Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

“Oameni noi” în politica românească

Se împlinesc 4 ani, la sfârșitul acestei luni, de la tragedia din clubul Colectiv. A fost momentul în care corupția gene­ra­lizată și aroganța institu­țională, ambele întru­chipate de figura premie­rului Victor Ponta, au scos în stradă zeci de mii de oameni. Premierul s-a sacrificat pentru partid și, păcălit de cel ce avea să-i ia locul în fruntea PSD-ului, Liviu Drag­nea, a plecat de la Palatul Victoria, lă­sând impresia unui sfârșit politic pre­matur. Ce a urmat se știe: a fost numit un guvern interimar, condus de Dacian Cioloș, asupra căruia s-au aruncat toate zoaiele precedentei administrații so­cial-democrate. După doar un an de așa-zisă opoziție, PSD a revenit la pu­tere mai întărit decât plecase. Cum tre­cutul penal îl împiedica să ia funcția de premier, Liviu Dragnea a condus prin interpuși, mai mult sau mai puțin fideli, până când a ajuns la varianta actualei prezidențiabile, Viorica Dăncilă.

În timp ce Liviu Dragnea conducea cu mână forte cruciada anti-justiție, fostul premier dădea din colț în colț, să-și facă un nou loc în politică. A încercat să se dea naționalist verde, nu i-a ieșit, a încercat să-l salveze pe premierul So­rin Grideanu de răzbunarea lui Drag­nea, nu i-a ieșit, a dat-o, până la urmă, pe calea unui socialism curățel, de tip european. Asta, în paralel cu o asiduă luptă de racolare de oameni din PSD și ALDE, în noul său partid, Pro Româ­nia. La început discret în declarații, rezervat, chiar și când vorbea despre Laura Codruța Kovesi, Victor Ponta și-a calculat atent revenirea în politica mare. L-a ajutat și contextul: la câte a făcut Liviu Dragnea, Ponta (cu doc­toratul lui fals), părea un copil de grădiniță. Dar iată că piciul de grădiniță s-a făcut din nou mare, crescând într-un an cât alții în trei, după ce a înghițit cu poftă tot ce a căzut din PSD și ALDE. A devenit sforarul numărul 1 din Parlament, omul fără de care e greu să votezi legi ori să propui moțiuni de cen­zură, omul fără de care e greu să vii cu o soluție de premier, până la viitoa­rele alegeri parlamentare. Rezultatul moțiunii de joi va fi deja cunoscut la ora citirii acestor rânduri. Dar, indi­fe­rent de rezultatul lor, marele câști­gător al întregii combinații e Victor Ponta. Vorbește deja în numele stângii, e gata să strângă sub noua lui siglă toa­tă gașca de PSD-iști care ne-au adus unde sun­tem azi. PSD-ul nu moare, PSD-ul se transformă. Își schimbă pă­rul, dar nă­ravul ba, așa cum Victor Pon­ta lasă să se întrevadă zilele aces­tea.

În vidul creat după bascularea lui Victor Ponta de la putere, o parte a pro­testatarilor din Piața Victoriei a cerut “Oameni noi în politică”. Din păcate, nu prea sunt de găsit. În zona opoziției de centru-dreapta PNL-ul patinează pe soluția Ludovic Orban, iar la stânga treaba e clară: “omul nou” e Victor Pon­ta. Și n-au trecut nici patru ani de la Colectiv…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian