
Hotărât lucru, Ion Luca Caragiale s-a născut înainte de vreme! Barem 100 de ani mai târziu să fi văzut lumina zilei și-ar fi prins, după Revoluție, taman în plină maturitate artistică, trei decenii „de aur”, pentru umorul lui de viță nobilă: personaje unul și unul, răsturnări de situație incredibile, amantlâcuri fierbinți și trădări epocale, momente și schițe „gata scrise”, vorba aceea… Căci unde mai găsești, în toată literatura română, de la Chirițele lui Vasile Alecsandri încoace, un personaj cu umorul „la purtător”, de statura Vioricăi Dăncilă, în rolul de prim-ministru? Unde mai găsești un fante ca Tăriceanu, o încurcă-limbă ca madama Grapini, un june-prim cu ifose delirante și gură spurcată, ca țanțoșul de Teodorovici? Dar un Petre Daea, păstorelul agriculturii, ori un Darius Vâlcov, dosindu-și operele de artă și averile, noaptea, ca strigoii, prin cripte de cimitir? E plină politichia românească a ultimilor 30 de ani, de materie primă pentru marele Caragiale, doar că el, deocamdată, este plecat, și trebuie să ne mulțumim cu vodevilurile penibile, difuzate la emisiunile de știri de pe micul ecran, cu aceiași actori: Dăncilă, Daea, Grapini…
Peste toate, însă, se suprapune spectacolul recentei votări în Parlament a Guvernului Ludovic Orban, un carnaval al trădărilor, cum nu s-a mai văzut pe la noi, tot de pe vremea lui Caragiale. Trădare demnă de o mare montare dramatică! Pe scurt, piesa e așa:
Actul I
Fantele Tăriceanu îl trădează pe Daniel Constantin, care se supără și își face partid. Dragnea îl trădează pe Ponta, care își face partid în frunte cu fostul premier Sorin Grindeanu și un alai de trădători din PSD.
Actul II
Ponta îl prostește pe Tăriceanu să trădeze PSD-ul și pune umărul la demiterea guvernului Dăncilă, dar îl trădează și pe Ludovic Orban, hotărât să nu sprijine noul guvern liberal.
Actul III
Ponta e pe cai mari. Crede că el face jocurile în numirea guvernului Orban. Numai că în seara de dinaintea votului de învestitură, Ponta însuși este trădat de Constantin, Câmpeanu și Tudose, trădătorii pe care el însuși îi adusese de partea sa.
„Curat murdar, coane Fănică!”. Iar alegerile adevărate, cele locale și cele parlamentare, de-abia dau colțul străzii. Atunci să vezi comedie, bre!