
– Disprețuite în ultima vreme, „bătrânele” clisme au o mare putere de detoxifiere a organismului, pornind de la intestinul gros –
În cele ce urmează, vă propunem un regim simplu, de 7 zile, pentru a realiza eliminarea toxinelor din intestinul gros. Cu ajutorul lui, nu numai că pot fi vindecate foarte multe afecțiuni, dar pot fi preîntâmpinate și bolile de sezon, cum ar fi: astenia de primăvară, colitele și gastritele, avitaminozele, alergia, astmul, erupțiile de acnee și multe altele.
Terapia de dezintoxicare de 7 zile
Este bine să începeți această cură în prima zi a săptămânii, lunea, când organismul este mai relaxat și mai apt să reziste solicitărilor. Iată ce veți face concret în această perioadă:
1. Înlocuirea alimentaţiei normale cu cea antiacidă
Consumul de carne și produse din carne, de alimente preambalate și cu aditivi sintetici, de sucuri obținute industrial, de băuturi alcoolice, de dulciuri rafinate are drept consecință creșterea anormală a acidității. Observațiile clinice au arătat că pe fondul acestei acidități crescute apar și se agravează boli din cele mai diverse, de la colite și gastrite, până la afecțiuni dermatologice, hepatice și renale, sau infecții cu localizări diverse. Alimentația antiacidă este ușor de adoptat, chiar pentru perioade lungi de timp, și presupune consumarea exclusivă a următoarelor alimente alcalinizante: legume (spanac, ridichi, urzici, salată verde, varză, ceapă, morcov, țelină, păstârnac, sfeclă, conopidă, castraveți, roșii), leguminoase (fasole, soia, fasole verde), fructe (lămâi, mere, banane, curmale, smochine, portocale), cereale și fulgi de cereale (grâu și mei), ciuperci. La alimentele menționate se adaugă și iaurturile naturale (sunt excluse cele cu fructe) și brânza de vaci (nu este neapărat nevoie să fie dietetică).
După cum se poate vedea, această alimentație nu este foarte restrictivă (pentru primăvară este chiar plăcută), în schimb efectele sale sunt excepționale. Nu numai că vă veți simți organismul mai ușor, despovărat de toxine, ci veți remarca și o îmbunătățire a stării de spirit și a tonusului psihic.
2. Clismele cu extracte de plante
Cum obținem extractul pentru clismă
Seara, se pun într-un vas de porțelan sau sticlă 2 linguri cu semințe de in și 2 linguri din planta aleasă pentru clismă, într-o jumătate de litru de apă plată. Se lasă să macereze la temperatura camerei, de seara până dimineața, când se filtrează. Maceratul se pune deoparte, iar planta rămasă se fierbe 1-2 minute în încă jumătate de litru de apă, după care se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se combină maceratul cu extractul obținut prin fierbere, iar preparatul rezultat va fi folosit pentru clismă.
Cum se face clisma
Se va folosi un irigator (se găsește în farmacii) cu canula din material moale și fără asperități. Extractul din plante strecurat se pune în rezervorul irigatorului, care va fi situat cu circa un metru mai sus decât nivelul canulei, pentru a crea o diferență de nivel şi o presiune suficient de mare. Lichidul se lasă să pătrundă gradat, așa încât să nu fie forțați pereții colonului. După introducerea completă a extractului, pacientul se întinde pe pat sau pe marginea băii, rămânând în această poziție vreme de 10-15 minute, după care se va face evacuarea normală.
Plantele folosite pentru clisme
Alături de cele două linguri cu semințe de in, care sunt un ingredient obligatoriu, am menționat în modul de preparare al extractului faptul că se mai adaugă două linguri din „planta aleasă”. Alegerea plantei se face în funcție de scopul terapeutic urmărit. Iată câteva posibile opţiuni:
– Mușețelul – este indicat pentru oamenii sănătoși, care vor să se mențină în formă prin acest procedeu de dezintoxicare.
– Tătăneasa – este foarte eficientă în tratarea bolilor inflamatorii și tumorale.
– Mărul-lupului – cu precădere va fi folosit în cazul bolilor produse de slăbirea sistemului imunitar.
– Cafeaua – are efecte drenoare extrem de puternice asupra ficatului și vezicii biliare. Spre deosebire de celelalte clisme, care se fac în fiecare zi, vreme de o săptămână, clismele cu cafea se fac doar de două ori pe săptămână, sub îndrumarea medicului de familie. Clismele cu cafea sunt indicate în terapia hepatitei, a bolilor produse de intoxicații, a cancerului. (Clismele cu cafea exclud folosirea semințelor de in.)
