Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Căldura și chinul picioarelor – Remedii din Munții Apuseni

DĂNUȚ ALBUȚ – fitoterapeut: „Pentru orice betegeală crește un leac”

Foto: 123RF

– Căldurile verii acutizează suferința picioa­relor, care se umflă și dor. În Munții Apuseni, unde vă desfășurați munca de fitoterapeut, există lea­curi care să le ușureze bol­navilor neplăcerile?

– Pe mine mă dor picioa­rele de oboseală, când merg după plante prin păduri și pe dealuri. Când m-ați sunat, tocmai îmi turnam apă rece cu furtunul pe picioare, în curte! Fac asta de ani de zile. Apa rece „învie” picioarele obosite, mai ales după ce mergi mult. Se plimbă un jet blând de apă rece, urcând de la degetele picioarelor spre încheietura genunchiului, mai întâi la piciorul stâng, apoi la dreptul, după care se coboară ușor de la genunchi spre glezne. Se repetă operațiu­nea de 8-10 ori la ambele picioare. Are un efect foarte revigorant! Seara, înainte de culcare, se pot ține picioarele în apă călduță cu sare, 15-20 de minute.

Un alt leac din vechime pentru durerile de picioare e mersul pe bobi. Se adună un săculeț cu pietricele de râu rotunjite de apă (să n-aibă margini tăioa­se), de diferite mă­rimi, se pun ameste­cate într-o cutie de lemn sau de carton mai largă și, ori de câte ori aveți vreme, pășiți cu toate laturile labelor picioarelor pe pietricele, inclusiv cu căl­câiele, timp de 6-7 minute – de trei, patru ori pe zi, dacă e timp (dacă nu, doar dimineața și sea­ra). E cea mai bună metodă de presopunctură posibilă și nu vă costă nimic! (Dacă nu găsiți pietricele, puteți face exercițiul pășind pe boabe de fasole de diferite mărimi.)

– Utile sfaturi, dar să nu uităm că sunteți un apreciat fitoterapeut. Ce rețete propune me­dicina populară pentru durerile de picioare?

DĂNUȚ ALBUȚ

– Trebuie să țin cont de faptul că durerile de picioare pot avea multiple cauze: circulație periferică deficitară, diabet, reumatism, arte­rită, varice, diverse procese inflamatorii etc. De aceea, e preferabil să vorbesc mai întâi cu bol­navul, să aflu de ce natură sunt problemele lui, apoi îi „meșteresc” o rețetă pentru toate beteșu­gurile… Așa, de toată ziua, când ne dor picioa­rele, noi folosim tinctura de untul-pământului, sub formă de frecții sau cataplasme – face mi­nuni în luxații, entorse, în dureri de natură reu­matică și inflamații de tot felul. Dar bolnavii de diabet, de exemplu, nu pot folosi tinctura dacă au leziuni (picior diabetic). De aceea vă spun că-i mai bine să știu cui și ce-i recomand!

– Multe persoane de vârsta a treia au probleme cu circulația periferică. Ceaiurile și tincturile din plante medicinale le pot fi de folos?

– Desigur! Avem amestecuri speciale de plante medicinale pentru circulația periferică deficitară, pentru edeme și pentru varice; alături de o dietă echilibrată și o hidratare corectă, problemele se rezolvă în două, trei luni. Pentru uzul intern, recomand ceaiul Venoplant și tinc­turile aferente fiecărui caz, în funcție de cauzele durerilor de picioare – cura durează o lună și se repetă de două, trei ori pe an. Local, în uzul extern, recomand să se facă dimineața masaje ușoare pe locurile dureroase cu alifii speciale de untul-pământului, iar seara, frecții cu tinctură de untul-pământului (pentru a deschide porii și a pune sângele în mișcare), apoi din nou masaj cu alifii. După 5-6 zile de aplicații, scapă omul de dureri, sângele circulă mai bine, se îmbu­nătățește drenajul la nivel local și i se dezumflă gleznele! Cura se repetă de două ori pe lună sau atunci când apar dureri ori se umflă picioarele. E indicat ca în acest timp, pacientul să facă și mișcare, chiar dacă are dureri – fiecare cât poate, ca să-și ajute circulația, că dacă stă la televizor cât e ziua de lungă, în fotoliu, îi băltește sângele în membrele inferioare, vasele sanguine suferă și problemele reapar! Foarte importantă e și hidratarea: minimum doi litri de apă (în afară de ceaiuri!), pentru fluidi­zarea sânge­lui și eliminarea mai efi­cientă a toxi­nelor din corp și a săruri­lor din articu­lații.

– Pentru cei care au mereu glez­nele umflate există lea­curi naturale?

Foto: Dreamstime

– Persoanele care fac frec­vent edeme, care au retenție de lichide la nivelul picioarelor, e bine să facă în paralel și o cură cu ceaiuri pentru rinichi, fiind­că e clar că nu le funcționează co­rect. Mulți ajung să facă gută din această cauză, le crește nivelul acidului uric, iar soluția în acest caz este tinctura de ienupăr, care ajută la eliminarea rapidă a apei din țesuturi și are, în același timp, efecte antireumatice remarcabile, deoarece curăță sărurile depuse în articulații. Bolnavii cu edeme și gută trebuie să fie atenți și la cantitatea de sare din alimentație – e recomandat să fie cât mai scă­zută, deoarece favorizează reten­ția de lichide! Pădu­celul, vâs­cul și urzica sunt alte plante medicinale care pot fi folosite cu succes, atât ca de­toxifiante ge­ne­rale ale sân­gelui, cât și pen­tru curățarea vaselor de sânge, pentru eliminarea depozite­lor de grăsime depuse pe pereții arterelor și venelor. Avem o tinctură din aceste trei plan­te, destinată în mod special sănătății vaselor sanguine. Nu degeaba se spune în zona noastră că „pentru orice betegeală crește un leac”.

(D-l fitoterapeut DĂNUȚ ALBUȚ poate fi contactat la tel. 0745.701.884, 0742.092.717)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian