
Membru de onoare al Academiei Române
Dovezile tot mai convingătoare că ce punem în farfurie duce mai mult la boală decât la sănătate au făcut ca nutriția să ajungă în atenția… ONU. Problemele generate, la nivel global, de o alimentație neadecvată, pericolele la care aceasta ne expune, sunt câteva dintre motivele pentru care s-a instituit o așa-numită decadă a nutriției pentru perioada 2016-2026. Intenția este de a pune față în față specialiști din întreaga lume cu factorii politici decizionali, în ideea unor eforturi conjugate, pentru rezolvarea problemelor nutriționale ale planetei.
Implicat în ceea ce ar trebui să se întâmple și în România din acest punct de vedere, prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, detaliază aspectele pe care o nutriție neadecvată le poate genera.
“Se consumă în exces alimente de origine animală”

– Domnule doctor, cum s-a ajuns ca ONU să se implice într-o astfel de problematică mai degrabă medicală?
– Nutriția este cel mai important factor extern care influențează starea de sănătate a omului, calitatea vieții și chiar mortalitatea. Or, la ora actuală, nutriția neadecvată este responsabilă, la nivel mondial, de 11 milioane de decese pe an. Nici un alt factor de risc nu depășește acest număr! Pe de altă parte, la nivel mondial, în fiecare an, tratamentele afecțiunilor cauzate de o nutriție inadecvată au costuri inimaginabile, de miliarde de dolari. Este evident, însă, că soluțiile la redresarea alimentară a planetei nu pot avea alt punct de plecare decât cel politic. Astfel, un grup de specialiști cu o notorietate extraordinară la nivel mondial au elaborat “Food Planet Health”, un raport care demonstrează că modul de alimentație actual este total dăunător, din cauza excesului de carne și de produse de origine animală, precum și a produselor procesate. În raport, specialiștii abordează un principiu, care trebuie aplicat concret, la nivelul fiecărei țări. Pentru că alimentația diferă de la o țară la alta, de la o zonă la alta, cum e și cazul țării noastre. Și, la fel, alimentația urbană nu e la fel cu cea rurală.
Toate datele oficiale demonstrează că natura este influențată negativ de consumul totalmente irațional de alimente de origine animală, care, influențând emisiile de gaze, dar și diversitatea solului și a vegetației, are efecte nefaste și asupra sănătății umane: obezitate, creșterea colesterolului, a tensiunii arteriale, boli de inimă, diabet, cancer, adică boli cronice netransmisibile. Iar ameliorarea acestei situații nu se poate face decât prin decizii politice, și ONU a stabilit, în acest sens, direcții de acțiune pentru fiecare țară.
– A existat vreo reacție din partea Guvernului României?
– Din păcate, statul român nu e interesat de aceste aspecte, nimeni nu ne-a întrebat pe noi, specialiștii, ce e de făcut, deși am făcut publice toate aceste informații încă din luna ianuarie a acestui an. Nimeni n-a fost interesat, nimeni n-a avut o reacție, nici de la Ministerul Sănătății, nici de la cel al Agriculturii… Sigur, ca medici, noi putem acționa la nivelul indivizilor. Dar influențarea bussines-ului nu stă în puterea noastră. Nu suntem naivi să credem că, de la un an la altul, de la un deceniu la altul, lucrurile se schimbă, se rezolvă. Dar gândim că fiecare individ ar trebui să știe cum să-și gestioneze mai bine consumul, să reducă risipa, pierderile, să reducă consumul produselor de origine animală și de alimente ultraprocesate: conserve, mezeluri, înghețată, brânzeturi supraprocesate ș.a., crescând, totodată, consumul de alimente nerafinate, în special cereale. Dacă noi reușim să-i influențăm în acest sens măcar pe o parte dintre cei care ni se adresează, eu cred că, totuși, facem un bine, decât să stăm pasivi și doar să constatăm că se întâmplă ce se întâmplă. Cred că e datoria fiecărui medic nutriționist să cunoască aceste lucruri și să intervină în schimbarea lor.
“Geografia obezității s-a extins”

– Un termen care apare foarte des în această discuție este obezitatea…
– Tot conform unui raport ONU, în acest moment, populația planetei este supraponderală, ceea ce, în urmă cu zece ani, era de neconceput, din cauza vastelor regiuni din Asia și Africa, care erau subdezvoltate din punct de vedere al alimentației. Nu știu dacă s-a redus geografia foamei, dar știu că s-a extins geografia obezității, pentru că discutăm de procente de obezitate impresionante, astfel încât și aici trebuie să facem ceva.
– Care sunt soluțiile la îndemână?
– Cel mai bun tratament al obezității este prevenirea ei. Ca s-o prevenim, trebuie să avem un stil de viață sănătos, ceea ce înseamnă mișcare și mâncare. Ca să nu mai socotim consumul moderat de alcool și evitarea categorică a fumatului. În mod greșit se crede că prin fumat se controlează greutatea. Nici vorbă! Fumatul este principalul factor de risc care ajută la depunerea țesutului gras pe abdomen, favorizând apariția obezității abdominale. Fiecare dintre noi ar trebui să învețe să mănânce, să învețe ce înseamnă stil de viață și să învețe cum și cât să se miște. Să reducă ponderea alimentelor de origine animală, carne, ouă, brânzeturi, lapte. Să reducă mai ales consumul de alimente de origine animală hiperprocesate, să crească consumul de cereale și produse cerealiere nerafinate, de legume și fructe, de uleiuri vegetale, nuci, semințe și alune. Grăsimea din iaurt, de exemplu, chiar dacă e de origine animală, nu e periculoasă, pentru că este în asociere cu probioticele din iaurt și cu calciu, și atunci recomandăm iaurt cu o concentrație normală de grăsime, 3,5-4 la sută, în niciun caz iaurt degresat! În plus, în orice moment al vieții trebuie să fim activi, iar acest îndemn vine de la părintele medicinei, Hipocrate, nu e ceva inventat acum de americani, de la care preluăm cam prea “pe nemestecate” totul. “A merge la sală” nu e sinonim cu mișcarea! Sala este o comercializare a stilului de viață, care are diferite efecte, nu intrăm în amănunte. Dar și comercializarea promovării nutriției are efecte negative. Apariția de pseudo-nutriționiști sau nutriționiști comerciali este și ea extrem de periculoasă, pentru că au scăpat total de sub controlul unei legislații adecvate. Așa au apărut persoane care au făcut un curs de câteva zile, pe internet, dar se autointitulează “consilieri de nutriție”, își deschid cabinete și dau sfaturi.
“Viața mea nu există fără mișcare”
– La vârsta de aproape 80 de ani, pe care mi-ați spus că o aveți, dvs. întruchipați imaginea perfectă a unui om sănătos. Explicația se află în alimentație, în modul cum vă hrăniți?
– Mănânc de toate, dar cumpătat. Dimineața sunt lacto-vegetarian, la prânz mănânc în special carne albă și pește, iar seara, sunt iarăși vegetarian. Din când în când, beau câte un pahar de vin sau de bere, dorm 7-8 ore pe noapte, niciodată ziua. Acesta e regimul meu de viață zilnic, de ani de zile. La acesta se adaugă, obligatoriu, gândirea pozitivă și mișcarea, care face parte din însăși condiția umană.
– Există un sport anume pe care-l practicați?
– Nu neapărat, dar viața mea nu există fără mișcare, adaptată, desigur, vârstei. Acum fac gimnastică individuală, dimineața și seara, înot de câteva ori pe săptămână și, obligatoriu, fac zece mii de pași zilnic. Contează nu atât durata exercițiilor, cât să fie practicate constant.
– Așadar, nu e nevoie neapărat de un antrenor personal ca să faci mișcare!
– Nu, dar e bine să discuți cu cineva priceput. De exemplu, trebuie știut că cei 10 mii de pași nu trebuie parcurși pe tocuri, că pe banda de alergat nu se urcă niciodată desculț și că este recomandată utilizarea bicicletei de cameră, din cauza lipsei, pe stradă, a unor minime condiții de siguranță pentru bicicliști.