
– Și viața sexuală a omului urmează ritmurile naturii. La fel ca și plantele, el ajunge la o viață „de rod”, după care devine „sterp”, la fel ca merii bătrâni din livezi. Fluxul și refluxul sexualității se consumă în două faze importante: pubertatea și menopauza (andropauza). De felul în care știm să le depășim, depinde echilibrul vieții noastre –
Pubertatea
Vârsta pubertății – atât la fete, cât și la băieți – reprezintă o fază critică. Ea corespunde unor modificări hormonale, fiziologice și psihice importante, dar naturale. În asemenea situații, esențial este să nu ne pierdem cumpătul, chiar dacă în perioada pubertății copilul devine neliniștit și ciudat, ușor iritabil, dacă e leneș și instabil, exagerat în manifestări, dacă are nopți agitate, un apetit variabil, cu gust pronunțat pentru alimente excitante: oțet, piper, muștar, fructe verzi etc.
La fete, perioada pubertății se instalează, în principiu, la 10-13 ani, iar semnul ei de manifestare este menstruația. În general, perioadele menstruale apar mai devreme la orășence decât la sătence, mai repede la fetele din familii avute decât la cele sărace. Contemporanele noastre au devansat vârsta medie a pubertății față de cea existentă în urmă cu o sută de ani.
Un sfat: fiindcă cea mai mare problemă a pubertății la fete sunt tulburările ciclului menstrual, pentru reglarea lui fără medicamente, ele pot apela la o metodă care derivă din acupunctură. Îndoiți unul din brațe și puneți palma pe stomac. Cotul va forma un unghi de 90°. Cu cealaltă mână, apăsați cu degetul locul aflat imediat deasupra cotului îndoit, unde el se afundă foarte ușor în piele. În cazul unui ciclu prea abundent sau dureros, se face presopunctură pe ambele coate, câte 40 de secunde. În cazul unui ciclu insuficient, se aplică pe aceste zone un obiect ușor încălzit sau o sticluță umplută cu apă fierbinte (suportabilă).
La băieți, sexualitatea se instalează în două faze: perioada prepubertală (care apare pe la 12 ani), însoțită de spermatogonie, urmată de perioada pubertății, caracterizată prin apariția pilozității, modificarea vocii, dezvoltarea musculaturii.
Indiferent de sex, tulburările ivite la pubertate pot fi înlăturate prin măsuri eficiente și simple:
Alimentația – se va institui un regim echilibrat și suficient de variat, pentru ca organismul să aibă toate substanțele indispensabile: proteine, albumine, vitamine, săruri minerale etc. Se vor înlătura toate alimentele excitante: vânat, carne crudă, supă de carne, condimente, vin negru, alcool etc. În schimb, se va acționa asupra întăririi rezistenței organice, prin exerciții fizice, repaos și relaxare, aeroterapie, helioterapie perfect dozată, hidroterapie nu prea dură, dar bine individualizată, care aduce o scădere senzuală apreciabilă.
Exercițiul fizic executat ponderat, fără a se face excese, provoacă o stare de echilibru și o dezvoltare fizică armonioasă. Se vor evita sporturile intensive, care forțează inima și duc la o epuizare greu de reparat. În același timp, se vor supraveghea îngrijirile igienice intime, urmărindu-se discret: anturajul adolescentului, lecturile, spectacolele etc.
Menopauza

În general, menopauza se instalează la femei către vârsta de 48 de ani, fiind însoțită de dispariția progresivă a funcției ovariene, cu tot cortegiul ei de consecințe: o oarecare atrofie senilă a aparatului genital, tulburări neurovegetative și circulatorii (bufeuri de căldură), hipertensiune, cefalee, obsesii delirante, uneori un fals misticism. Chiar dacă pentru unele femei este greu de acceptat, menopauza este începutul declinului sexual, dar și poarta prin care pătrunde în viața lor înțelepciunea.
Dacă tulburările de menopauză sunt ușoare și nu indică o stare patologică, ci doar o stare fiziologică ușor anormală, ele trebuie tratate ca atare, fără a recurge la o medicație, care ar putea fi nocivă. Mijlocul cel mai sigur de a evita aceste inconveniente este de a ne conforma legilor unei vieți sănătoase:
* alimentația: renunțați treptat la consumul mare de carne, în favoarea legumelor proaspete, a fructelor și cerealelor integrale, a produselor lactate degresate.
* mișcați-vă cât mai mult: plimbări lungi și ușoare exerciții de gimnastică.
Evitarea îmbătrânirii
O viață sănătoasă dusă încă din tinerețe, fără abuzuri de nici un fel, va face trecerea spre bătrânețe mai ușoară. Dar dacă veți ajunge nepregătit la această vârstă critică – fie ca urmare a erorilor alimentare sau a altor erori sexuale, fie prin slăbiciune constituțională – pot apărea nu numai tulburări funcționale, dar și veritabile leziuni organice, considerate ca „maladii ale vârstei de 50 sau 60 de ani”, iar unele dintre acestea nu „iartă”: cardiopatii diverse, infarct de miocard, angină pectorală, hipertensiune, rupturi vasculare, hemiplegie, hemoroizi, ulcere de gambă, ciroză, diabet, gută, albuminurie, uremie, reumatism cronic, hipertrofie de prostată, cancer etc. În tot cazul, la această vârstă trebuie să ne economisim forțele și să ne urmăm cursul existenței în cele mai bune condiții posibile. Aceasta înseamnă ca exercițiile fizice să fie moderate, limitate la o oră pe zi de mers pe jos și câteva mișcări de gimnastică. Siesta să fie făcută la pat, câte 1-2 ore zilnic. Viața să fie eliberată de servituțile mondene, recepții obositoare, dineuri prelungite, vegheri tardive etc. Se vor spația, din ce în ce, raporturile sexuale, și vor fi îndepărtate cuplările pasionale atât pe plan fiziologic, cât și psihologic și moral, cu persoane diferite mult ca vârstă.
Afrodisiacele și activitatea sexuală

Între pubertate și menopauză, se plasează faza sexuală activă, care trebuie și ea supusă la câteva reguli.
Raporturile sexuale foarte frecvente pot altera virilitatea și grăbi senilitatea. Trebuie să se știe că fiecare raport sexual antrenează o adevărată bulversare a organismului. Bătăile cordului se accelerează, pot să se ridice la 150 pe minut, tensiunea arterială urcă considerabil, creierul se congestionează și apar unde analoage cu undele ce se înregistrează în crizele de epilepsie. Pentru hipertensivi, pentru indivizii cu leziuni vulvare cardiace sau pentru cei cu nefropatii cronice, un tête-à-tête amoros poate fi fatal. Se poate aminti penibila aventură a unui președinte de republică, viguros, în vârstă de 50 de ani, care și-a găsit moartea în cursul unei „dezbateri particulare”, unde interesele statului nu erau în joc.
În cursul formării fizice, intelectuale și morale, se constată că nestăpânirea este adesea nefastă. Acapararea forțelor vitale de către centrii medulari și glandele genitale vatămă considerabil construcția fiziologică a corpului și evoluția spirituală. Exemple?
Tinere fete care se veștejesc rapid, trăsăturile feței pierzându-și aspectul juvenil. La băieți, faptele nestăpânite sunt și mai marcate: ochii se încercănează, privirea se stinge, apare o nervozitate excesivă, memoria slăbește și activitatea musculară se diminuează. Organismul epuizat se află la îndemâna agresiunilor microbiene și, mai ales, a tuberculozei. Aceleași simptome apar și la adultul care nu se poate înfrâna. Moderația trebuie să fie pentru toți o regulă, chiar și în materie sexuală.
În această privință, o serie de înțelepți de altădată ne-au lăsat un număr de prescripțiuni. Mahomed nu autoriza coabitația matrimonială decât o dată la 8 zile. Zoroastru recomanda cuplarea la 9 zile. Solon și Socrate – la 10 zile. Moise – la 8 zile înainte și 8 zile după menstruație, iar legile mozaice pedepseau cu moartea persoanele care aveau raporturi sexuale în timpul menstruației. Talmudul, cartea sacră a evreilor, recomanda următoarea frecvență pentru coabitarea conjugală: tinerii, oamenii viguroși – o dată pe zi. Muncitorii – o dată pe săptămână. Intelectualii – o dată pe lună. În cazul lor, energia pierdută în timpul actului sexual se repercutează dramatic asupra capacităților de creație.
Dr. MARIA PETRESCU