3. Administrarea internă de plante purificatoare
Terapeuții americani au elaborat un amestec complex din plante, menit să înmoaie materiile toxice din intestin, să amplifice peristaltismul (mișcările musculaturii netede din intestin), să mobilizeze toxinele depuse în țesuturi, spre a fi eliminate.
1. Rocoina (Anagallis arvensis) – este un puternic diuretic, folosit frecvent în medicina populară românească.
2. Brusture (Arctium lappa) – alături de efectul depurativ excepțional, are efecte antibiotice și antiinfecțioase.
3. Trei-frați-pătați (Viola tricolor) – este probabil cel mai bun purificator din flora românească. Este de notat și efectul antialergic și antiastmatic extrem de puternic.
4. Anghinare (Cynara scolymus). Rolul ei este de a accelera procesele de eliminare și de a favoriza drenarea ficatului și bilei.
5. Lipicioasa (Galium aparine) – este o rudă a sânzienei albe. Are efecte stimulente asupra rinichilor.
6. Păpădie (Taraxacum officinalis) – este un depurativ complex, care îmbină efectele laxative cu cele tonice amare. Se folosesc frunzele uscate.
7. Patlagina (Plantago major) – este menită să înmoaie materiile toxice din colon și să protejeze pereții acestuia.
8. Crușin (Rhamnus cathartica) – este o plantă-laxativ de largă utilizare.
9. Rozmarin (Rosmarinus officinalis) – constituie principiul aromatic al amestecului. Are acțiune tonică și dinamizantă.
10. Mătase de porumb (Zea mays) – amplifică efectul depurativ al celorlalte plante. Este unul din cele mai bune diuretice.
11. Schinduf (Trigonella foenum-graecum) – are proprietăți revitalizante și reîntineritoare remarcabile.
12. Lichen de piatră (Cetraria islandica) – este un drenor limfatic excepțional, are efecte antitumorale și antiseptice la nivelul intestinului și în general.
Plantele se macină cu râșnița electrică de cafea sau se pisează în piuă, până devin o pulbere fină. Se amestecă apoi în proporții egale (câte 4 linguri din fiecare) și se pun într-un borcan cu filet. Se iau două lingurițe din acest amestec, de patru ori pe zi. Se țin sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghit cu apă. Ideal ar fi ca tratamentul cu amestecul de plante purificatoare să fie luat cu o săptămână înainte de începerea clismelor și să fie continuat minimum o săptămână după efectuarea lor.
4. Ingerarea de suplimente nutriționale cu „bacterii prietenoase”
În farmaciile noastre se găsesc multe suplimente alimentare ce conțin „bacterii prietenoase” pentru intestin – în principal Lactobacillus acidophilus și Lactobacillus bifidus – care sunt destinate menținerii sănătății tubului digestiv. Ele împiedică declanșarea candidozelor, inhibă dezvoltarea bacilului Escherichia coli, previn colitele și alte tulburări de acest fel. La noi au apărut în ultimul an în marile magazine alimentare iaurturi cu aceste două specii de bacterii prietenoase, ale căror nume este inscripționat pe ambalaj. Cercetați etichetele puse de producători și veți găsi iaurturile făcute cu aceste culturi. „Doza” optimă de iaurt este de 200 ml (un pahar) pe zi.
Cui îi este recomandată această cură

Surprinzător pentru o cură cu efecte vindecătoare foarte puternice, ea le este recomandată în primul rând persoanelor sănătoase. O săptămână de cură, făcută o dată la jumătate de an, este un excelent sprijin pentru sănătate. De ce? Pentru că un intestin încărcat va face ca substanțele nocive să nu mai poată fi evacuate și, ca atare, ele vor fi preluate de circulația sanguină, după care se vor depune în țesuturi, devenind sursa unor numeroase boli, care vor fi greu de tratat.
Toți cei care au suferit sau suferă de constipație ar trebui să facă măcar de două ori pe an această cură. O persoană sănătoasă trebuie să aibă o evacuare la 18 ore (și nu la 3-4 zile, cum consideră anumiți medici), acesta fiind ciclul biologic firesc al eliminării. Tratamentul este extrem de eficient pentru bolile de piele (acnee, alergii cutanate, eczeme de etiologie necunoscută etc.), obezitate, boli de ficat, infecții (inclusiv respiratorii) recidivante. Persoanele cu tulburări nervoase sau cu tulburări psihice pot beneficia foarte mult de pe urma acestui procedeu purificator blând.
Contraindicații
Cura le este contraindicată, în primul rând, persoanelor care au suferit hemoragii sau intervenții chirurgicale recente, în zona colonului. Apoi, persoanele care suferă de boli ale intestinului gros în fază acută nu vor face acest procedeu. De asemenea, cei foarte slăbiți vor evita să efectueze cura, fără o supraveghere medicală strictă.