Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Campania ultimei șanse

Deschiderea oficială a campaniei prezidențiale găsește candidații deja ierarhizați pe “grila de start”. Sondajele de opinie (multe deformate de interesele comanditarilor) indică un impact diferențiat, de la “granzi” – candidații cu șanse de accedere în turul secund al alegerilor, la “iepuri” – aspiranții la surprize electorale sau (pur și simplu) “cu misiunea” de a-i încurca sau fa­vo­riza pe ceilalți – asupra votanților. Prezența la vot, estimată la 55-60% din electori, care face obligatoriu al doi­lea tur de scrutin (niciun candidat nefiind capabil să adune “la prima strigare” jumătate plus unu din numărul total al cetățenilor care au dreptul să aleagă), dă “ie­purilor” un rol important, pentru că, în finală, recoman­dările lor pot orienta “pentru” sau “împotrivă” opțiunile susținătorilor. Cele mai mari șanse de a lupta în runda a doua a “prezidențialelor” le au – în ordinea definită de ma­joritatea sondajelor – Klaus Iohannis, președinte în funcțiune și candidat al PNL (creditat cu peste 20% din voturi peste celălalt finalist), Viorica Dăncilă, prim-mi­nistru și candidat al PSD, și Dan Barna, reprezentant al coaliției USR-PLUS, câștigătoarea morală a “europar­la­mentarelor” din 26 mai a.c. Confruntat cu guverne ad­verse pe toată perioada mandatului său, președintele Iohannis a reușit să păstreze un echilibru precar al statului român, în contextul asalturilor neîncetate asupra lui, din partea coaliției toxice PSD-ALDE. Iohannis are meritul de a fi păstrat România în concertul instituțiilor occi­den­tale UE și NATO, din care guvernările PSD-ist-ALDE-iste tindeau să o scoată. În cei cinci ani de mandat, el a dobândit o experiență inconturnabilă în meandrele politi­cii dâmbovițene. Intrarea lui în “finala prezidențialelor” este, din această perspectivă, deplin justificată.

Situația este mai complicată în cazul celorlalți doi can­didați susceptibili de ocuparea poziției secunde la scru­tinul din 10 noiembrie. Challengerul lui Klaus Io­hannis va fi ales între Viorica Dăncilă și Dan Barna. Aparent, Dăncilă va fi câștigătoarea acestei “finale di­naintea finalei”, pentru că are în spate o “mașinărie de vot” uriașă, organizarea teritorială a PSD-ului, cu filiale în toate localitățile și cu cel mai mare număr de primării dintre toate partidele. PSD-ul a suferit însă, sub condu­cerea lui Liviu Dragnea, cele mai cumplite lovituri de imagine, lovituri care l-au transformat, pentru electo­ratul cât de cât informat, într-un partid nefrecventabil. Dragnea a promovat conștient incompetența (și corupția aferentă) pentru a-l putea stăpâni, Viorica Dăncilă fiind produsul exemplar al unei asemenea “politici”. Cu Dragnea, PSD-ul a devenit – cel puțin la nivelul conducerii – o gașcă ma­fiotă, capabilă de orice lovitură pentru a pune stăpâ­nire pe instituțiile statului în interesul ei particular. În “buna tradiție comunistă”, standardul dublu, pentru exterior și pentru interior, a devenit singurul său limbaj. Din “doctrina social-democrată” s-a ales praful, măririle de salarii și pensii – o “cerință cu iz social” – devenind derizorii în raport cu creșterea galopantă a prețurilor și cu inflația. Motivația “acoperită” a salariilor și pensiilor nesimțite, “speciale”, este încercarea de “a pune la adăpost” de urmările așa-zisului program economic PSD-ist “aristocrația de aparat” impusă țării. Dăncilă, care a preluat ștafeta conducerii după încarcerarea lui Dragnea, nu a schimbat nimic în orientarea “partidului”, conti­nuân­du-și misiunea cu aceiași slujnicari dragniști, care îi fac discursurile și strategia. Lansată în campania pre­zidențială în mod obligatoriu (PSD neputându-și permite luxul unui candidat din afara lui), ea a acumulat gafă după gafă, ajungând să-și contrazică propriile “ziceri”, fără să clipească la ridicol. Vorbind de necesitatea ca ro­mânii să-și dovedească patriotismul prin solidaritatea în fața agresiunilor străine, ea a contestat-o pe Laura Co­druța Kovesi (prin “prezumția de vinovăție” – o noutate în limbajul juridic) în drumul ei spre șefia Parchetului UE, dar a susținut-o pe Rovana Plumb (personaj oneros, acu­zat oficial de corupție) pentru că face parte din ca­marila sa. Occidentul este însă perfect informat cu situa­ția din România, susținând-o pe prima, și blocând-o pe cealaltă în încercarea ei de a deveni comisar al UE. Felul în care a fost tratată Dăncilă în SUA, unde s-a dus pentru “a face poze”, confirmă că standardul dublu nu mai e de actualitate în actualul context internațional. Dan Barna are șansa de a intra în competiție cu acest personaj inconsistent, care ar trebui să fie principala lui țintă în lupta pentru finală. A-l ataca pe Iohannis în această etapă este o greșeală care ar putea să-l priveze de locul secund.

Rezultatele “iepurilor” vor conta tocmai în actul final. O înfrângere a Vioricăi Dăncilă (cu efecte demolatoare pentru PSD) va face ca voturile “exoticilor” Diaconu și Cumpănașu (arondate de la început stângii PSD-iste) să își piardă valoarea, susținătorii lor derutați renunțând la “exprimare” sau votând, mai degrabă, cu Iohannis, ale cărui reacții le cunosc cât de cât. O intrare în finală a șefei PSD-iste ar coagula în jurul ei (și după negocieri “de cumpărare”) voturile acestor “susținători inocenți”, dezin­formați sau fanatizați, dând o gură de aer “parti­du­lui” în cursa lui spre supraviețuire. Încă un an cu guver­na­rea PSD-istă, coruptă și incompetentă, ar însemna însă un dezastru anunțat pentru România, deja fragilizată de ceea ce s-a petrecut până acum.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian