Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Pesta „bulgărească”

E vară, iar vara tot românul din ju­mătatea de sud a țării o ia spre mare. Iar marea, în ultimii 10-15 ani, înseamnă, pen­tru cei mai mulți, „la bulgari”. Mo­tivul pentru care aleg Bulgaria, în de­tri­mentul litoralului românesc, e cât se poate de limpede pentru ci­ne a avut ocazia să facă o comparație între cele două destinații. Simplul fapt că oriunde te duci, la sud de Dunăre, ești primit cu me­niu în limba română, spune multe despre cota de piață pe care au impus-o turiștii noștri în Bulgaria. E vorba despre bani mulți, chiar despre o bucată importantă din PIB-ul Bulgariei, o țară fără resursele și oportunitățile de afaceri ale României.

În acest context de „bună veci­nă­tate”, premierul bulgar, Boiko Borisov, vine cu o declarație revoltătoare la adre­sa românilor și a României, susţinând că turiştii români sunt responsabili de răs­pândirea virusului pestei porcine la sud de Dunăre! La începutul acestei luni, pre­mierul bulgar a participat la o re­uniune de urgenţă a factorilor respon­sabili din domeniul autorităţii sanitar ve­terinare, cu crescătorii de porci, în contextul în care pesta porcină africană a decimat, de câteva luni, efective de zeci de mii de animale, în fermele in­di­viduale şi colective din cea mai mare parte a jumătăţii nordice a Bulgariei. Cu acest prilej, Boiko Borisov a declarat: „Românii aruncă resturile alimentare pe marginea drumurilor, fără să folosească pu­belele de gunoi. Merg, mănâncă, arun­că”. Asta a înțeles Boiko Borisov din prezența masivă a românilor în țara lui, aproximativ 5.700 de autovehicule româneşti care intră, zilnic, în Bulgaria pe „Podul Prieteniei” de la Giurgiu – Ruse!

Să arunci vina pe clienții care îți aduc profituri de zeci și zeci de milioane de euro e cea mai facilă cale de a scăpa de acuzele de incompetenţă în gestio­na­rea unei crize. Dacă în iulie, de vină erau mistreții veniți din România peste Dunăre, acum de vină sunt oamenii, adică turiștii români!

N-or fi românii cele mai bune exem­ple de bune practici turistice în străi­nătate – îi vedem și noi pe unii, pe la noi, cum se comportă – dar să spui cu atâ­ta siguranță de sine că ei sunt nea­părat români – și nu turiști, pur și simplu – e nu doar o dovadă de nesimțire față de oamenii onești care îți calcă pragul și își lasă banii, ci și dovada unui tupeu instituționalizat față de ce înseamnă România. Ce-ar fi ca toți românii care merg în Bulgaria să îl lase, măcar un an, cu buza umflată pe Boiko Borisov, să i se urce în cap toți operatorii din turism și din servicii de pe litoralul bulgar?! Sau cum ar fi să avem un stat puternic, care pune cu botul pe labe a doua zi pe orice oficial sau politician străin care își permite să ia în derâdere România sau statul român? După câteva zile de la declarațiile sale, Boiko Borisov nu a revenit nici cu nuanțări, darmite cu scuze despre ce a spus. Enervant este – nu că suntem luați de proști, și în țară, și afară –, enervant este că suntem luați de proști pe banii noștri! Imaginați-vă că un premier ar fi vorbit așa cum a vorbit Borisov despre turiștii americani sau francezi!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian