
Maestrul Marius Zorilă este în prezent cel mai important dirijor de orchestră populară din România. Violonist de mare virtuozitate, a înfiinţat Orchestra Naţională Valahia acum opt ani, şi de atunci folclorul parcă are alt suflu. Unul tineresc, proaspăt, dar în acelaşi timp și… cult. Alături de soţia sa, Lavinia Goste, Marius Zorilă duce o luptă eroică, de linia întâi, pentru ca folclorul românesc să rămână autentic peste timp.
„Noi, românii, avem folclorul în noi, zi de zi și clipă de clipă”
– Domnule Zorilă, stabilisem să facem acest interviu când aveţi puţin răgaz, adică după ce veţi fi încheiat filmările la emisiunea „Vedetă populară”. Dar iată că şi acum, când vorbim, cu toate că e dimineață, devreme, se aud viori acordându-se…
– Munca noastră nu se opreşte niciodată. Dar chiar niciodată! Nu am vreme nici să-mi trag sufletul. Acum, de exemplu, pregătesc concertul dedicat zilei României, concert ce va avea loc, ca în fiecare an, pe 1 Decembrie, în Piaţa Constituţiei. Este a X-a ediţie, voi avea în faţa orchestrei protagonişti de seamă ai folclorului românesc şi trebuie să fim perfect pregătiţi. În plus, avem în lucru noul album al Laviniei (Lavinia Goste, soţia lui Marius Zorilă), dar lucrăm şi la al meu, cu melodii instrumentale din toate regiunile României. Este continuarea discului „Autentic românesc”, lansat în 2013, şi care chiar s-a bucurat de mare succes şi apreciere. Amândouă albumele vor ieşi la începutul anului următor.
– Vorbind de succes, are folclorul în continuare public numeros în România?
– Cel mai numeros! Chiar s-a făcut o analiză de curând şi s-a constatat că publicul de folclor este de departe cel mai mare din România. Cum se explică? Este destul de simplu: noi, românii, avem folclorul în noi, zi de zi și clipă de clipă. Folclorul este parte din viețile noastre. Ați văzut ce entuziasm este în locurile unde se cântă, în piețe, în sălile de concert? Lumea cântă la un loc cu soliștii, se ridică în picioare, dansează ca la o mare petrecere. Și chiar este o petrecere! Un popor care are o tradiție folclorică așa ca a noastră, nu poate fi decât mândru și fericit. Noi nu trebuie să ne cumpărăm trecutul. El există, iar muzica populară o dovedește din plin.
– Călătoriți mult în străinătate. Românii plecaţi din ţară mai vibrează la muzica populară şi la tradiţiile de acasă?

– Vai de mine, nu găsesc acum cuvântul potrivit pentru a explica exact cum trăiesc acei oameni folclorul. Intensitatea depăşeşte orice ne imaginăm. Îi înţeleg foarte bine, pentru că şi eu, la rândul meu, am trecut prin asta. Îmi amintesc de plecarea mea în Japonia, de exemplu, şi nu pentru mult timp, doar două luni. La vremea aceea lucram în cadrul armatei, în Regimentul de gardă, şi cântam zilnic imnul țării. Ei bine, când l-am auzit intonat acolo, în Japonia, atât de departe de casă, mi-au dat lacrimile. Am plâns aşa, în uniformă, chiar m-am speriat de trăirile pe care le aveam. Depărtarea de casă trezeşte în noi un dor, un patriotism pe care poate că nu-l realizăm când suntem în România.
– Se potrivește milităria cu muzica? Povestiţi-ne puţin…
– Eu am fost ofiţer, și spun cu mâna pe inimă că studiile militare contribuie extrem de mult la ceea ce sunt eu azi, la disciplina aceasta pe care o port în mine şi pe care o pretind tuturor celor din jurul meu. În şcoală, colegii şi profesorii în spuneau „neamţul”, iar mie chiar îmi plăcea apelativul acesta, pentru că mă caracterizează întocmai. M-am născut în Frăţeşti, o mică localitate din judeţul Giurgiu. Am urmat Şcoala de Muzică, Liceul Militar de Muzică şi am studiat la Universitatea Naţională de Muzică din București. Când am terminat facultatea, am simţit că venise rândul meu să instruiesc tinerii. Am făcut apoi un Master în muzică, voi mai face unul, apoi urmează doctoratul. Mereu am simţit nevoia aceasta să studiez, să fiu foarte bine pregătit, pentru că este crezul şi datoria mea să dau mai departe ceea ce eu am primit de la viaţă şi de la Dumnezeu. Asta încerc să fac împreună cu orchestra mea, Orchestra Naţională Valahia, asta am încercat dintotdeauna. Încă din liceu aveam propria mea orchestră. Ţin mine că am câştigat atunci Festivalul „Maria Tănase”, dar organizatorii nu m-au lăsat să intru pe scenă cu orchestra mea. Erau deja două pe scenă. Dar, încăpăţânat şi plin de ambiţie, am insistat şi până la urmă m-au lăsat. Aşa am fost mereu.
„Cred că m-am născut cu muzica în mine”

– Între atâtea studii, când s-a înfiripat în sufletul dvs. dragul de folclor?
– Dragul pentru muzică a început în copilărie, pentru că părinţii mei au cântat. Tata cânta la acordeon, bunicul din partea lui a fost un mare violonist. Şi bunicul din partea mamei a fost un lăutar vestit. Cred că m-am născut cu muzica în mine. Copil mic fiind, băteam toată ziua ritmuri în tigăi şi furam instrumentele muzicale din casă ca să le aud sunetele. Am fost unul dintre acei copii încurajaţi şi sprijiniţi să urmeze arta muzicii. Ba chiar, în acele momente din copilărie, când preferam să mă joc decât să studiez, ai mei au ştiut tot timpul cum să mă ajute să nu mă depărtez prea tare de muzică. Eu voiam mingea, voiam să devin Hagi, precum toţi băieţii, dar ai mei îmi luau mingea și îmi tot puneau vioara în mână. Au făcut asta pentru că drumul meu era foarte clar de mic, nu exista nici un dubiu că fusesem născut pentru muzică. Datorită lor am ajuns un violonist atât de apreciat azi. Dragul de folclor? La Şcoala de Muzică din Giurgiu, unde eram elev, studiam exclusiv muzică clasică. Dar într-o zi, bunicul meu m-a învăţat prima melodie populară din viaţa mea, „Ţariana de la Adrud”. Din acel moment, folclorul nu a mai fost joacă. Acele clipe alături de bunicul au scris în destinul meu pasiunea şi, din acea clipă, folclorul a devenit totul pentru mine. Tocmai pentru că am trăit eu însumi un astfel de moment revelator, eu le spun permanent profesorilor de la şcoala pe care o conduc, părinţilor, să fie foarte atenţi la înclinaţiile copiilor. Să-i simtă şi să-i ghideze către drumul care li se potriveşte cel mai bine. Din păcate, folclorul nu este studiat în şcoli în România. Dacă în Republica Moldova există chiar şi licee de muzică cu acest profil, la noi, nici în facultăţile de muzică nu se studiază folclor. Tocmai de aceea am înfiinţat împreună cu Lavinia, soţia mea, „Şcoala de folclor”. Visul meu, şi cred că și menirea mea, este să ridic folclorul la nivel de artă. Iar pentru asta, munca mea zilnică este să pun muzica populară pe note. Scriu, scriu şi iar scriu. În România, folclorul a traversat anii, secolele, de la cântăreț la cântăreț, de la ureche la ureche. Eu vreau să-l las în urma mea scris în solfegii. Din acest crez s-a născut şi Orchestra Naţională Valahia, pe care am înfiinţat-o în 2011. Este, şi azi, cea mai tânără orchestră din România. Am treizeci de instrumentişti, absolut toţi cu studii muzicale serioase, partitura fiind limbajul nostru comun. Se zice că am revoluţionat muzica populară românească cu această orchestră, prin suflul nou adus de ea. Mă bucură aceste aprecieri.
– Un revoluţionar tânăr, care la doar 37 de ani a realizat atâtea…
– Nu-mi dau seama cât de tânăr sunt, nu ştiu câtă viaţă am, ca să o pot măsura azi în tinereţe sau bătrâneţe. Ce ştiu este că mă simt bine cu ceea ce fac, poate, câteodată, chiar prea pasionat şi implicat în muzică, şi uit să-mi trăiesc viaţa. Când ajung acasă şi fetele mele dorm deja, realizez că poate ratez nişte momente importante.
„Pur și simplu, ne-am iubit din prima!”

– Formaţi, împreună cu Lavinia, frumoasa și talentata dvs. soție, un cuplu cum rar întâlneşti. Faceţi totul împreună şi aveţi mereu o tandreţe magică unul faţă de celălalt. Ea chiar ne spunea într-un interviu acordat revistei noastre, că a fost dragoste la prima vedere. Aşa este?
– Ha! Ha! Chiar aşa a fost. Am cunoscut-o pe Lavinia în 2006, la un concert. Am prins-o de mână ferm și i-am spus pe loc că ea va fi soţia mea. Așa, direct, prima dată când am văzut-o. Nu m-a crezut, dar eu asta am simţit când am văzut-o, am fost sută la sută sigur că ea este jumătatea mea. Sună incredibil, dar poate tocmai de aceea suntem şi azi atât de fericiţi: pur şi simplu, ne-am iubit din prima. Ne-a unit şi muzica, asta este clar. Nu ne lipseşte nimic, mai ales de când au venit pe lume şi fetele noastre, suntem fericiţi şi o spun cu toată inima, ştiind că puţină lume poate să spună asta aşa de deschis şi de sincer. Câteodată mă tem să rostesc public aceste cuvinte, ca să nu atrag invidii, dar este adevărat. Şi ştiţi de ce cred că suntem fericiţi? Pentru că am lăsat binele să vină asupra noastră, ne-am păstrat deschişi şi Dumnezeu ne-a răsplătit cu dragostea Lui, cu dragostea unuia pentru altul şi pentru copii.
– Oricât de mare ar fi dragostea, când apar şi copiii, iar cariera este atât de importantă, pasiunea într-un cuplu poate fi pusă în paranteză. Simţiţi asta vreodată?
– Da, da, poate fi aşa. Câteodată simţim şi noi că fetele au devenit prioritate, şi poate e normal aşa. Altădată muncim prea mult… Dar încercăm să nu ne neglijăm. Uitaţi, chiar săptămâna trecută, Lavinia m-a furat!
– Cum adică?
– Soacra mea era la noi, iar Lavinia mi-a zis că trebuie să ieşim la un restaurant, unde avem o întâlnire importantă. De fapt, îmi pusese pe ascuns bagajul în maşină şi m-a dus afară din București, într-un loc extrem de frumos. M-a surprins total. Este nevoie de aşa ceva într-un cuplu, oricât de sudat ar fi el, oricâtă dragoste l-ar susţine. Iar surpriza aceasta cred că este şi răspunsul la întrebarea dumneavoastră. Mă iubeşte şi o iubesc. Gândiţi-vă că eu sunt din Giurgiu, iar ea din Satu-Mare. Nu e lucru uşor, mai ales pentru părinţi. Socrii mei sunt ardeleni din aceia mândri, cum să accepte ei să-şi mărite fata cu un muntean din celălalt colţ al ţării?! La început, soacra mea nu a fost foarte deschisă către mine, destul de sceptică chiar. În schimb, socrul m-a iubit din prima. Din întâia zi când ne-am cunoscut, am ieşit cu el la plimbare. În oraş se întâlnea cu prietenii de vârsta lui şi tuturor mă prezenta aşa: „El este Marius, băiatul meu”. La cununia noastră religioasă, părintele a menţionat acest aspect, această acceptare a mea ca fiu, din prima clipă. Cât de bine m-a simţit tatăl Laviniei… Vă mulţumesc că m-aţi făcut să-mi aduc aminte de acest moment.
Scriu, scriu, și iar scriu
– Să ne întoarcem și la muzica dvs, altă mare pasiune, care vă pecetluiește viața. Credeţi că există un viitor al folclorului românesc? Sunt tineri care să-l ducă, nealterat, mai departe?
