a lui Moș Ajun ar trebui să o urmeze toți creștinii. Ei trebuie să fie la fel de darnici și de milostivi la vremea când se sărbătorește nașterea Mântuitorului.
Cu toții avem, de Crăciun, un elan generos, mai mult sau mai puțin folosit. Acum este însă momentul să căutăm mai profund în noi și să reușim, cu dragoste și smerenie, să-i ajutăm pe cei din jur. Vom constata – poate uimiți – că, într-adevăr, dăruind din tot sufletul, ajutându-i pe cei care au nevoie, aducem mai multă bucurie în sufletele noastre decât atunci când primim. Ca oameni ai acestei țări greu de urnit către bine, avem destule de făcut pentru cei cu care soarta a fost mai puțin darnică… Ei sunt pretutindeni. Pe stradă, în spitale, în aziluri, printre copiii orfani. Dacă fiecare dintre noi ne-am aduce aminte măcar la vremea Crăciunului de puterea iubirii și a solidarității umane, steaua Nașterii Domnului s-ar aprinde și în noi.
Crăciun fericit!