Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

PSD-ul n-a murit, doar s-a odihnit un pic

Ciprian Rus

Doar o lună de zile a durat panica PSD după „pedeapsa” primită de la electorat la ale­gerile europarlamentare. Scenariu pre­vi­zibil, probat şi după drama de la Colectiv, care s-a lăsat cu demisia Guver­nului Ponta. Au stat şi atunci o vreme în planul doi PSD-iştii, du­pă care au început să pună beţe în roate guvernului tehno­crat condus de Dacian Cioloş, deşi începuse să facă minuni (fie doar şi legile de ocrotire a pădurilor). Le-a reuşit PSD-iştilor, dovadă că au luat imediat puterea înapoi, cu o majoritate care se mani­festă neîngrădit şi azi. Scorul de la Europar­lamentare şi condamnarea liderului Liviu Dragnea i-a făcut pe unii să spere, naiv, că PSD va învăţa ceva din lecţia dată de români. Nimic mai fals: scurta derută a fost pricinuită, e limpede acum, de dispariţia după gratii a liderului, nu de mesajul votanţilor. De îndată ce s-au făcut regrupările în partid, lucrurile au repornit de unde fuseseră lăsate înaintea alegerilor. Doar că mutarea şefului după gra­tii, în loc să limpezească apele, le-a tulbu­rat. Viermuiala interesată în jurul primului mi­nistru a crescut. De unde erau unu-doi bene­ficiari ai legilor, acum fiecare baron sau baro­naş din PSD încearcă să-şi rezolve proble­mele pe lângă doamna premier. Iar motive de agitaţie sunt destule, după ce trei ani de zile, partidul a fost captiv intereselor imediate ale şefului său!

Şi uite aşa, abia de scăpasem de mult-trâmbiţata ordonanţă de guvern pe Justiţie, că ne-am pricopsit, „vara, ca hoţii”, în plin se­zon de concedii, cu frumuseţe de OUG pentru modificarea Codului Administrativ. Într-un moment în care opoziţia încă mai scurge cupele de şampanie de după victoria în ale­gerile europene, într-un moment în care ro­mânii şi-au descărcat frustrarea la cabina de vot, într-un moment în care toată lumea e cu gândul la concedii, PSD vine cu o ordonanţă de guvern absolut catastrofală, echivalentă cu amnistia pentru baronii locali.
Sunt multe bombe ascunse, ne vom da seama de ele doar când vor exploda, dar, chiar şi aşa, câteva direcţii nocive sunt vizi­bile cu ochiul liber. Una dintre ele îi vizează pe primarii şi preşedinţii de Consilii Jude­ţene: de acum înainte, marile „tunuri” vor putea fi date fără semnătura lor, căci legea mută răspunderea pentru actele adminis­tra­tive ilegale, de la primari, către funcţionarii publici. De acum, ca să truchezi o licitaţie sau ca să faci un transfer suspect de active e de ajuns să ai un funcţionar obedient la înde­mâ­nă şi să-l pui să semneze el. Gata cu abuzul în serviciu la baronii locali, trai pe vătrai! O altă prevedere criminală, la propriu şi la fi­gurat, se referă la administrarea patrimo­niu­lui. Hotărârile privitoare la patrimoniu vor putea fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcţie (nu două treimi ca până acum). Adio clădiri istorice, adio parcuri naţionale ce vor fi oferite pe tavă sus­ţină­torilor PSD. Prevederea e, de fapt, o invitaţie fără perdea pentru primari să fure mai simplu decât până acum. Despre intro­du­cerea pen­siilor speciale pentru aleşii locali nici nu mai are rost să vorbim! Cam asta a învăţat PSD-ul după pierderea alegerilor. Iar până la ale­gerile generale, mai e încă mult timp…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian