
– Am plecat după prima terapie osteopată plutind. Corpul meu se simțea relaxat, ușor, flexibil. De mult nu am mai simțit atâta libertate în trup, atâta pace interioară și echilibru. Scriu ca să vă îndemn și pe dvs. să ajungeți la această stare și ca să luați cunoștință despre o ramură a medicinei prea puțin cunoscută la noi și cu rezultate de excepție. Textul de față nu este o reclamă. Este, pur și simplu, o experiență benefică, de care m-aș bucura să aibă parte cât mai mulți oameni suferinzi –
Osteopatia este o medicină non-invazivă, foarte mult studiată în occident, care are ca obiectiv reactivarea și îmbunătățirea funcționalității sistemului musculo-scheletal și a întregului corp, prin tehnici de mobilizare a articulațiilor, de relaxare a mușchilor și detensionare a sistemului fascial, obținându-se astfel optimizarea întregului corp, înainte ca acesta să ajungă să se îmbolnăvească! Osteopatia vizează trei mari ramuri: osteopatia craniană, osteopatia biomecanică (a sistemului locomotor) și viscerală (care pune în centru organele, viscerele corpului uman).
Paul Caradan a studiat vreme de cinci ani în Danemarca, la Copenhaga, unde și-a deschis propria clinică de terapii manuale și care, din fericire pentru români, a început de curând consultațiile și în București. Este interesat de păstrarea și dezvoltarea unui stil de viață sănătos, atât în plan fizic, cât și în plan psiho-emoțional. Ba mai mult, în urmă cu trei săptămâni, a primit propunerea de a face parte din echipa de consultanță a unei viitoare emisiuni de televiziune, care are drept scop informarea și educarea publicului larg în direcția vieții sănătoase. Cu toate astea, e o persoană lipsită de aroganță sau orgolii personale, un om deschis și comunicativ, înzestrat cu atenție, cunoaștere și o uriașă capacitate palpatorie – o calitate esențială pentru ca pacientul ieșit din mâinile lui să-și recapete echilibrul și sănătatea cu propriile sale forțe.
Practică în București, câteva zile pe lună, osteopatie, terapie cranio-sacrală, manipulare osteo-mio-fascială, masaj terapeutic și eliberare somato-emoțională în sesiuni private, de 1-3 ore.
„Oamenii vin la osteopat când îi doare ceva: coloana, șoldul, genunchiul…”

– Domnule Caradan, vă propun să clarificăm pentru cititori ce presupune consultația osteopată și ce îmbunătățește terapia oferită de osteopat?
– Osteopatul este un doctor în medicină manuală. Mâinile sale sunt instrumentul principal al actului terapeutic, care are drept scop îmbunătățirea fiziologiei corpului ca întreg. Manevrele terapeutice osteopate elimină durerile și constricțiile musculare și fasciale, mobilizează articulațiile și, uneori, declanșează eliberări psiho-somatice. Când ajung oamenii la osteopat? Când îi doare ceva, de obicei coloana verebrală, șoldul, genunchiul… Mai rar vin să se adreseze osteopatiei viscerale, de exemplu, deși un ficat mărit poate fi palpat și drenat de către un osteopat.
Eu încep cu evaluarea preliminară și identificarea disfuncțiilor, stabilirea priorităților și construirea strategiei terapeutice care să permită corpului autocorecția în timpul și după tratamentul osteopat propriu-zis. Discut cu pacientul, îl informez și fac o primă terapie, în timpul căreia se poate corecta deja cauza care îl supără. Apoi dau corpului timp să se adapteze la schimbare, la noutatea survenită în fiziologia lui după manevrele osteopate. Noi poate ne grăbim, dar corpul are ritmul lui de mii și milioane de ani.
„Nu vindec oameni, ci îi susțin”
– Terapia osteopată se recomandă oricui și oricând? Ce ar trebui să aibă oamenii în vedere?
– Ce corectează osteopatia structurală sunt durerile de spate funcționale, dureri de umeri, dureri de cap asociate, contracturi musculare, corectarea biomecanicii coloanei vertebrale, poziții asimetrice ce apar în urma unor accidente, scolioze, cifoze funcționale, îmbunătățirea respirației, eliminarea stresului. Oamenii reacționează la acest cuvânt – stres – și atunci se uită în viețile lor mai atent. De cele mai multe ori, însă, evocă tot felul de motive exterioare, în momentul în care ar fi tare bine să se uite în interior, în profunzime, nu doar pe orizontală, la cauzele din afară.
Ce nu fac eu este să consider că vindec oamenii. Nu, eu îi susțin. Am întâlnit oameni care se uită la mine ca și cum eu pot să le răspund întrebărilor lor. În realitate, nu sunt eu acela. Eu sunt în zona în care cel care vine la mine este un om conștient, vrea să dobândească o stare de echilibru corp-minte și să-și înțeleagă mai bine stilul de viață pe care trebuie să-l urmeze. E aproape un sacrilegiu să faci terapie cuiva care după ce se întoarce acasă, continuă să facă aceleași lucruri pe care le făcea înainte să vină la osteopat. Pentru că se va învârti într-un cerc vicios. Eu pot să-i aduc (dacă și pacientul este deschis la aceasta, bineînțeles) un licăr de conștiință, dar el trebuie să-și aprindă lumina singur, nu pot să fac asta pentru el. E alegerea fiecăruia. De asta, eu nu am să chem oamenii la tratament pe o perioadă de timp nelimitată și nu am să fac serii și linii de terapie nesfârșite.
„Lucrurile nu se fac pe bucățele. Te uiți la om ca la un întreg funcțional”

– Faceți și osteopatie viscerală. Cum funcționează?
– În osteopatia viscerală mobilizăm structurile organelor. Gândește-te că ficatul, de exemplu, e cuprins, e conținut în anumite fascii, ca fiecare organ. Când se lipesc fasciile între ele (aderențe) nu mai există mobilitate între organe. Oricum, ele au faze în care se măresc și faze în care se odihnesc. Noi ne ocupăm de regresiile funcționale prin redarea mobilității acestor structuri fasciale. De exemplu, ficatul, când se inflamează, își reduce și o parte din funcție. Inflamația ficatului este produsă pe fondul extenuării prin oboseală prelungită permanentă, la care se adaugă consumul de substanțe care generează probleme metabolice, ca de exemplu alcoolul, alimentația inadecvată etc. Osteopatul poate face stretching al capsulei organului, pune lucrurile la treabă și vede și cum funcționează celelalte structuri din jurul ficatului (și aici se observă cel mai clar viziunea holistică a osteopatiei). Pentru că ficatul nu se detoxifică doar cu medicamente, ci inclusiv mecanic, adică printr-o apăsare a lui de către mușchiul diafragmatic. Dar ca să-l apeși, îți trebuie un pic de minte și aici intervine planificarea atentă a terapiei, pentru că înainte să tratezi, prepari locul. Nu se fac lucrurile pe bucățele. Ar fi ca și cum găsesc o plantă, îi pun o cană cu apă și spun gata!, asta e rezolvată. Bine, și cu buruienile de lângă ea și cu păduchii și cu toate gărgărițele din jur ce ai făcut? Înțelegi? Te uiți la om ca la un întreg funcțional. Și trebuie să vorbești cu omul despre problema metabolică a organului, ce să mănânce, ce să evite, ce să facă bine pentru starea ficatului său și a întregului corp: să doarmă, de exemplu.
– Cât durează o serie sau o linie de terapii osteopate?
– Recomand numărul de ședințe în acord cu afecțiunile ce necesită un tratament mai îndelungat sau pentru prevenirea dezechilibrelor din organism. Pentru un efect terapeutic durabil, ca orice terapie manuală, este recomandat ca pacientul să participe cu perseverență la ședințele de terapie, prin urmarea unor serii de 4-6 ședințe, pe care le poate relua periodic.
Contact: [email protected], www.caradan.ro
Programări la telefon +40 727/47.45.15