Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Roșiile vindecătoare

Foto: Shutterstock – 4

Numele cu care sunt botezate arată ce prețuire au roșiile la români: pătlăgele, porodici, tomate, dumade… Legume de vârf ale verii, proaspete sau gătite, au un singur cusur: în majoritate sunt „false”, crescute în so­larii, din semințe de import și cosmetizate cu adaosuri de culoare. Din fericire, există și o „mi­noritate” de roșii adevărate, autohtone, cres­cute direct sub soare, în condiții ecologice. Deși cam lungă, introducerea aceasta este obligatorie, a­vând în vedere că în textul care urmează nu vor­bim despre rețete de mâncare cu roșii, ci despre rețete de sănătate, a căror eficiență este condițio­nată exclusiv de roșiile românești, ecologice, adevărate. Ele se găsesc și în piețe, și pe rafturile unor supermarketuri care vând și produse autoh­tone.

IMPORTANT

* Alegeți roșii bine coapte, cu consistență fermă și fără „vânătăi” sau zone deteriorate.

* Roșiile sunt sensibile la frig și, prin urmare, nu trebuie ținute la frigider, nici în măcar în com­partimentul legumelor. Trebuie păstrate într-un loc întunecat, la temperatura camerei. Așa își păstrează pe deplin proprietățile și aroma.

* Consumați roșiile în patru până la cinci zile. Altfel lumina, căldura și oxigenul le reduc con­ținu­tul de nutrienți.

* Nu depozitați roșiile împreună cu alte legu­me coapte, cum ar fi castraveții. Roșiile emană o substanță care face castraveții să se înmoaie ușor.

* Este important să îndepărtați tulpinile și toate părțile verzi ale roșiilor coapte, înainte de consum.

Tratamente cu roșii

Protecție împotriva cancerului

Roșiile sunt considerate o bună protecție împotriva cance­rului. Prin consumul roșiilor scade riscul de îmbolnăvire de cancer de prostată, sân, ovarian, uterin, gastric, de colon, de pan­creas, de plămâni. Aceasta se datorează unei substanțe numite licopen, un carotenoid special, cu proprietăți antioxidante. Licope­nul protejează membranele celu­lare și ajută la combaterea așa-numiților „radicali liberi” cau­za­tori de cancer.

* Medicament pentru ochi. Conform cerce­tărilor, acești nutrienți din roșii sprijină vederea și protejează împotriva afecțiu­nilor oculare, inclusiv cataracta și degenerescența maculară.

Licopenul este mai bine asimilat de către organism atunci când roșiile sunt preparate termic – de exemplu sub formă de piure sau suc.

* Consumați roșii fierte, sub formă de supă, tocană, sau în sosuri, de cel puțin două ori pe săp­tămână.

* Consumați unul – două pahare suc de roșii pe zi.

* Mâncați zilnic 200 g roșii – crude sau gătite.

Îmbunătățirea digestiei

Roșiile stimulează secreția gas­trică și pan­crea­tică și reglează tranzitul intestinal în consti­pație, enterită, stări inflamatorii ale traiectului digestiv.

* Consumați zilnic o salată de roșii preparată ca mai sus.

* Consumați zilnic câte o roșie înaintea fie­cărei mese.

* Consumați dimineața, cu o jumătate de oră îna­inte de micul dejun, un pahar cu suc de roșii.

Remediu și protecție împotriva bolilor cardiovasculare, hipertensiune arterială și colesterol crescut

* Salata de roșii, cu câteva picături de unt­delemn de măsline și asezonată cu condimente este, cu siguranță, cea mai gustoasă și ușoară rețe­tă de a consuma roșiile ca leac natural.

* O felie de pâine de casă, stropită cu puțin ulei de măs­line, peste care așezați o roșie tocată mărunt și presărată cu puțin us­turoi și busuioc, este – nu doar o gustare delicioasă, ci și un medi­cament redutabil.

* Consumați zi de zi câte 50-100 g roșii uscate, deshi­dratate.

* Consumați câte una-două linguri pastă de roșii sau pudră de roșii

Inapetență (lipsa poftei de mâncare)

* Pentru a vă trezi pofta de mâncare, consu­mați o salată compusă din roșii, usturoi și ulei de măsline. Aceasta are darul de a deschide pofta de mâncare în mod natural, atunci când nu ne este prea foame.

Împotriva obezității

Pentru că sunt bogate în apă și fibre, dar foarte să­race în calorii, roșiile sunt excelente pentru a pierde câteva kilograme.

* Mâncați zilnic roșii sub formă de salată, înainte de o mesele principale. Re­zultatul: veți mânca mai pu­țin din celelalte ali­men­te. Acesta este un sfat mi­nunat pentru cei care do­resc să slăbească ușor și natural.

* Beți zilnic un pahar cu suc de roșii, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. De trei ori pe săptămână, înlocuiți masa de seară cu unul-două pahare cu suc de roșii. Rezultatele nu se vor lăsa așteptate.

Mușcături de insecte

* Roșiile sunt excelente pentru a calma du­rerea și a reduce inflamația în cazul mușcăturilor de insecte. Pentru a face acest lucru, aplicați câ­teva felii de roșii proaspăt tăiate, în zona afectată, timp de câteva minute. Desigur, trebuie să eli­minați anterior acul lăsat de vies­pe sau albină.

Arsuri solare

* Când arsura este recentă, puteți aplica atât sucul, cât și felii proaspăt tăiate de roșii, pe zonele afectate. Ajută la redu­cerea roșeții și grăbește vinde­carea.

Durere în gât

* Amestecați sucul a două roșii bine coapte și zemoase cu un cățel de usturoi ras, o lin­gu­riță sare și o jumătate cană cu apă caldă și efectuați o „serie” de gargarisme, pentru a dezin­fla­ma și dezinfecta gâtul. Acest proces trebuie repetat de mai multe ori pe zi, minimum de trei ori.

Artrită

* Cataplasme zilnice cu suc de roșii, aplicate pe articulații și încheieturi, reduc durerile în cazul artritei.

Mahmureală

* Datorită efectului său revitalizant și rehi­dratant, un pahar cu suc de roșii proaspăt pre­parat, la care adăugați un sfert de linguriță cu pul­bere de piper, ameliorează simptomele de mah­mureală, ajutând organismul să elimine urmările neplăcute ale alcoolului.

Oboseală

* Dacă aveți un moment de „cădere” în tim­pul zilei sau dacă suferiți de oboseală în mod constant, ar trebui să mâncați, pur și simplu, una-două roșii. Echilibrează nivelul de zahăr din sân­ge și revitalizează nu doar trupul, ci și starea de spirit.

Retenție de apă

* Roșiile au efect diuretic blând și natural, iar consumul lor previne retenția de apă și ajută la eli­minarea ei. Tot ce trebuie să faceți este să puneți o roșie mare și bine coaptă în blender, să adău­gați puțină apă și să ames­tecați. Obțineți un suc natural pe care trebuie să îl beți zilnic.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian
ro_RORomanian