Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri mici, cu efecte mari – Elixiruri de toamnă

Foto: Shutterstock – 3

– Nicio lună din an nu ne pune pe masă roade mai gustoase și mai pline de seve energizante decât OCTOMBRIE. Profitați de darul toam­nei, care se pregătește să zugrăvească lumea în aur pur –

Sirop de mere

Ingrediente: suc proaspăt din mere, zahăr (în părți egale).

Amestecați în proporții egale, sucul proaspăt din mere cu zahărul și puneți-le într-un vas emailat, pe foc mic, amestecând. Lăsați să fiarbă până când preparatul ajunge la consistența unui sirop. Din acest sirop se iau câte 2 linguri, de 3-4 ori pe zi, la distanță de mese.

Recomandări: tuse, răceală, gripă, laringită, bronșită. Este util și în constipație, ca laxativ.

Ceai de mere

Ingrediente: 2 linguri cu miez și coajă de mere tăiate bucăți mici, plus două lingurițe cu se­mințe de măr zdrobite, o cană cu apă.

Puneți apa pe foc. Când clocotește, adăugați cele 2 linguri cu măr mărunțit și semințele. Trageți vasul deoparte și puneți capac. După 15 minute se strecoară.

Mod de administrare: Se beau 3-4 astfel de ceaiuri pe zi, între mese.

Recomandări

Ceaiul de mere are darul de a „spăla” căile urinare, eliminând nisipul și pietrele mici, alină durerea și scade inflamația în cazul bolilor reu­matice. Este foarte eficient și pentru a reduce tusea și inflamația, în cazul răcelii și bronșitei (adăugați și câte o linguriță de miere).

Dovleac fiert

Ingrediente: un dovleac (alegeți dovlecii mai mici. Sunt mai aromați, iar pulpa lor este mai fermă și mai puțin fibroasă).

Se curăţă dovleacul de coajă şi de seminţe, se taie în cuburi şi se fierbe până se înmoaie. Se scur­ge apa și se lasă bucățile de dovleac să se răcească.

Mod de administrare: Se consumă o porție (300-400 g) de dovleac fiert pe zi. Se poate asezona cu puțină sare, câteva picături de ulei de măsline, pătrunjel, usturoi, piper sau alte condimente, după gust.

Recomandări

Dovleacul reglează sistemul digestiv, combate gastrita, consti­pația și hemoroizii, ajută la îmbu­nătățirea funcționării pancreasului și reglează can­titatea de zahăr din sânge, astfel încât este foarte bun pentru persoanele cu diabet. Ajută la refacerea și regenerarea pielii în răni, arsuri, după operații. Întărește oasele, unghiile și părul, menține vederea sănătoasă. O cură cu dovleac este eficientă și în afecțiunile căilor urinare și previne hiperplazia (creșterea în dimensiune) prostatei. Dovleacul re­duce, totodată, riscul producerii anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, prostată, vezică, stomac, plămâni. De asemenea, oferă organismului protecţie împotriva bolilor de inimă și combate edemele provocate de insuficienţa cardiacă. Este util și când vreți să pierdeți în greutate, deoarece este sățios, taie foamea și are foarte puține calorii.

Piure de prune

Ingrediente: 400 grame prune, 1 litru apă.

Puneți apa la fiert, și când dă în clocot, adăugați prunele și lăsați-le să fiarbă scurt, aproximativ 50 de secunde. Cu o lingură găurită, scoateți apoi pru­nele și scufundați-le imediat într-un vas cu apă rece. Lăsați-le un minut, scoateți-le din apă și curățați-le pielița cu degetele sau cu un cuțit. Tăiați prunele în două, pe lungime, scoateți-le sâmburii, apoi tăiați jumătațile încă o dată în două. Puneți-le într-un blender și adăugați apă, pentru a atinge consistența pe care o doriți.

Mod de administrare: Se consumă de două ori pe zi câte o porție de piure de prune (aprox. 150-200 grame) pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de mese. Începeți cu o cantitate mică de piure, pe care o sporiți zilnic, până ajungeți la can­titatea recomandată. Piureul nu se păstrează de pe o zi pe alta.

Recomandări

Combate constipația, balonarea, inflamația fica­tului și a căilor urinare, guta și he­moroizii. De asemenea, cura cu piure de prune previne cancerul intestinal și are efecte tonice asu­pra sistemului nervos.

Gutui cu miere

Ingrediente: 2 gutui, o lingu­riță ghimbir ras, miere de salcâm.

Spălați bine gutuile, tăiați-le bucăți și dați-le pe răzătoarea ma­re. Puneți-le într-un borcan din sticlă, până se umple pe trei sfer­turi. Adăugați ghimbirul ras, apoi mierea (să acopere fructele cam cu un centimetru) și amestecați bine cu o lingură de lemn. Lăsați preparatul 4-5 zile la rece, închis erme­tic, amestecând o dată pe zi.

Mod de administra­re: se păstrează la rece și se consumă 3-4 lingurițe pe zi.

Recomandări

Mierea cu gutui are o deosebită putere vitamini­zantă şi fortifiantă, fiind-le de mare folos bolnavilor și celor aflați în conva­lescență. Combate inflamația mucoasei gastrice, inflamația intestinului, balonarea, indigestia, con­stipația, enterocolita și hemoroizii. Ajută la vinde­carea răcelii, astmului, tuberculozei pulmonare, infecțiilor aparatului respirator.

Suc de struguri

Ingrediente: struguri proaspeți.

Se spală foarte bine strugurii și se storc, iar sucul obținut (mustul) se consumă proaspăt, nefer­mentat.

Mod de administrare: Pentru a beneficia de efectele sale de excepție, este necesar să consumați trei pahare cu must pe zi, din care un pahar dimi­neaţa, pe ne­mâncate, iar restul, cu o oră înainte de me­sele principale. Începeți în prima zi cu o can­titate mai mică de must, apoi măriți-o progresiv, astfel ca în 3-4 zile să ajungeți la trei pahare pe zi.

Recomandări

Numit și „aur lichid”, mustul este re­confortant, energizant și remineralizant și are o mare putere terapeutică. Se recoman­dă în afecțiuni urinare (litiază urinară, nefrită), în boli reumatice (artrită, gută), în boli res­piratorii (astm, bronșită cronică, tuse convulsivă). Bolnavii „de inimă” ar trebui să se împrietenească cu mustul: o cură cu must are efect vindecător și protector asupra sistemului cardiovascular. El sca­de nivelul crescut al colesterolului, echilibrează tensiunea arterială și „subțiază” sângele. Cercetări de ultimă oră sugerează că mustul consumat în mod regulat poate acționa ca un agent de protecție împotriva cancerului de prostată, poate îmbunătăți unele abilități cognitive, previne declinul me­moriei care se instalează la vârst­nici.

Castane coapte

Foto: Dreamstime

Ingrediente: castane co­mes­ti­bile.

Se spală bine castanele și se pun la înmuiat 30 de minute, du­pă care apa se aruncă. Cu vârful unui cuțit ascuțit, faceți o incizie în formă de x pe fața convexă a fiecărei castane (se taie coaja și puțin din miez). Castanele se pun apoi într-o tavă la cuptor, cu apă care să le acopere până la jumătate. Se lasă circa o jumătate de oră, la 180° C, în funcție de cât de mari sunt. Se amestecă des cu ajutorul unei lin­guri, pentru a nu se arde. Se pot prepara și prin fier­bere.

Mod de administrare: se decojesc și se consumă 100-150 grame de castane pe zi.

Recomandări

Castanele comestibile sunt o sursă excelentă de energie. Se recomandă pentru tratarea anemiei, pentru întărirea sistemului imunitar, reducerea oboselii și menținerea pielii în stare perfectă. De asemenea, ajută la îmbunătățirea circulației cere­brale, a funcțiilor neurologice și stimulează buna func­ționare a sistemului nervos. De asemenea, cas­tanele nu au gluten și pot fi incluse în dieta persoa­nelor care suferă de boala celiacă.

Castane cu miere

Ingrediente: 4 castane coapte, o linguriță cu miere.

Castanele fierte se zdrobesc și se amestecă cu mierea.

Mod de administrare: Se consumă de două ori pe zi, cu o oră înainte de mese.

Recomandări

Este un preparat util pentru protecția ficatului în caz de leziuni sau daune cauzate de alcool, ni­cotină sau alte toxine. Ajută la vindecarea hepatitei și a cirozei hepatice.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian