Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Emy Drăgoi și Lara Fabian

Însoritul Noiembrie, care bate mai degrabă a vară decât a toamnă, le propune bucureș­tenilor o întâlnire muzicală la fel de solară, cu soliști „emeriți”: acordeonistul român Emy Dră­goi şi so­lis­ta belgiană Lara Fabian. Pe lângă talent, pe cei doi îi leagă și o temă comună: melancolia. De care vor încerca să vă molipsească în două concer­te, aflate la câteva zile distanță unul de celălalt.

„Nopţi albe de acordeon”

Melomanii bucureşteni, fani ai muzicii cântate la acordeon, ştiu că de zece ani încoace, pe scena Teatrului Național din Capitală, pe la jumătatea lui noiembrie, se desfă­şoară Festivalul in­ter­național „Nopți albe de acordeon”. Este un eveniment muzical ce rivali­zează cu mani­festări cu tradiție din Fran­ţa, precum: „Fes­tival des nuits de nacre” sau „Festival d’accordéon Le grand soufflet”.

Proiectul „Nopți albe de acordeon” îi aparţine marelui a­cor­deonist român și in­ternațional Emy Drăgoi, considerat de critici drept cel mai bun acordeonist mondial de jazz al momen­tului. Emy este apreciat atât pentru interpretările lui geniale, cât şi pentru reorchestrările și compoziţiile sale. Festivalul creat de el este, de fapt, o dedicație de iubire față se instrumentul pe care cântă, ferme­când oamenii. Acordeonul își oferă clapele pentru genuri muzicale dintre cele mai variate, de la muzică tradiţională, muzică lăutărească, la genul clasic şi chiar jazz.

Actuala ediţie aniversară „Nopți albe de acor­deon” va încerca să ofere pe parcursul unei sin­gure seri (12 noiembrie, la Sala Mare de la TNB) o sinteză a celor mai apreciate momente din edițiile precedente. Festivalul are in­vitați de marcă din Franța – Maryll Abbas, Belgia – DD Duo Douyez, Italia – Chia­pelli Tiziano şi Romeo Aichino, Argen­tina – Wil­liam Saba­tier, Ru­sia – Le Sib Duo şi România – Emi­lian Cio­banu şi 3D PRO’’ECT (A­leessia, Bianca & Emy Dră­goi). Stilurile muzica­le abordate vor fi din cele mai diverse, mu­zică clasică, va­riété, café concert, jazz, tango și chiar muzică lăută­rească.

Cu ocazia acestui e­ve­­niment, holul TNB va găzdui şi impre­sionanta colecție de acordeoane deținută de Emy Drăgoi, de la prototipul realizat la Curtea Imperială din Viena, în 1827 şi până la cele personalizate, de azi.

Pentru cei care nu știu:

William Sabatier şi Emy Drăgoi pe scena Teatrului Naţional

Emy Drăgoi s-a născut într-o familie de lăutari şi a făcut cunoştinţă cu acordeonul la trei ani. Pentru că şi-a uimit familia cu talentul lui, a căpătat de mic po­recla – Emy, de la Eminescu, numele lui real fiind Ion. Şi-a desăvârşit educaţia muzicală pe malurile Senei, la Conservatorul „Bill Evans”, dar după ani buni de glo­rie pe marile scene ale lumii a preferat să se întoarcă acasă, ca să modeleze tinere talente. Artistul a înființat o școa­lă de muzică pentru copii în București (pe lângă Școala Franceză), și un Cen­tru cultural care îi poartă numele, în Ploiești.

Anul acesta, acordeonistul a sus­ţinut numeroase concerte de jazz prin toată ţara şi a cântat pe scena „Cer­bului de Aur”, alături de mătuşa lui, geniala Gabi Luncă.

(Pentru concertul „Nopți albe de acordeon”, din 12 nov. de la Sala Mare a TNB, biletele s-au pus în vânzare online, pe mystage.ro şi la casa de bilete a TNB. Au preţuri cuprinse între 77 şi 87 lei.)

Lara Fabian – „50” World Tour

Celebra cântăreaţă belgiano-canadiană revine la Bucu­rești luna aceasta, pentru două concerte incluse în noul ei turneu mondial „50” World Tour. Este un turneu aniversar, prin care artista își serbează în avans cei 50 de ani de viaţă (este născută pe 9 ianuarie 1970) şi cei peste 30 de ani petrecuţi în lumina reflectoarelor.

Lara este cea mai bine vândută artistă belgiană, cu peste 20 de milioane de discuri. Ea a lansat până acum 14 albume, cu succes internaţional. Ultimul, „Papillon”, a fost scos pe piaţă în luna februarie a.c.

Beneficiind de o dublă cetăţenie belgiano-canadiană, Laura s-a întors de curând în Quebec, unde este jurat la „Vocea Canadei”, şi spune, cu mâna pe inimă, că inspiraţia pentru noul ei disc i-au dat-o tinerii talentaţi pe care i-a antrenat pentru concurs: „Acest album este o odă adusă vieţii. Căci cine poate spune că o trăieşte mai cu foc decât un mic fluture care are doar câteva zeci de ore la dispoziţie, de la naştere şi până la moarte. Ce am face noi dacă am avea doar 24 de ore de viaţă? Am apuca s-o gustăm cu adevărat?”, spunea artista.

Cu melodiile ei pline de pasiune şi de melancolie, servite de o voce inconfundabilă, Lara Fabian şi-a creat şi la noi o mare bază de fani. Românii suspină alături de ea, când cântă „Je t’aime”, „Immortelle”, sau „Le secret”, şi um­plu la refuz sălile de spectacol, ori de câte ori au ocazia s-o asculte. „Sensul vieții mele este legătura pe care o am cu voi, publicul. Însemnați atât de mult pentru mine și cred că și eu însemn ceva pentru voi. Fără voi, nimic din toate acestea nu ar fi posibile”, declara Lara la primul ei concert din România, din 2012.

Acum, în noiembrie aniversar, Sala Palatului se dovedeşte din nou neîncăpătoare, aşa că Lara va cânta două seri la rând, ca să-şi mulțumească fanii (18 şi, respectiv, 19 nov.). Ea va interpreta cele mai îndrăgite hituri ale ei, cât și melodii de pe noul ei disc, „Papillon”.

Lara a pregătit pentru fanii români şi o surpriză – un duet cu succes garantat, alături de Horia Brenciu. Iar la anul, pe 14 ianuarie, promite să ajungă din nou şi la Cluj.

(Biletele pentru concertele de la Bucureşti pot fi găsite în reţeaua Eventim şi au preţuri cuprinse între 200 şi 500 lei.)

Din motive de sănătate Lara Fabian şi-a amânat cele două concerte pe care trebuia să le susţină la București pe 18 și 19 noiembrie şi concertul din 17 noiembrie programat la Craiova. Biletele vândute rămân valabile pentru date ce vor fi anunțate ulterior. Cei care doresc să își recupereze banii, se pot îndrepta către agențiile de la care şi-au cumpărat biletele.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian