Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MIHAI B., F. AS nr. 1312 – „Mă necăjesc grozav niște alunițe”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

Alunițele, numite științific nevi, sunt niște formațiuni compuse din ce­lule numite melanocite, responsa­bile pentru culoarea pielii, prin producerea unui pigment numit melanină. Nevii pot fi congenitali (din naștere) sau do­bândiți. Numărul lor poate fi redus (doi-trei) sau peste 50. Pot fi foarte mici sau foarte mari. Expunerea la razele ultraviolete ar putea fi un factor de creștere a numărului nevilor. Alt factor sunt hormonii femi­nini, ceea ce ar putea explica sporirea numărului lor în timpul sarcinii. Nu există o predilecție pe sexe.

Riscul nevilor este potențialul lor de a se trans­forma în melanom malign, o formă foarte pericu­loa­să de cancer cutanat. Unele studii sugerează că 40% dintre melanoamele maligne se nasc din nevi melanocitari.

Din punct de vedere natu­rist, alunițele sunt considerate conden­sări energetice, ce sem­nalează blo­cajul unor organe interne, care cer mai multă aten­ție. Ca atare, nu se reco­mandă tratamentul lor, decât în unele situații.

Abordări preventive:

* Fotoprotecție – folosirea cremelor cu factori de protecție antisolară de cel puțin 30. Se recomandă cu predilecție cele care conțin ulei de nucă de co­cos, oxid de zinc sau de titan.

* Solariile (cabine de bron­zat) – trebuie evitate. Nu doar că au potențial de a crește nu­mărul nevilor, ci cresc și riscul can­cerului cutanat, al îmbătrâ­nirii pielii și pot provoca dependență.

* Controlul personal – trebuie mereu contro­lată pielea, pentru a ne asigura că alunițele existente nu s-au schimbat ca aspect – culoare, mărime, sau nu au apărut altele noi. Orice modificare impune vizita de urgență la medicul dermatolog!!! În con­trolul nevilor trebuie urmărite următoarele aspecte:

• Asimetrie – atunci când tăiați imaginar, cu o linie, nevul în două jumătăți, fiecare jumătate să fie asemănătoare cu cealaltă. Aceasta înseamnă sime­trie și normalitate. Dacă nu se aseamănă, sunt asi­metrice, nevii sunt anormali.

• Marginile nevilor benigni au borduri clare, re­gulate. Când prezintă neregularități, sunt anormali.

• Culoare – nevii benigni au culoare uniformă. Dacă au pete de culoare, în special negru, gri, roșu, sunt semne anormale.

• Diametrul – majoritatea nevilor au diametrul sub 6 mm. Pot exista nevi normali, cu diametre mult mai mari, chiar giganți. Dar o mărime de peste 6 mm este un semnal de alarmă ce impune verificarea de către dermatolog.

• Evoluție – nevii benigni rămân stabili ca as­pect. Atunci când aspectul se schimbă este un motiv de vizită de urgență la dermatolog.

Dincolo de autocontrolul obligatoriu, este im­por­tantă vizita la dermatolog, căci se pot descoperi modificări pe care pacientul nu le observă.

Recomandări

* Traumatismele (lovituri, frecări, sângerări) trebuie evitate. Ele pot să-i modifice aspectul, fă­cându-l greu de diferențiat de o leziune malignă.

* Uleiul de tămâie. Trebuie aplicat cu răbdare, căci efectul se vede în timp. Nu funcționează în toate cazurile (ca orice alt tratament).

* Dieta cu multe legume și fructe proaspete pro­tejează împotriva efectului dăunător al razelor ultraviolete.

* Homeopatia ajută la încetinirea producerii alunițelor. Trebuie un tratament personalizat, indi­vidualizat.

Importanța verificării nevilor de către un me­dic dermatolog nu poate fi subestimată. Este bine să vi se pună un verdict de leziune banală de către un specialist, decât să o considerați personal ne­importantă și să fie un melanom!!!

Vă urez succes!

Dr. LUCICA SIMA – ROMVAC COMPANY SA – Centrul de Imunologie, Șoseaua de Centură nr. 7, Voluntari, Ilfov, tel. 0737/50.10.60, 0722/85.12.77, 021/350.31.09, fax: 021/350.31.10, www.imunoinstant.ro

„Caut un tratament naturist pentru uretrită cronică” (Răspuns pentru LIVIU D. – Brașov, F. AS nr. 1349)

Stimate domn, terapia cu produsele 100% natu­rale din gama Imunoinstant este deosebit de eficientă. Principalul component biologic ce stă la baza întregii game de produse IMUNO­INSTANT este Imunoglobulina Y – anticorp specific extras din gălbe­nuşul ouălor hiperimune provenite de la găina ouătoare (Gallus do­mes­ticus). Produsele din gama Imunoinstant se ca­racterizează prin activitate anti­microbiană, antiinflamatoare și imunomo­dulatoare, fiind de mare ajutor în prevenirea și com­baterea infecțiilor cu ger­meni patogeni, inclusiv în cazul infecţiei urinare cu Escherichia coli. Însă, pentru administrarea corectă a acestor produse şi reuşita aplicării lor este impe­rios necesară stabilirea unui diag­nostic de certitudine a agen­tului/ agenţilor care au declanşat şi/sau menţin această afecţiune. De aceea, recoman­darea este să repetaţi analizele de laborator (urocultură, hemo­leucogramă, sediment de urină ş.a.), iar numai după obţinerea rezultatelor acestora să consul­taţi medicii terapeuţi ai Cabi­netului de Medicină Com­ple­mentară Romvac, care vor stabili un protocol te­ra­peutic pe baza produselor din gama Imuno­instant.

Dr. IRINA SPUDERCA – medic specialist Medicină de familie cu competență ecografie generală și consultant nutriție, Clinica Armonia Center București, tel. 0723/51.07.37

„Caut un leac pentru fibrilaţie atrială” (Răspuns pentru SABIN T., F. AS nr 1382)

Faptul că de la 45 ani ai început să ai hiperten­siune arterială și aritmii mă duce cu gândul că, pe lângă un stil de viață stresant, s-ar putea să ai și un colesterol ridicat, cu depuneri de grăsimi oxidate pe pereții arterelor, mai ales în zona rinichilor. A­ceasta este, de obicei, una din cauzele hiperten­siunii la tineri. Stresul este ucigașul tăcut, care, to­tuși, poate fi combătut cu diverși nutrienți ce echi­librează atât glandele suprarenale, cât și homocis­teina, aceasta din urmă fiind rezultatul chimic sau mai bine spus, traducerea chimică a stresului. Ho­mocisteina, la momentul actual, poate fi măsurată.

* Un nutrient ce trebuie neapărat administrat este Coenzima Q10, care protejează împotriva stre­sului oxidativ la nivel celular și ajută mitocondria să ofere energie celulară. Fără o cantitate suficientă de Coenzima Q10, inima nu are o capacitate de contracție miocardică eficientă, iar lipsa cronică de Coenzima Q10 conduce, în timp, la boala cardio­vasculară.

* Magneziul este un mineral extrem de impor­tant. Pe lângă cele peste 600 de roluri pe care le are în organism, unul este esențial, anume impor­tanța lui în schimbul de ioni, la nivelul mem­branei celu­lare. Stresul este mo­ti­vul principal pentru care magne­ziul se consumă în exces. Posibilitatea de a aduce un aport suficient de mag­neziu doar din alimente este extrem de scăzută. De aceea, există pe piață o multitudine de suplimente cu mag­neziu. Eu re­comand și folosesc un magneziu com­plex, de origine vegetală, cu trei forme biochimice, conceput într-o formulă care să asigure o asimilare maximă în corpul uman (Mag­neziu Complex Neo Life).

* În cazul tău, este necesară și o dietă cores­punzătoare care să conțină:

• fibre alimentare din vegetale (legume și fructe proaspete);

• carne albă (pește sau pasăre, din surse natu­rale, și nu de crescătorie);

• grăsimi bune, obținute din: avocado, somon, ou, nuci, ulei de măsline și de in;

• aport limitat de sare. E foarte important să controlezi cantitatea de sare din mâncare, de aceea singura soluție recomandată este gătitul acasă.

* Este, de asemenea, foarte importantă crește­rea elasticității vaselor de sânge, prin suplimentarea zilnică cu vitamina C (1 până la 5 grame pe zi), din suplimente care să fie neapărat naturale. Tot din surse naturale sunt indicate și suplimentele care să aducă aportul de Coenzima Q 10 și de Magneziu.

Ar trebui adaugată și administrarea de ceaiuri din plante: talpa-gâștii, păducel, mentă, valeriană, sunătoare, urzică și coada-calului.

Pentru un program dietetic personalizat, mă poți contacta la numărul de tel. 0723/51.07.37.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]

„Fetița mea suferă de vegetații adenoide” (Răspuns pentru CORNELIA – Cluj, F. AS nr 1384)

În cazul fetiței dvs., medicul specialist ORL și medicul pediatru vor investiga un eventual deficit imunitar fiziologic, o dischinezie ciliară primitivă, sau o malformație velo-palatină. Infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare ale sugarului și copi­lului mic induc un sindrom de obstrucție nazală, cu respirație bucală, la care se adaugă dispneea (respi­rație dificilă), toate acestea fiind asociate sau ur­mate frecvent de apariția unor complicații bronho­pul­monare, otice, digestive sau chiar stări toxico-septice.

Profilaxia și tratamentul infecțiilor de căi respi­ratorii la sugar și copilul mic constau în:

* Instilații nazale – câte 2-3 picături dintr-o soluție adecvată (rețetă magistrală proprie). Admi­nistrarea instilațiilor nazale se va face în poziția culcat, cu capul în hiperextensie, la marginea patu­lui.

* Pulverizații cu 20-30 pufuri de Ocnasept (aerosol salin natural cu extract din plante medicinale) deasupra patului și în camera copilului, în vederea optimizării microclimatului ambiental și a îndepărtării alergenilor. Menți­nerea unei igiene normale a aerului respirat și a permeabilității foselor nazale, cu o respirație nazală corectă, sunt condiții obligatorii în vederea succesului tera­peutic.

* 10 zile de aerosoli, cu câte o fiolă de hi­drocortizon (25 mg) sau flixotide nebules (0,5 mg), diluate în 10 ml ser fiziologic.

* Administrarea de antiinflamatoare, antialer­gice, mucolitice, bronhodilatatoare, polivitamine și preparate de calciu, la recomandarea medicului.

* Tratamentul cu antibiotice este indicat numai în pusee acute, la recomandarea medicului, și după efectuarea examenului bacteriologic din exudatul faringian/secreția nazală/ sau sputa.

* Este benefică cura cu aerosoli naturali salini, în stațiunea balneoclimaterică Ocna-Sibiului.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian