Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… „Siguranța cetățeanului, prioritatea zero”

– Guvernul PSD a fost înlocuit cu un guvern li­beral. Dacă ați fi prim ministru, ce măsuri urgente ați lua?

– Deși guvernele PSD din era Dragnea au provocat multiple distrugeri în instituțiile statului și în economie, generând o acută stare de urgență la nivel național, nu aș ezita, totuși, să stabilesc drept prioritate zero, sigu­ranța cetățeanului, grav afectată de legile și hotărârile adoptate în ultimii trei ani, pentru că, înainte de bu­năstarea ma­terială și chiar de educație, mai întâi trebuie să apărăm viața și integritatea fizică a adulților, se­nio­rilor și co­piilor. Aceasta nu se rezolvă însă doar prin abro­garea le­gii recursului compensatoriu, ci și prin anularea tuturor modificărilor legislative adoptate de PSD, ALDE și UDMR la comanda penalilor, pentru că, deși au fost gân­dite pentru salvarea politicienilor co­rupți, aceste modi­ficări îi favorizează și pe infractorii de drept comun – hoți, tâl­hari, violatori, criminali etc. De asemenea, nu aș ezita să promovez prin asu­marea răspunderii guver­nului, un pro­iect de lege care să rezolve toate chestiunile nevral­gice, inclusiv Secția Spe­­cială, care subminează grav independența justiției prin intimidarea magistraților ori de câte ori o cer in­frac­torii. Aș calcula că PSD, măcinat de lupte interne, nu are acum nici forța, nici interesul să provoace ime­diat o nouă criză guvernamentală printr-o moțiune de cenzură, și nu mi-ar păsa că se supără UDMR sau ALDE, pentru că nu putem sacrifica siguranța cetă­țenilor și promova domnia fărădelegii, de dragul unor politicieni care profită de o situație politică delicată, pentru a-și apăra ticăloșiile. În paralel, aș numi oameni capabili și curajoși în fruntea structurilor din MAI, în stare să destructureze rețelele mafiote, alcătuite din interlopi și politicieni. În tot acest timp m-aș ruga bu­nului Dumnezeu să nu lase răul care s-a înscăunat în societate să nimicească bietele noastre eforturi de însănătoșire!

– Cum vedeți viitorul Guvernului Orban: are șanse să prindă alegerile parlamentare „la termen” sau va fi un guvern care va pregăti anticipatele, după finali­za­rea alegerilor prezidențiale?

– Șanse să reziste până la alegerile „la termen” ar avea, căci știm bine că parlamentarii nu doresc să-și scur­teze mandatul, iar PSD are tot interesul să fie în opo­ziție înainte de alegeri și să lase pe seama noului guvern rezolvarea uriașelor probleme economice pe care le-a ge­nerat cât s-a aflat la guvernare. Este însă oare în in­teresul PNL să guverneze un an întreg, sub povara con­secințelor deciziilor aberante ale guvernelor PSD? Toți eco­nomiștii serioși, de la cei din BNR, la membrii Consi­liului Fiscal, avertizează, de pildă, că res­pectarea calen­da­rului de măriri ale pensiilor și sala­rii­lor anunțat de PSD ar genera un deficit bugetar crescut și, în conse­cință, creșterea gra­dului de înda­torare a țării pe seama generațiilor viitoare. Totodată, nu ar mai ră­mâ­ne nimic pen­tru educație, sănă­tate sau infrastructură, iar goana după bani ar bloca economia. Deja, fostul mi­nistru Teo­do­rovici a blocat ram­bursarea TVA și a golit fondul de re­zervă. Nu mai vorbim de presiunile care vor veni din teritoriu, unde primarii și președinții de CJ vor cere onorarea promisiunilor făcute de guvernul Dăncilă. Mai devreme sau mai târziu, guvernul Orban va fi obligat să ia măsuri corective, care să întârzie, de pildă, măririle de pensii și salarii în 2020, și să reformeze administrația centrală și locală, ceea ce va implica și disponibilizări de personal. Dacă adăugăm la toate acestea imperativul abrogării aberațiilor legisla­tive adoptate de vechea majoritate parlamentară în domeniul justiției, este lim­pede că PNL va avea în curând dificul­tăți în Parlament și, pe de altă parte, va începe să-și piar­dă din populari­tate. Ar fi, așadar, inteligent din partea liberalilor să for­țeze rapid, cât încă mai conduc în son­daje și nu s-au ero­dat la guvernare, declanșarea ale­ge­rilor anticipate, în spe­ranța că acestea vor genera o majoritate pro-re­for­mistă PNL-Alianța USR-PLUS. Nu este deloc ușor, dar nici imposibil. Important este doar ca Ludovic Orban să înțeleagă avantajele pe termen lung ale acestei soluții.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian