
• E vorba de bubele fixate la colțurile gurii și pe mucoase, care fac ca pielea să crape, să sângereze și să usture. Anotimpul lor este vara și, netratate, se infectează și ajungem la doctor. Aplicate rapid, sfaturile care urmează vă feresc de necaz •
Tratarea ulcerației
* Aloe Vera e pusă în fruntea listei de asociația stomatologilor americani. Cele mai rezistente leziuni care apar pe mucoasele gurii dispar complet în maximum patru săptămâni, dacă sunt tamponate zilnic cu gel de Aloe Vera. Se taie cu o foarfecă 1-2 centimetri dintr-o frunză a plantei și se aplică partea zemoasă pe aftă.
* Tinctura de propolis. Se aplică de mai multe ori pe zi pe locul bolnav. Pișcă puțin, dar efectul e maxim.
* Vitamina E uleioasă. Deschideți o capsulă de vitamina E și vărsați câteva picături pe ulcerație. Repetați de mai multe ori pe zi.
Ușurarea durerii
* Sugerea cuburilor de gheață ușurează temporar durerea, dar nu are efect pe termen lung.
* Apa de gură cu mentă – 20 ml ulei aromat de mentă se dizolvă într-un pahar de apă. Se face gargară de mai multe ori pe zi.
* Gargară cu oțet de mere – 2 lingurițe cu oțet de mere se pun într-o jumătate de pahar cu apă. Se clătește bine gura. Se repetă la 2-3 ore.
* Gargară cu salvie – 2 lingurițe cu frunze de salvie tăiate fin se opăresc cu o cană cu apă. Se lasă 10 minute la infuzat, se strecoară, se face gargară.
* Câteva plante – afinele, cuișoarele aromate și busuiocul – au reputația că potolesc durerile, dacă sunt mestecate peste zi.
Combaterea bacteriilor
* Diluați o linguriță cu apă oxigenată (20%) într-o jumătate de pahar cu apă. Adăugați o linguriță cu bicarbonat de sodiu și o linguriță cu sare, apoi amestecați până la dizolvare. Clătiți-vă gura cu acest lichid, apoi eliminați-l. Apa oxigenată este un dezinfectant puternic, iar bicarbonatul de sodiu este alcalin și neutralizează durerea.
* Preparați o infuzie de gălbenele. Această plantă este folosită de secole pentru a trata rănile ușoare, iritațiile pielii și pișcăturile de insecte. Turnați o cană cu apă clocotită peste 2 lingurițe cu flori uscate. Lăsați să se infuzeze 10 minute, strecurați și faceți gargară.
Măsuri complementare

* Echinacea întărește sistemul imunitar. Luați de trei ori pe zi câte 30 de picături de tinctură, diluate în puțină apă. Atenție! Echinacea este interzisă dacă suferiți de o maladie autoimună, precum lupusul eritematos, sau de o maladie degenerativă, precum scleroza în plăci sau tuberculoza.
* Vitamina C cicatrizează mucoasa bucală. Luați 250 g vitamina C, de trei ori pe zi.
* Și zincul accelerează cicatrizarea rănilor bucale. De la primele semne ale aftelor, luați 25 mg de zinc pe zi (maximum!) sub formă de comprimate, până la dispariția ulcerației. (Atenție: excesul de zinc e toxic.)
Mai bine să previi decât să vindeci
* Evitați alimentele care provoacă afte. Anumite cereale, fructele de mare, citricele, smochinele, roșiile, ardeii verzi, cașcavalul și oțetul sunt cel mai des incriminate. Pentru a afla care din ele produce aftele, înlăturați-le complet din regimul alimentar. Reintroduceți-le apoi progresiv, unul câte unul, observând care dintre ele provoacă ulcerația.
* Schimbați pasta de dinți. Mai multe studii au dovedit că una dintre substanțele pe care le conține (sulfatul de lauryl), folosită și în apa de gură, poate declanșa aftele. Până la 81% dintre pacienți au scăpat de afte folosind alte paste de dinți.
* Persoanele care fac frecvent afte pot să sufere de lipsa complexului de vitamine B. Sunt sfătuite să ia în fiecare zi o pilulă (dacă apar pișcături în degete sau glezne, renunțați).