Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Căpcăunul oaselor – Osteoporoza

Foto: Shutterstock – 3

– Declarată boală a bătrâneții, în ultima vreme îi atacă și pe oamenii tineri, inclusiv pe adolescenți. Cum putem stopa pierderea calciului din oase și la ce trucuri să apelăm, ca să nu ni se rupă oasele, transformate în scobitori, aflăm cu ajutorul unor sfaturi concrete –

Nu mai există discriminări

Teoria spune că pe la 30 de ani, masa scheletală atinge un maxim de dezvoltare, după care, ușor-ușor, odată cu vârsta, oasele noastre încep să piardă din calciu și să devină din ce în ce mai fragile, predispunându-ne la fracturi. Într-o primă fază, avem de-a face cu așa-numita osteopenie, însă dacă densitatea osoasă s-a redus deja cu peste 25% față de nivelul normal, înseamnă că am ajuns să suferim de osteoporoză. Verdictul cu privire la situația noas­tră exactă îl dau niște aparate special conce­pute pentru măsurarea densităţii osoase. Dacă până mai ieri se considera că riscul de osteoporoză le vizează în special pe femei, mai ales după meno­pauză, stu­diile medicale dovedesc că mai nou, os­teoporoza face tot mai puține discriminări între femei și băr­bați, tineri și bătrâni deopotrivă. De ce au evoluat lucrurile pe acest făgaș este ușor de explicat: totul are legătură cu stilul nostru nefericit de viață, care ne afectează sănătatea… până la os.

Cum putem preveni osteoporoza

Oasele au nevoie de mișcare

Sedentarismul este unul dintre cei mai aprigi dușmani ai oaselor noastre. Dacă ne lăsăm pe tân­jală, corpul nostru trage concluzia că nu mai are rost să mențină densitatea osoasă la nivelul optim de altădată. Soluția este unică: MIȘCAREA. Încer­cați să faceți zilnic mișcare, măcar câte 30 de mi­nute. Ideal este să nu vă mulțumiți doar cu câte o plimbare lejeră, ci să depuneți și câte un efort mai consistent – mergând în pas rapid, făcând gim­nastică ori dansând. Medicii germani afirmă că o partidă de dans, de 5-10 minute pe zi, făcută acasă, după melodii cu ritm variat (tango și rock), ajută enorm scheletul, chiar și în condiții de osteoporoză avansată.

Mâncați calciu, vitamine și minerale

Organismul nu poate absorbi calciul așa cum se cuvine în absența altor minerale și vitamine, pre­cum magneziul, fosforul, sodiul, vitamina B6 și vita­mina D2, pe care trebuie să ni le procurăm cu ajutorul unei alimentații cât mai variate și mai echi­librate.

Alimente recomandate: produse lactate (lapte, iaurt, chefir, sana, caşcaval, brânză), pește, ouă, tofu, alune, migdale, nuci, susan, ovăz, fructe – citricele, afinele, coacăzele și fructele uscate (pru­ne, caise), alegeți legume – varză, broccoli, țelină, spanac, ruccola, salată verde, mazăre, fasole și linte. Din când în când, e binevenită și câte o pif­tie sau o ciorbă de oase, care vă ajută să vă mențineți și cartilagiile în formă.

Pe lista neagră se regăsesc ali­mente și băuturi care favorizează pierderea de calciu din oase. Între acestea se numără cele care utili­zează drept conservanţi diverşi benzoaţi, dulciurile, mai ales cele cu zahăr, carnea roșie, cafeaua și alcoolul. De evitat este și fumatul, care accentuează toate fenome­nele degenerative.

Stați la soare

Dacă mineralele și vitaminele care asigură o bună metabolizare a calciului vi le puteți procura fără probleme alimentându-vă corect, nu la fel stau lucrurile cu indis­pensabila vitamină D2, care se găsește în puține mâncăruri. Ves­tea bună este că pentru a vă asigura necesarul de vitamină D2 nu trebuie să cheltuiți niciun ban, ci doar să stați, zilnic, un pic la soare. Măcar 20-30 de minute, însă doar dimineața și după-amiaza, când ultravioletele nu mai fac rău.

Ce facem când osteoporoza s-a instalat

– Remedii naturale pentru a ține osteoporoza sub control –

Dacă medicul ne informează că suferim de os­teo­poroză, vom urma, desigur, tratamentul indicat de specialist și vom încerca să ne alimentăm cât mai corect, așa cum arătam mai sus, în capitolul dedicat prevenției. În același timp însă, putem în­cerca și o serie de remedii naturale, menite să țină boala sub control.

* Polenul crud este bogat în substanțe care pre­vin resorbția osoasă, susțin producerea de vita­mina D, precum și absorbția fosforului și calciului. Este recomandabil ca polenul să fie dizolvat în apă, suc proaspăt de fructe ori chiar în chefir. La 150 de ml de lichid se folosesc 30 de g de polen, care se lasă la dizolvat cel puțin 20 de minute și se ad­minis­trează după masă. Dacă nu ați dat semne de into­leranță, puteți începe să vă administrați băutura cu polen dimineața, pe stomacul gol.

* Lăptişorul de matcă este un regenerator și tonic general și are și darul de a stimula refacerea osoasă, putându-ne ajuta să ne revenim mai repede după o fractură. În funcție de gravitatea situației, luați dimineața, cu 20 de minute înainte să mân­cați, între doi și patru mililitri de lăptișor de matcă, amestecat, eventual, cu puțină miere, care îi poten­țează efectele. La această combinație puteți adăuga cu încredere și 5 ml de tinctură de propolis, bogată în elemente minerale și în antioxidanți. Alți 5 ml de tinctură de propolis este bine să fie administrați și seara, tot cu 20 de minute înainte de masă, în amestec cu miere.

* Coada-calului – bogată în potasiu și siliciu, favorizează fixarea calciului și fosforului în oase și, implicit, refacerea rapidă a acestora. În faza incipientă a osteoporozei, puteți bea ceai de coada calului (o lingură cu vârf de plantă uscată se lasă un sfert de oră la infuzat în 250 ml de apă fier­binte). Se beau două-trei căni pe zi, cu 30 de mi­nute înainte de mese. La fiecare șase săptămâni, se fac zece zile de pauză. Dacă osteoporoza este într-un stadiu mai avansat, dizolvați 40 de picături de tinctură de coada calului în ceaiul obținut din aceeași plantă. Remediul se admi­nistrează de două ori pe zi, timp de trei luni. După o pauză de trei luni, puteți relua tratamentul. O altă va­ri­antă este să consumați de trei-pa­tru ori pe zi câte o linguriță de pul­bere de coada-calului, cura având o durată de două-trei luni.

* Uleiul din semințe de mac contribuie și el la fixarea calciului, fiind recomandată adminis­trarea câte unei lingurițe, de două ori pe zi. De asemenea, se poate prepara o infuzie: peste 10 g de semințe us­cate se toarnă 250 de ml de apă clo­cotită, se lasă 20 de minute, apoi se strecoară. După ce in­fuzia s-a răcit, adăugăm o lingură de miere. Se ad­ministrează câte o lingură, de două ori pe zi, după masă, durata curei fiind de două săptă­mâni.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian