Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Când vara frige…

Foto: 123RF

• Meteorologia a înnebunit. În vreme ce vestul țării e dus la vale de ploi, în sud, canicula pârjolește pământul. Acum, la data scrierii acestui articol, termometrele arată 39 de grade. Temperatura de­vine peri­culoasă, mai ales pentru vârstnici, cardiaci și copii. În toate cazurile, prevențiile sunt salutare •

Cu temperaturile excesive nu-i de glu­mă! Cele două episoade de caniculă care au afectat Franţa în iunie şi iulie 2019 au provocat nu mai puțin de 1.500 de de­cese. Iar vestea a fost considerată una bună, bilanțul deceselor din vara lui 2003 fiind de 10 ori mai mare.

Temperaturile caniculare pun în pericol mai ales sănătatea și viața per­soanelor vulnerabile: bătrâni, co­pii, indivizi supraponderali. Sunt vi­zați, de asemenea, bolnavii care suferă de pro­bleme endocri­nologice sau de me­tabo­lism și, nu în ultimul rând, sufe­rinzii de boli car­diace, fie ele cronice sau acute.

Epuizarea termică

Într-o primă fază, canicula ne poa­te provoca așa-numita epuizare termi­că, printre ale cărei simptome se pot nu­măra slăbiciunea fizică, confuzia, cefaleea, greața, cram­pele și dure­rile musculare. Dacă temperatura corpu­lui crește până la 40 grade sau peste, starea noastră se agravează și facem insolație. Nu multă lume este conștientă că aceasta nu apare numai în urma expunerii directe la razele soare­lui, ci poate fi provocată și de o activitate fizică intensă, între­prinsă atunci când afară este prea cald. La fel de ușor putem face insolație și stând prea mult timp într-o mașină în care, dintr-un motiv sau altul, nu putem să ne răcorim. Cum ne dăm seama că suntem în pragul insolației sau că i-am căzut deja victimă? Printre semne se numă­ră, în afară de cele deja enunțate: temperatura ridicată a corpu­lui, pielea înroșită, fierbinte și uscată (fără trans­pirație), pulsul crescut, dez­orien­tarea, problemele stomacale, halucinațiile și leșinul. În cele mai grave cazuri, organele interne pot ceda, persoana afectată poate intra în comă și își poate pierde viața. Acesta este motivul pentru care Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bo­lilor, o agenție federală a Departa­mentului de Sănătate Publică al SUA, ne învață cum putem interveni de urgență, atunci când simțim că ni se face rău de la căldură sau când observăm că altcineva din jur prezintă simptome ale epuizării termice sau inso­lației.

* Căutați imediat adăpostul umbrei. Dacă există în apropiere vreun loc bine ventilat sau ră­coros, cum ar fi un magazin cu aer condiționat, stați acolo până vă reveniți.

* Umeziți-vă tâmplele și încheieturile mâinilor cu apă.

* Hidratați-vă abundent.

* Odihniți-vă.

* Dacă e posibil, faceți un duș sau o baie (dar nu cu apă rece).

* Dacă situația e gravă, cereți imediat ajutor de specialitate, sunând la urgență.

Cum ne ferim de căldură

Foto; Shutterstock – 4

E bine să știm cum procedăm, dacă ne confrun­tăm cu epuizarea termică sau cu insolația, dar încă și mai bine e să evităm complet un astfel de scenariu, ferindu-ne din timp de efectele nocive ale căldurii excesive. Iată câteva recomandări punc­tuale în acest sens.

Urmăriți din timp anunțurile meteorologilor

Așa veți ști la ce să vă așteptați și puteți lua măsurile adecvate.

Aerisiți casa doar între anumite ore

Când se anunță caniculă, renunțați pe cât posibil la a mai aerisi casa ziua în amiaza mare. Țineți geamurile deschise doar seara, în timpul nopții și în primele ore ale dimineții.

Protejați-vă de căldură cu materiale reflectorizante

În absența aerului condițio­nat, pentru a vă menține locuința cât mai răcoroasă, e bine – nu doar să țineți geamurile complet închise pe durata zilei, dar și să trageți draperiile și jaluzelele. Cel mai bine țin căldura la distanță obloanele și jaluzelele exte­rioare, dar, în caz că nu aveți așa ceva, optați măcar pentru jaluzele interioare, din materiale deschise la culoare sau reflectorizante. Puteți, de asemenea, lipi de ferestre folii reflectorizante, acestea fiind recomandabile mai ales în cazul gea­murilor care dau către sud.

Răciți aerul din mașină înainte de a intra în ea

În caz contrar, nu este exclus să vi se facă rău, chiar și dacă sunteți sănătos tun. De mare ajutor pentru a nu permite ca mașina să se transforme într-un adevă­rat cuptor pot fi foliile reflectorizante. Ideal este totuși ca înainte de a porni la drum, să dați dru­mul aerului condițio­nat și să așteptați răbdători câteva minute, până când temperatura din mașină devine mai plăcută. Reglați apoi aerul condiționat astfel încât tem­peratura să nu coboare prea mult. În acest fel, nu riscați să suferiți un șoc termic atunci când vă dați jos din ve­hicul.

Îmbrăcați-vă corespunzător

Cele mai bune materiale sunt cele ușoare, din fibre naturale, precum bum­­bacul, inul sau mătasea. Este de asemenea recomandabil ca hainele să fie un pic mai lărguțe, pentru ca aerul să poată circula în voie pe sub ele, răcorindu-vă pielea. Foarte im­por­tant este, de asemenea, ca îmbrăcă­mintea să fie în culori cât mai deschise, care re­flectă lu­mina, și să vă acopere bine pielea, fe­rind-o de razele directe ale soarelui.

Apelați la dușuri sau băi de picioare

Acestea vă vor ajuta imediat să vă simțiți mai bine. Atenție însă: apa nu trebuie în niciun caz să fie prea rece. Da­că nu aveți timp de un duș sau vă aflați la serviciu, umeziți-vă mă­car brațele și gâtul cu apă de la ro­binet. Un alt truc util este să țineți la îndemână o sticlă veche de parfum, cu care să vă pul­ve­rizați apă pe piele în momentele în care simțiți că nu mai puteți de cald.

Hidratați-vă, dar nu oricum!

Băuturile exagerat de reci vă pot face mai mult rău decât bine. Același lucru se aplică și celor care conțin alcool, cantități mari de zahăr și alte substanțe nesănătoase, precum celebrele E-uri. Oricât de ciudat ar părea, unele dintre bău­turile ideale atunci când este caniculă sunt ceaiurile. Acestea nu doar că ne ajută corpul să se adapteze cu succes la tempe­raturile înalte, dar ne permit să mai înlocuim din mineralele pe care le pierdem transpirând din abundență. Vă recomandăm ceaiurile de fructe, de cim­bru, de mentă, de rozmarin, ginseng și iasomie. O combinație grozavă este cea dintre ceaiul de mentă (care nu are doar un efect răcoritor, dar vă protejează și sistemul digestiv, greu pus la în­cercare de temperaturile caniculare) și ceaiul verde (care este bogat în antioxidanți și vă re­generează energia).

Țineți aparatura închisă și gătiți cât mai rapid

Multe dintre aparatele pe care le folosim în casă generează căldură. Până și un telefon mobil, o veioză sau un laptop influențează un pic tem­peratura din jur, iar când e caniculă, numai de asta nu aveți nevoie. Și atunci când gătiți e bine să țineți seama de caniculă. Evitați să folosiți cuptorul când afară e prea cald, sau să pregătiți bucate care necesită o preparare termică îndelun­gată.

Ventilatorul, util doar până la un punct

Un ventilator bun (la fel ca și un evantai) ne poate oferi un pic de con­fort în zilele ca­ni­culare, dar în niciun caz nu ne poate scăpa de e­pui­zarea termică sau de inso­lație, a­tunci când e prea cald.

Asigurați-vă un somn odihnitor

Oricât am fi de tineri și de sănătoși, tempe­raturile excesive ne supun organismul unui stres considerabil și, pentru ca el să se poate reface, are nevoie de un somn de calitate. Aici apare însă un cerc vicios, pentru că Moș Ene nu agreează deloc atmosfera înăbușitoare. Pentru un somn de cali­tate în condiții de caniculă, specialiștii ne reco­mandă să începem prin a face un duș, dar nu cu apă rece. Îmbrăcați-vă apoi în pijamale din țesă­turi răcoroase, precum mătasea, și aveți grijă ca și așternuturile să fie realizate din materiale cât mai naturale (din bumbac), pentru că acesta ab­soarbe cel mai bine transpirația. Tot de dragul unui somn cât mai confortabil e preferabil să profităm de răcoarea nopții, ținând geamul des­chis, și să nu ne învelim deloc sau să utilizăm doar un cearceaf. Înainte de a merge la culcare, puteți bea și un ceai cu efect liniștitor, cum ar fi cel de tei, de sunătoare sau de valeriană.

Optați pentru o alimentație anti-caniculă

Atunci când e prea cald, digestia se produce mai greu, motiv pentru care prima regulă de ali­mentație pe timp de caniculă e să evităm por­țiile prea mari și mâncărurile sățioase, grase sau fierbinți. Cele mai bune alimente în zilele de vară sunt fructele și legumele, brânzeturile, iaurtul, peștele, fructele de mare și carnea slabă. Pe mulți îi ajută și mâncărurile picante, întrucât acestea de­termină organismul să transpire, oferindu-ne o sen­zație de răcorire. Minunate în această pe­rioadă sunt și smoothie-urile, care nu doar că ne hidra­tează și ne răcoresc, dar ne și oferă o mare varietate de vitamine și minerale, putând repre­zenta un mod perfect de a ne începe ziua pe ca­niculă.

Cum puteți păcăli canicula când ieșiți în oraș

Ideal ar fi, desigur, să nu ieșiți din casă la orele când căldura de afară dă în clocot. Dacă nu aveți însă încotro, începeți prin a vă da cu o cremă de protecție solară și a vă echipa cu o pălărie, oche­lari de soare, o sticlă cu apă și, eventual, cu un evantai. Dacă mergeți pe jos, gândiți-vă pe cât posibil traseul, în așa fel încât să parcurgeți străzi cât mai umbroase, cu multă verdeață și poluare redusă. De îndată ce simțiți că ați obosit sau că mai e un pic și vi se face rău, trageți-vă sufletul undeva la umbră sau intrați într-un magazin bine aerisit și răcoros. Nu prea răcoros însă – pentru că diferența mare de temperatură va pune o pre­siune încă și mai mare asupra organismului dvs. De asemenea, nu uitați să vă hidratați cores­punzător. Dacă vi s-a terminat sticla de apă, pro­cu­rați-vă rapid una nouă, astfel încât să nu ajun­geți să suferiți de sete. Apa din sticlă e utilă și pentru a vă răcori. Umeziți un șervețel și puneți-l la ceafă, la frunte, la piept sau la încheietura unei mâini.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian