
• Rețete de vindecare cu alimente •
Încercarea de a preveni și trata bolile cu ajutorul alimentelor datează de când e lumea. Rețetele de mâncăruri și băuturi vindecătoare, cioplite în piatră de sumerieni acum 6.000 de ani, sau papirusurile egiptene, conținând regimuri alimentare pentru tratarea diverselor boli, sunt o dovadă grăitoare a strădaniilor înaintașilor noștri de a-și apăra sănătatea cu orice chip. Plinius, renumitul medic grec, folosea varza, de exemplu, ca medicament, în nu mai puțin de 87 de boli, iar ceapa, în vreo 28. Dar și în secolele care au urmat, și mai ales în zilele noastre, hrana este tot mai mult considerată un medicament. Umăr la umăr cu cercetarea științifică, leacurile vechi, populare, se bucură de un succes extraordinar. Printre ele se numără și “rețetele noastre”, selectate anume pentru afecțiunile sezonului rece, pe care le vom înfrunta curând.
RĂCELI
Usturoiul, penicilina rusească
Țăranii ruși cred orbește în puterea vindecătoare a usturoiului, în caz de răceală. Pe bună dreptate, fiindcă efectul lui antibacterian a fost confirmat între timp și de oamenii de știință. Rețetă: curățați de coajă 5 căței de usturoi, zdrobiți-i și amestecați-i cu 5 lingurițe cu zahăr. Turnați deasupra puțină apă și puneți-i la foc, până dau primul clocot. Lăsați-i să se infuzeze 5 minute, apoi strecurați lichidul. Se ia câte o linguriță, de-a lungul zilei.
Ceapa, leacul oltenilor
Frați buni cu prazul, oltenii nu se dau în lături nici când e vorba de ceapă, mai ales când se apropie răceala de ei. Rețetele pe care le prezentăm sunt folosite și astăzi în Gorj.
* Se taie două cepe iuți felii și se pun seara pe o farfurie, lângă pat. Mirosul face ca răceala să erupă mai repede și să se vindece mai ușor.
* Tocați două cepe și opăriți-le cu apă clocotită. Lăsați-le puțin să se infuzeze, apoi stoarceți lichidul și beți-l cald, îndulcit cu puțină miere.
Cartofi fierbinți pentru dureri în gât
Fierbeți doi cartofi mari, cu coajă cu tot, până ce plesnesc. Zdrobiți-i așa fierbinți și legați-i cu o fașă în jurul gâtului. Deasupra, mai puneți un fular din lână, ca să păstreze căldura cât mai mult.
Băutură cu muștar pentru răgușeală
Amestecați câte o linguriță cu muștar, miere și suc de lămâie și beți licoarea seara, înainte de culcare.
Mucozități în gât
Pentru leacul care urmează, aveți nevoie de 20 de sâmburi de lămâie. Adunați-i în timp, pe măsură ce le mâncați. Se fierb în 500 ml apă, vreme de 2-3 minute. Se strecoară și se bea lichidul cât mai fierbinte, jumătate dimineața, jumătate seara. Elimină mucozitățile de pe căile respiratorii.
Răceala, alungată cu dulceață de fragi
O cană fierbinte de ceai (la alegere), îndulcit cu o linguriță cu dulceață de fragi sau căpșuni, face minuni. Remediul era folosit cu succes de țăranii sași din Ardeal. Se beau cel puțin cinci căni pe zi.
TUSE
Ceapă cu zahăr și pâine cu muștar
Zdrobiți o ceapă roșie, stoarceți-i zeama și îmbibați în ea o bucată de zahăr. Vârâți-o în gură și lăsați-o să se topească încet, pe limbă. Și mai bine este dacă mâncați o felie de pâine integrală, unsă din gros cu muștar.
Pâine fiartă în lapte
Puneți la încălzit un sfert de litru de lapte. Când fierbe, puneți în el două chifle și lăsați-le pe foc mic, până se înmoaie. Faceți un terci, care se aplică apoi pe gât și pe piept, vârât într-o cârpă curată de in și învelit cu un fular. Se lasă 20 de minute.
Mere găurite
Este un remediu folosit în China, pentru a vindeca tusea. Într-un măr sau o pară se face o gaură până la miez, care se umple cu miere polifloră. Se fierbe în etuvă, până ce se înmoaie complet. Se zdrobește și se mănâncă fierbinte.
Sirop de morcovi
Un sfert de litru de suc de morcovi proaspăt stors se amestecă cu 3 linguri cu zahăr și puțină apă. Se pune să fiarbă pe foc mic, amestecând întruna, până când începe să se îngroașe ca un sirop. Se iau 4-5 lingurițe pe zi.
Cocktail de ghimbir
Cumpărați rădăcini proaspete de ghimbir de la supermarket. Luați una dintre ele (să aibă circa 20 de grame), tăiați-o mărunt, puneți-o la fiert, vreme de o oră, într-un litru de apă, și apoi strecurați. Adăugați o lingură cu miere, o linguriță cu glicerină farmaceutică și o linguriță cu suc de lămâie proaspăt stors. Se amestecă bine. În caz de acces de tuse, se ia câte o lingură peste zi.