Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

BYRON – „Vă aşteptăm să cântaţi împreună cu noi”

Trupa BYRON

Sfârșitul toamnei pare să fie un decor ideal pentru turneele cântăreților noștri. Și un moment propice pentru lansarea de noi albume. Zgribuliți de frig și de ceață, oamenii se lasă atrași mai ușor în sălile de concerte, unde mu­zica, atunci când e bună, încălzește ca vinul fiert. Printre cei aburiți de speranțe, se află și formația byron. Turneul lor a pornit de la Cluj, unde au cântat pe 26 octombrie, şi se va încheia pe 10 ianuarie 2020 la Piteşti.

„Clujul vibrează așa cum probabil n-a făcut-o niciodată, iar de ceva vreme, a început să fie și scump, și aglomerat, evenimente de toate felurile se țin lanț, făcând alegerile mult mai complicate. Dar lumea iese din casă, chit că merge la vreo discuție într-un restaurant fancy sau la vreun dans, un pahar de alcool și un buchet de flirturi printr-un club în care muzica poate deveni, pentru o vreme, o chestie vie. Clubul Form Space. Aici am ales să ne în­cepem turneul, pentru proaspăt lansatul nos­tru album, «Nouă», și n-am greșit deloc. Sâm­bătă sea­ră a fost magic. 700 de oameni în stare să asculte, să cânte și să se bucure de piese, nu tocmai vesele, și nu tocmai cunoscute. Nu e ceva ce întâl­nești la fiecare pas. Probabil pentru artiștii din mainstream ar fi un fiasco. Pentru mine, e o bine­cuvântare…”, scria solistul trupei, Dan Byron, pe blogul lui personal. „Nouă” este cel de-al şaptelea album de studio al trupei byron „Un album despre noi, despre România, dedicat nouă. Un carusel mu­zical cu 12 piese despre emigranţi, dar şi despre noi, cei rămaşi acasă. Un album despre incon­ştientul co­lectiv, despre tăceri şi mersul nostru zil­nic pe aţă”, sună comunicatul de presă al formației. Și chiar dacă explo­rează noi armonii, byron păstrează elementele cheie care le sunt distincte, precum versurile cu substrat sau vocea inconfun­dabilă a lui Dan Byron. „Suntem doar spectatori/ Scenariul e gândit de alții/ Consumatori/ De vise-n culori/ Picotim pe-un nor/ Rătăciți în aplicații/ Pierduți în umor/ Deși știm că mâine va fi mai rău…”, sună refrenul melodiei ce a dat chiar titlul ultimului album, „Nouă”.

Trupa byron a fost înfiinţată de Dan Byron în 2006, la Bucureşti. Dan (pe numele său real Daniel Radu) e fost membru al trupelor Kumm şi Urma şi colaborator al trupei Agathodaimon. El a pornit la drum de unul singur, dar încet, încet, i s-au mai alăturat şi alţi artişti. Azi, byron e compusă din: Dan Byron (voce, chitară, flaut), Sergiu „6” Mitrofan (clape, chitară, voce), Dan Georgescu (chitară, tobe), László Demeter (chitară bas) şi Ovidiu Cristian (tobe).

Au lansat până acum 6 discuri de studio şi trei DVD-uri, cu înregistrări live. Secretul suc­cesului lor? Calitate muzicală, în primul rând, dar și inovații. De exemplu, au filmat un concert în Salina din Turda (la 100 de metri adâncime), au făcut concerte de impro­vi­zaţie 100% (seria „Im­promp­tu”), au cântat fo­lo­sindu-se doar de a­custica în­căperilor de spec­ta­col, fără so­no­ri­zări suplimen­tare. Bă­ie­ţii de la byron au făcut chiar şi muzică de film, compunând coloana so­noră pen­tru se­ria­lul „Rămâi cu mi­ne”, reali­zat de HBO Ro­mânia.

În 2016, când au serbat 10 ani de acti­vitate, concertul susţinut de ei la Bucureşti a fost filmat şi difuzat pe TVR, iar imediat după aceea, au realizat cel mai original proiect al lor de până acum, şi anume – fiecare com­ponent al formaţiei (plus sunetistul) a compus câte un album propriu de studio, pentru ca mai apoi, ele să fie reunite în proiectul comun „Solo Together”.

De pe discul „Nouă”, au lansat până acum patru single-uri: „Anima”, „Continuum” (în duet cu Lucia), „Nouă” şi „Consumatori de vise”. Iar ca să-şi pregătească cum se cuvine fanii pentru con­certe, membrii trupei au hotărât să publice în avans, pe FaceBook, versurile noilor lor melodii, spre memorare: „În fiecare zi, la 12:30 fix, postăm câte o piesă. Vă aşteptăm din inimă alături de noi!! Noi avem de cântat, şi nu e niciodată la fel de puternic efectul ca atunci când voi cântaţi împreună cu noi. Luaţi-vă bilete la concerte. Link-urile sunt ataşate la sfârşitul fiecărei melodii”, îndemnau ei.

Turneul de lansare a noului album îi va purta pe cei de la byron prin următoarele orașe: Brașov (1 nov. – Rockstadt), Sibiu (2 nov. – Mango Bar); Bucureşti (9 nov. – Arenele Ro­mane), Constanța (15 nov. – Doors Club), Galați (16 nov. – Daily Pub), Ploiești (23 nov. – The Taste Bistro), Turnu Severin (6 dec. – Kripton Club Pub & Grill), Timișoara (7 dec. – TBA), Buzău (20 dec. – Top T Festival), Craiova (9 ian. – Charger) şi Pitești (10 ian. – Urban Home).

Cel mai mare con­cert din cadrul acestui turneu va fi cel de pe 9 noiem­brie, de la Arenele Romane din Capi­tală (cort încălzit), unde cei de la byron îi au ca invitaţi spe­ciali pe Lucia și pe muzicienii de la The Mono Jacks.

Lucia (Lucia-Maria Popescu) are 25 de ani şi este o tânără speranţă a stilului pop/indie de la noi. Ea va interpreta piese de pe cele două albume de studio, lansate până acum, „Silence” (2015) și „Samsara” (2018).

The Mono Jacks e o trupă formată de solistul Doru Trăscău în 2008. A debutat cu un album în limba engleză „Now in Stereo” (2010) extrem de bine primit de public, urmat de o serie de single-uri de succes și de un al doilea album, „Ușor dis­torsionat” (2017).

(Biletele pentru concerte sunt disponibile în rețeaua IaBilet. Pentru show-ul de la Bucureşti ele vor costa 100 de lei, iar la intrare în ziua spec­tacolului, 110 lei.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian