CĂMĂRILE TOAMNEI
Este un arbore creativ, căruia îi place să ofere spectacole. Primăvara își transformă ramurile în candelabre formate din flori colorate și parfumate suav, vara își răsucește trunchiul spre dreapta, așa, într-un gest de exuberanță, iar toamna se încarcă de ghiulele țepoase, care cad cu pocnet sec pe pământ și din care ies niște fructe lucioase, ciudate, cu un ochi mare în frunte și care fac bucuria copiilor. Și-a gospodinelor, câteodată, atunci când își amintesc rețete străvechi de spălare a rufelor fine, cu miez de castane dat pe răzătoarea cea mare, sau când prepară din ele un leac împotriva reumatismului.
Portret – castanul sălbatic crește ușor, urcând spre 35 de metri. Trunchiul lui poate atinge grosimi remarcabile, de până la 2 metri în diametru, iar ca vârstă ajunge la 300 de ani. Bogat în ramuri drepte și dese, când înverzește are coroane de-a dreptul imperiale, de-o magică frumusețe, de unde și aclimatizarea lui în orașe, multe din ele celebre pentru bulevardele lor cu castani.
În zodiacul plantelor (dacă nu știați până acum, el există!), castanul sălbatic îi este subordonat marelui Zeus, mai-marele zeilor din Olimp, care este asociat cu orgoliul, măreția, bogăția și optimismul. Primăvara, când mugurii mari și strălucitori explodează și lasă să iasă din ei snopuri de frunze verzi, măreția olimpiană a castanului ni se arată în toată splendoarea ei.
Frunzele castanului își încep viața ascunse în muguri mari și lucioși, acoperiți cu un lac lipicios. Copacul înverzește pe deplin în luna aprilie. După ce cresc, frunzele au un pețiol lung de 5-10 cm și o formă de degete (bucuria copiilor, care jupoaie nervurile și le transformă în „mâini” de stafii).
Florile castanului au formă de candelabru și își schimbă culoarea din alb în roz, și în roșu, un semnalizator pentru albine, care află, astfel, când e vremea să le adune nectarul (vremea bună e la început, când petalele albe au margini vag aurii). În felul ăsta artistic, castanul își asigură polenizarea, fiindcă și albinelor le plac provocările.
Fructele castanului sălbatic nu se pot consuma, deși pentru unele animale ele reprezintă o delicatesă. În iernile lungi, ele sunt, chiar, o hrană indispensabilă pentru căprioare și porcii mistreți. În schimb, castanele au virtuți medicinale remarcabile, printre care la loc de frunte se află efectul lor benefic asupra suferințelor provocate de bolile venelor și de reumatism.
Remedii de sănătate din castane
Fructul castanelor sălbatice conține substanțe active care protejează pielea de soare, activează circulația sângelui în picioare și comprimă vasele de sânge dilatate (varicele), cărora le întărește pereții. În plus, împiedică formarea trombozelor, acționează împotriva umflăturilor și a reținerilor de apă. Nici florile și nici scoarța nu sunt, însă, de lepădat. Ele au întrebuințări în răceli, nevralgii și reumatism, suferințe ale tractului intestinal.
Ceai din flori de castan
Rețetă: O jumătate de linguriță de flori uscate (primăvara, se folosesc florile proaspete, în cantitate de o lingură cu vârf) se opărește cu o cană de apă fierbinte, se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară. La nevoie, ceaiul se îndulcește cu miere. Se beau 2-3 căni pe zi.
Întrebuințare: răceli, diaree, tuse, nevralgii, reumatism, gută, rețineri de apă, menstruații cu sângerări excesive. Calmează și induce un somn profund.
Ceai din scoarță de castan sălbatic
Rețetă: o linguriță de coajă mărunțită se pune într-un sfert de litru de apă rece, apoi vasul se pune pe flacără mică. După 2-3 clocote se trage deoparte, și lichidul se strecoară. Se beau două căni pe zi, în caz de diaree acută și probleme intestinale.
Tinctură de castane
Rețetă: se adună castane proaspete, se înlătură coaja lucioasă, se scoate miezul galben și se toacă mărunt. Se pune apoi într-o sticlă, până aproape de gâtul ei, se acoperă cu spirt de 70° și se închide ermetic. Se lasă la macerat trei săptămâni, în loc umbros și răcoros și se scutură o dată pe zi. Lichidul se strecoară și se trage în sticluțe mai mici, de culoare închisă.
Întrebuințare: cu tinctura obținută se ung picioarele obosite, umflate, și zonele cu varice. Este la fel de eficientă dacă se amestecă cu câteva picături de ulei de măsline sau de migdale. Cataplasmele cu tinctură de castane au efect și în combaterea hemoroizilor (care sunt tot niște vene umflate, plasate într-un loc dureros).
Alifie de castane
Rețetă: o lingură de tinctură de castane se amestecă cu osânză de porc. Se folosește cu succes în tratarea hemoroizilor.
Unguent cu lanolină
Rețetă: o lingură de tinctură de castane se amestecă cu 2 linguri de lanolină (farmacie). Se folosește în tratamentul varicelor.
Adaos în baie
Rețetă: pentru o baie completă, e nevoie de o jumătate de căldare de castane proaspete. Se spală, se taie în patru (cu coajă cu tot) și se lasă peste noapte în apă, ca să se înmoaie. A doua zi se fierb scurt într-o oală, se strecoară, și lichidul se toarnă în apa din cadă. Se amestecă cu mâna, pentru a se forma o spumă extrem de sănătoasă, produsă de saponinele conținute în castane.
Întrebuințări: reumatism, gută, tulburări ale circulației sângelui.
Leacuri băbești
* În trecut se credea că două-trei castane purtate în buzunarul șorțului sau al pantalonilor ușurează durerile provocate de gută și reumatism.
* Vindecătorii populari recomandau purtatul castanelor și pentru călăreți și bicicliști, pe care urmau să îi apere de inflamații ale epidermei în zonele supuse frecării.
Întrebuințări casnice
Detergent fin
Saponinele conținute în castane fac spumă la fel ca un șampon. Se pot folosi la spălatul hainelor fine (mătase, lână, organza).
Mod de preparare: se cojesc castanele de învelișul lor subțire, maro, se taie mărunt sau se dau pe răzătoare și se usucă. Se pun în apă, la fel ca orice detergent.
FARMACIE MEDIEVALĂ
Remedii contra varicelor
Infuzie
Ingrediente: flori de castan (o linguriță), flori de păducel (o linguriță), flori de arnică (o jumătate de linguriță), flori de coada-șoricelului (o linguriță).
Mod de folosire: se amestecă bine toate plantele. Se ia o lingură din compoziție, se opărește cu apă clocotită și se lasă la infuzat 5 minute. Se beau trei căni pe zi (se pot îndulci cu puțină miere) după o jumătate de oră de la mesele principale.
Tinctură combinată pentru uz intern
Ingrediente: tinctură de castane (30 de picături), tinctură de coada-șoricelului (15 picături), tinctură de arnică (5 picături).
Mod de folosire: se amestecă ingredientele. Se iau 15-25 de picături, diluate în puțină apă, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.
Tinctură combinată pentru uz extern
Ingrediente: tinctură de arnică (10 picături), tinctură de gălbenele (20 de picături), tinctură de castane (20 de picături), tinctură de tătăneasă (20 de picături).
Mod de folosire: se amestecă toate tincturile și cu lichidul obținut se ung, dimineața și seara, locurile cu probleme.