Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… Alegeri cu fumigene

– După o scurtă perioadă de “încălzire”, campania electorală pentru alegerile prezidențiale debutează pe 12 octombrie. Fiecare dintre candidați a avut ocazia să-și prezinte deja ideile și proiectele. Ne putem aștepta la surprize, la atacuri decisive pe ultima sută de metri? Cum se profilează, în acest moment, bătălia pentru al doilea loc în “marea finală”?

– Toate campaniile cu miză mare din ultimii treizeci de ani au fost marcate de atacuri și scandaluri. Viziunile și programele candidaților, atunci când există, se pierd în zgomotul propagandei și al manipulărilor, căci tele­vi­ziunile sunt arondate mogulilor mafioți cu interese obscure. Nu are cum să fie altfel acum, când miza este imensă: Klaus Iohannis luptă pentru propriul orgoliu, PSD pentru relevanță, iar Viorica Dăncilă pentru supraviețuire politică. Așadar, ce este mai urât, adică propaganda ostilă și calomniile, abia urmează. Deja discursul unor candidați este agresiv, știrile cel mai adesea tendențioase, iar calitatea candidatului PSD sub medie. În privința celui de-al doilea tur, miza este mul­tiplă și tocmai de aceea toți candidații se concentrează pe eliminarea lui Dan Barna. Domnul Iohannis o vrea pe doamna Dăncilă în turul al doilea, pentru că este ușor de desființat, mai ales că electoratul USR, constrâns de îm­prejurări, ar vota cu el, împreună cu o parte din PSD, ostil doamnei Dăncilă și favorabil Gabrielei Firea. Dan Barna reprezintă pericolul real pentru actualul preșe­din­te, pentru că este singurul, cu toate imperfecțiunile sale, de care se poate lega o speranță de schimbare, de inițiere a unor reforme; singurul care promite o alternativă reală la imobilismul și pasivitatea președintelui, al căror rezultat a fost preluarea statului de către forțele anti-reformiste și anti-europene, întruchipate de PSD, ALDE și rețelele oculte care le patronează. Din aceleași motive, de altfel, Dan Barna este o țintă și pentru PSD, care nu are nevoie de un președinte care, împreună cu partidul său, a anunțat inițierea unor măsuri radicale de reme­die­re a abuzurilor comise de PSD și aliații lor, în justiție și administrație. Cum ambele forțe politice mari, PSD și PNL, cu Iohannis în frunte, au pus deja tunurile pe Dan Barna, va fi foarte greu pentru candidatul USR să intre în al doilea tur. Greu, dar nu imposibil.

– Cehoaica Vera Jourova, nominalizată ca vice­preşedintă a viitoarei Comisii Europene, a declarat recent în Parlamentul European că sprijină utilizarea fondurilor europene ca mijloace de presiune asupra guvernelor, pentru respectarea statului de drept. Cum vi se pare această abordare? Este ea de natură să împiedice derapaje de genul celor experimentate de România în ultimii ani sau riscă să armeze și mai tare aripa anti-UE de pe continent?

– Mi se pare o abordare corectă, care ar fi trebuit adoptată mai demult. De ce ar trebui contribuabilul european să finanțeze corupția și distrugerea statului de drept în interiorul UE, adică crearea unor paradisuri pentru infractorii din întreaga Europă, cum este pe cale să devină România? Răspândirea practicilor iliberale, mai ales anihilarea independenței justiției, riscă să distrugă proiectul european din interior, creând focare ale fărădelegii protejate de stat, în care pot activa in­fractorii din alte țări ale UE. Răul ar trebui stârpit de la rădăcină, fie și tardiv, iar limbajul banilor este singurul pe care îl înțeleg promotorii iliberalismului. Problema va fi însă punerea în practică a acestei politici, împotriva căreia statele vizate își vor exercita dreptul de veto ori de câte ori vor putea. Spre deosebire de România, incapabilă să absoarbă fondurile europene pe care le are la dispoziție, Ungaria, de pildă, a profitat de ele din plin, iar Viktor Orban nu va dori să le piardă, dar nici să re­nunțe la practicile corupte și la schimbările anti-demo­cratice pe care le-a instituit. Dacă România va fi condusă în continuare de PSD, această măsură nu va avea un efect salutar. PSD nu va accepta niciodată anticorupția și statul de drept, pe care s-a străduit cu atâta zel să le submineze. Totodată, a demonstrat că nici nu dorește să se folosească de fondurile europene, prea atent con­tro­late, preferându aranjamente mai costisitoare pentru contribuabil dar generatoare de șpăgi și avantaje pentru clientela proprie. Dacă guvernul se va schimba, atunci avem o șansă. Desigur, aripa anti-UE de pe continent va specula politic această măsură. Dar oare trebuie să re­nun­țăm la valorile europene pentru a le face pe plac popu­­liștilor anti-europeni, care vor distrugerea UE? Da­că cedăm, pierdem din start, prin abandon, lupta pen­tru viitorul Europei. Parcă nu merită.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian