
• Cele 14 „campioane” pe care vi le prezentăm mai jos sunt adevărate concentrate de vitamine și de substanțe minerale. Digeste, sărace în calorii și maestre în materie de ardere a grăsimilor, au o calitate în plus: pot fi „devorate” fără restricții! •
Castravetele și dovlecelul
Hiper-light, hiper-detox
Au calorii puține (12 cal/100 g), sunt dotați cu indice glicemic redus (15) și sunt alcalinizați. Fiind niște furnizori discreți de substanțe minerale protectoare și detoxifiante, devin ajutoare indispensabile pentru metabolism și, prin urmare, pentru gestionarea greutății corporale.
Citricele (lămâia, portocala, pomelo…)
Super-vitaminizate!

Toate sunt „pline-ochi” cu vitamina C, flavonoide bune pentru vasele de sânge (deci pentru circulație și pentru detoxifiere), substanțe minerale și acid citric, antimicrobi. Vitamina C împiedică nitrații (neutri) să devină nitrozamine (toxice). Deci: puțină zeamă de lămâie în apa de băut.
Ananasul
Ajutorul digestiei

Activează digestia (mai ales a proteinelor) evitând, astfel, balonările. Bogat în enzime, potasiu, bromelaină și acid citric, este perfect pentru menținerea echilibrului acido-bazic și pentru activitatea enzimatică. Ideal la sfârșitul unei mese cu carne sau între mese.
Morcovul
Super-eficient pentru o alimentație naturală

Purifiant și detoxifiant, ca toate rădăcinoasele, de altfel, morcovul oferă de asemenea provitamina A și potasiu. Crud, ajută la potolirea foamei. Conține o cantitate mare de pectină, care ușurează instalarea senzației de sațietate și reduce asimilarea grăsimilor, ținându-le „captive” în tubul digestiv. Și, în plus, reduce indexul glicemic al mâncărurilor.
Apa
Mai puține minerale, mai multe detoxifiante
De băut sau pentru prepararea unui ceai ori a unei infuzii… apa este primul dvs. aliment! În funcție de zona în care locuiți, apa de la robinet poate fi recomandată fără probleme. Dar în caz contrar, cea mai bună soluție pare a fi montarea unui filtru din ceramică sau cu cărbune activ pe robinet (blochează mulți poluanți, dar lasă să treacă substanțele minerale). În orice caz, trebuie evitate sticlele de plastic reciclabile, susceptibile de livrarea celor mai numeroși perturbanți endocrini.
Ceaiul verde
Alb sau negru, dar natural!

Bogat în antioxidanți, buni pentru sănătate și siluetă, dar și în teină (=cafeină), stimulantă, dar „blândă”, ceaiul verde este băutura ideală pentru micul dejun. Ceaiul verde stimulează metabolismul și luptă împotriva poftei de zahăr. Și detoxifică ficatul, datorită teinei și polifenolilor specifici. A se bea – de preferință – fără zahăr, lapte sau arome, și înainte de ora 14.
Fructele roșii (coacăzele negre, murele, coacăzele roșii)
Sărace în zaharuri și bogate în fibre

Sunt fructele cu cel mai puțin zahăr, dar cele mai protectoare și cele mai bogate în fibre. Visul nutriționiștilor pentru regăsirea siluetei și protejarea inimii, a creierului, a pielii… Fiecare fruct cu specialitatea lui: zmeura reduce riscul inflamațiilor, coacăzele negre dinamizează, coacăzele roșii favorizează un tranzit intestinal bun, murele ne protejează de afecțiunile vasculare, afinele combat îmbătrânirea. Variați-le, pentru a profita de fiecare dintre antioxidanții lor protectori, antiinflamatori și anti-oboseală.
Varza
Super-alimentul siluetei permanente

Este un super-aliment prin excelență, cu calorii puține (în medie 25 cal/100 g), „împănat” cu elemente protectoare (glucosinolate, substanțe „impregnate” cu sulf…) pentru imunitate, plămâni, inimă, tub digestiv. Sub formă lacrofermentată (varză acră) este, în plus, bogată în probiotice, aliatele florei intestinale.
Condimentele și mirodeniile
Potențatorii gustului

Concentrate în nutrienți protectori și detoxifianți (uleiuri esențiale, fibre…), unele condimente și mirodenii taie foamea (scorțișoara, anasonul), altele sunt super-detoxifiante și antiinflamatoare (curcuma, ghimbirul), sau pline de nutrienți „purifianți” (coriandrul, ceapa, usturoiul, cuișoarele, pătrunjelul, rozmarinul…). Ar trebui folosite în loc de sare, pentru o retenție mai redusă a apei și pentru un plus de savoare.
Strugurii
Elimină acizii

Acizii lor organici explică de ce „cura de struguri” a rămas vreme îndelungată o opțiune tradițională: strugurii ajută la eliminarea acizilor „duri” din articulații, în caz de artroză. Fibrele lor și resveratrolul, antioxidant, sunt vedete în ceea ce privește nutriția, sănătatea și silueta. Atenție: strugurii sunt foarte dulci, deci trebuie consumați cu moderație, iar dacă sunteți alergici, trebuie să știți că stimulează producția de histamină.
Anghinarea
„Spălătorul” digestiv

Protector indetronabil al ficatului, intestinelor și florei intestinale, anghinarea este o bază a detoxifierii permanente în vederea menținerii greutății. Drenantă, bogată în sulf detoxifiant (frunzele) și în fibre prebiotice (fondul), anghinarea este mai bună fiartă în aburi, circa 10 minute (fiartă în apă, pierderea de nutrienți poate atinge 40%). Ideal ar fi să o consumați crudă!