Suntem la mijlocul toamnei. În curând, vor cădea frunzele, va veni iarna, cu gripele și răcelile ei. Noroc că mama-natură ne poartă de grijă, adunând în cămările ei provizii îmbelșugate, care să ne dea energie, pentru a învinge cu fruntea sus anotimpul. E suficient să ieșiți la margine de oraș sau să vă plimbați prin grădina bunicilor de la țară și veți vedea darurile pline de sănătate ale naturii, pregătite să vă pice în coș. Prin crânguri, alunii și-au scos deja la vedere fructele mititele și cafenii, iar în grădini, nucii au început să-și scuture rodul.
Departe de a fi anotimpul melancoliei, pentru țăranii noștri, care trăiau în preajma naturii, toamna era anotimpul vitalității, în care agoniseau rezervele de hrană și energie care trebuiau să-i ajungă până în primăvară. Un anotimp lăsat de la Dumnezeu pentru a acumula conștient resurse de sănătate, care să îl fortifice și să transforme venirea iernii într-un eveniment firesc.
NUCILE
Miezul de nucă este unul dintre cele mai consistente și sănătoase alimente cunoscute. Este un înlocuitor perfect al cărnii, mai bun și decât soia, atât de în vogă astăzi și în Occident. Miezul de nucă dat prin mașina de tocat înlocuiește perfect carnea tocată în aproape orice, de la chiftele la sarmale sau rulade. Fiind foarte bogată în grăsimi și proteine, nuca întrece carnea ca valoare calorică, având o toxicitate de câteva ori mai mică și fiind ușor digerabilă și foarte puternică din punct de vedere energetic.
Tratamente
* Accident vascular – consumul regulat de nuci neprelucrate termic întărește vasele de sânge și previne, mai ales la persoanele în vârstă, ruperea lor. Iată o rețetă foarte eficientă: 3 mieji de nucă pisate, o linguriță de polen de albine și două linguri de miere de albine se amestecă foarte bine, modelându-se sub forma unor bomboane. Se ia zilnic tot acest amestec, pe stomacul gol, dimineața.
* Boli de piele – miezul a 20-30 de nuci, consumat zilnic, grăbește vindecarea bolilor de piele și refacerea pielii după arsuri, oprește procesele degenerative. Consumul de nuci este indicat ca substitut pentru carne, dar și ca tratament în sine contra psoriazisului, a eczemelor alergice rebele, a infecțiilor cu ciuperci la nivelul pielii.
* Constipație – se consumă miezul a patru nuci prăjite ușor, la zece minute după ce s-au consumat unu-două pahare de compot de prune sau două linguri de miere lichidă cu apă. Tratamentul se face pe stomacul gol.
* Diabet – la fel ca și alunele, nucile sunt foarte sărace în zahăr, ceea ce le face un aliment de bază în diabet, unde se recomandă în mod special cruditățile și renunțarea la carne. În plus față de alune, nucile au chiar și o acțiune ușor hipoglicemiantă, contribuind la ameliorarea acestei afecțiuni.
* Greutate corporală sub cea normală – datorită conținutului mare de grăsimi ușor de asimilat și care nu cresc colesterolul atunci când sunt consumate în cantități mari, nucile sunt o piesă de bază în curele de îngrășare. Persoanelor care vor să-și mărească greutatea, fără a risca o creștere bruscă a colesterolului, o suprasolicitare a aparatului cardiovascular ori apariția unor probleme cum ar fi celulita ori vergeturile, le este călduros recomandat acest aliment.
* Hipertiroidie – nucile au un efect reglator asupra activității tiroidei și, în plus, aduc un aport considerabil de calorii, care în această afecțiune sunt consumate în exces, de unde și starea de devitalizare pronunțată care apare frecvent.
* Sterilitate, impotență – aportul de vitamina E, prezența unor substanțe reîntineritoare, care protejează și curăță vasele de sânge, fac din nuci un aliment foarte indicat în tratamentul acestor două afecțiuni. Este de notat efectul benefic al nucilor în prevenirea impotenței vasculare (care reprezintă peste 50% din cazurile de impotență).
ALUNELE
Alunul românesc este un arbust, o tufă ceva mai mare, care crește mai ales la marginea pâlcurilor de pădure, acolo unde este lumină din belșug și pământ afânat. Mai există o specie de alun, turcească, mai productivă, dar ale cărei fructe nu au virtuțile tămăduitoare și vitalitatea alunului autohton. Fructele alunului sunt o adevărată mină de energie, având o valoare calorică și nutritivă foarte apropiată de cea a cărnii, dar fiind mai digerabile și având o toxicitate mult mai mică. În plus, aluna este foarte bogată în vitamine (A, B1, B2, C) și în minerale (fier, fosfor, potasiu, calciu). Ca medicament, alunele au valoare terapeutică atunci când sunt consumate crude, neprăjite.
Tratamente
* Anemie – conținutul de fier și asimilația ușoară recomandă alunele ca pe un antianemic puternic, util mai ales convalescenților, persoanelor subponderale. Alunele sunt indicate mai ales în anemia hemolitică.
* Anemie posthemoragică – o altă calitate a alunelor este aceea că favorizează coagularea, ceea ce le face foarte prețioase în tratamentul anemiei care apare după sângerări abundente. Ele sunt foarte indicate femeilor care se simt foarte slăbite în perioada ciclului menstrual, din cauza pierderilor masive de sânge.
* Creștere – conținutul de calciu, potasiu și fosfor fac din acest fruct un stimulent ideal pentru creștere la copii. Consumul regulat de alune întărește sistemul osos, ajută la maturizarea cerebrală, ferește de afecțiuni cum ar fi rahitismul, tulburările grave de pubertate, anemia.
* Diabet – aluna este foarte bogată în calorii și foarte săracă în hidrați de carbon (sub 15%), motiv pentru care nu produce creșteri sensibile ale glicemiei (așa cum fac alte alimente), fiind un aliment ideal pentru diabetici, cu atât mai mult cu cât scade și cantitatea de colesterol din sânge. Condiția este ca alunele să fie consumate crude, neprăjite.
* Fragilitate capilară – două lingurițe cu frunze de alun mărunțite și 50-100 g de alune crude consumate zilnic întăresc vasele capilare și combat tendința de învinețire rapidă a obrazului.
* Pietre la rinichi – în medicina populară, bolnavii care aveau pietre la rinichi erau hrăniți cu alune și ulei de alune din belșug, fiind în același timp puși la o cură de ceai de ienupăr (Juniperus communis) și de merișor (Vaccinium vitis idaea). Relativ recent s-a constatat că, într-adevăr, alunele – la fel ca și celelalte două plante menționate – au calitatea că dizolvă calculii renali și calculii din vezica urinară.
* Sarcină – 20 de alune mâncate dimineața și aceeași cantitate seara constituie un întăritor remarcabil pentru femeile gravide. Ele înlocuiesc cu mult succes sofisticatele și scumpele tablete cu minerale și vitamine, asigurând energia necesară în această perioadă și ajutând la fortificarea organismului în vederea nașterii.
* Tuberculoză, boli pulmonare în general – având o valoare calorică superioară cărnii și fiind în același timp mult mai ușor asimilabile, alunele constituie un mijloc rapid de vitalizare, foarte util persoanelor care suferă de aceste afecțiuni. În locul fripturilor în sânge și al altor mâncăruri asemănătoare – care sunt călduros recomandate uneori, dar care pot obosi tubul digestiv și bloca procesele imunitare – este recomandată o porție de 150-200 g de alune pe zi.
De reținut! Țăranii noștri din zonele de deal mai obțin încă, prin presare la rece, uleiul de alune, care nu se conservă foarte mult timp, dar care are efecte tămăduitoare foarte puternice. O linguriță de ulei luată seara și una dimineața, timp de 15 zile, duc la eliminarea teniei; luat zilnic, uleiul de alune protejează gâtul împotriva infecțiilor, fiind folosit cu mult succes și contra hipertensiunii arteriale – doza este aceeași (o linguriță dimineața și una seara, luate înainte de masă).
Prin zdrobirea alunelor crude în piuă sau măcinarea lor cu râșnița se obține o “făină” foarte gustoasă, care amestecată cu miere și busuioc dă un vitalizant de excepție. Pentru copii, mai ales, această formă de administrare a alunelor este foarte indicată.
Câteva leacuri populare străvechi
* Femeile în pericol de a pierde sarcina trebuie să ia 10 mieji de nucă pe care să le piseze împreună cu o linguriță de semințe de castraveți. Se înghite acest amestec cu un pahar de apă de izvor.
* Bubele dulci (eczemele infecțioase care produc mâncărimi) trec dacă sunt unse nouă zile la rând cu miez de nucă proaspăt pisat, amestecat cu ulei de floarea-soarelui (presat la rece).
* Colicile abdominale la copii sunt alinate dacă iau miez de nucă bine uscat, amestecat cu puțin piper.
* Osul mort (tuberculoza osoasă) se tratează cu miez de nucă, ce se mestecă bine și apoi se aplică direct pe locul afectat, înfășurându-se cu o frunză și lăsându-se să stea o vreme, minimum un ceas.
Cojile verzi de nucă
Toamna, când se scutură nucile, pe pământ cade și învelișul verde, cărnos – cojile verzi de nucă. Se aleg numai fragmentele tari, verzi; coaja moale, galbenă sau negricioasă se aruncă. Cojile se usucă în strat subțire și se folosesc într-o serie largă de afecțiuni:
* Negii – se usucă și cad dacă sunt frecați de trei ori pe zi cu sucul de coajă verde de nucă, vreme de două-trei săptămâni.
* Părul albit prematur – poate fi înnegrit temporar prin frecarea cu coji verzi de nucă sau prin ungerea cu un decoct foarte concentrat: o mână de coajă verde se fierbe vreme de cinci minute într-o cană de apă, după care se lasă la răcit. Această “vopsea naturală” poate fi folosită și pentru barba căruntă a bărbaților.
* Inflamații în gură și în gât, amigdalită – o mână de coji uscate se mărunțesc bine și se adaugă peste ele o jumătate de litru de rachiu de drojdie, cu care se lasă la macerat vreme de zece zile, după care se filtrează. Se fac gargare și clătiri ale gurii cu acest preparat diluat cu apă.