– Sunt absolut sigur că dragostea aceasta se va transmite. Cunosc personal mulți copii, pe alţii i-am văzut pe scenă, și toți sunt cu adevărat pătrunşi de muzica populară. Emisiunea „Vedeta populară” este altă dovadă că există viitor în muzica populară, am acompaniat de-a lungul anilor multe talente tinere. Dar, vedeţi dumneavoastră, pentru ca folclorul, această trăire românească, să dăinuiască, el trebuie dus la un alt nivel. Şi iar mă întorc la idealul meu cel mare: să scot folclorul din categoria muzicii cântate după ureche şi să îl aşez în partituri. Muzica populară trebuie pusă pe note, arhivată, introdusă în manualele şcolilor de muzică. Va fi greu, dar dacă vor exista partituri, o mare parte din drum e parcurs. După părerea mea, George Enescu este atât de mare şi din acest motiv: pentru că a pus folclorul pe note. Rapsodiile sale sunt celebre în toată lumea, datorită acestui demers. Aşadar, eu scriu, scriu şi iar scriu. Notă cu notă, solfegiu cu solfegiu, asta voi face câte zile oi avea. Aceasta e una dintre contribuţiile mele pentru viitorul folclorului românesc.
– Există specialiști pentru care valoare are numai folclorul vechi, de la care nu te poți abate cu nici o notă. Dvs. ce credeți? În muzica populară există loc și pentru nou?
– Eu cred că muzica populară este un izvor nesecat, o sursă de inspiraţie permanentă. Sunt oameni care au încă idei minunate, chiar Lavinia are darul acesta extraordinar de a compune. Este adevărat că a ascultat extrem de multă muzică, poate că unele linii melodice sunt rămăşite de cântece vechi, rămase acolo, pitite în memorie. Dar altele sunt complet noi. Cântă prin somn, se trezeşte, pune mâna pe reportofon şi înregistrează. Visează linii melodice, le înregistrează aşa, în semitrezire, iar dimineaţa se aruncă cu curiozitatea unui copil să asculte ce a fost. Câteodată sunt nişte melodii care mă lasă cu gura căscată. Uimeşte pe toată lumea!
– Din păcate, folclorul nou sună, adeseori, mizerabil. Și din păcate, el este promovat cel mai mult pe micul ecran. O aiureală muzicală, numită „folclor nou”.
– Adevărat. În orice artă există şi kitsch, iar muzica populară nu face excepţie, din păcate. Secretul este transformarea folclorului în obiect de studiu riguros: aceasta e salvarea. Tocmai de aceea spuneam că eu vreau să-mi continui studiile, să fac mastere, doctorat. Îmi vine greu să vorbesc despre mine, dar vreau să se înţeleagă munca noastră, a mea şi a orchestrei. Se studiază de dimineaţa până noaptea, dacă nu până a doua zi dimineaţa… Folclorul nu poate fi cântat după ureche. Este fantastic cât folclor avem, cât este el de variat de la o zonă la alta, câteodată chiar de la un sat la altul. Obligaţia noastră este să păstrăm cu sfinţenie această diversitate. M-am născut într-o familie de muzicieni şi nu există zi să nu-I mulţumesc lui Dumnezeu că am avut de la cine să învăţ, cine să mă povăţuiască. Bunicul meu cânta la vioară atât de bine, dar abia după ce am crescut şi el a plecat dintre noi, mi-am dat seama şi mai mult de valoarea lui. Iar parte a acestei valori era tocmai în faptul că el cânta Oltenia olteneşte, Ardealul ardeleneşte şi aşa mai departe…
„Acolo unde este suferință, bucuria vine înmiit”

– Aţi cântat vreodată pe scenă cu tata sau cu bunicul?
– Cu niciunul, din păcate. Am înregistrări cu bunicul, le păstrez ca pe nişte comori. Pe albumul „Autentic românesc”, partea a doua, de care vă vorbeam, va apărea o melodie care se numeşte „Hora lui Constantin Zorilă”, bunicul. Iar o alta se va numi „Hora lui Nelu Zorilă”, care este tatăl meu. Am rămas fără tata de la doisprezece ani, iar în acel moment, maturitatea mea a fost grăbită. Fratele meu avea nouă ani, sora mea, paisprezece. Au trecut douăzeci şi cinci de ani de la accidentul de maşină care ni l-a luat pe tata. Chiar zilele trecute am făcut o comemorare şi mă gândeam la mine, la mine şi la devenirile mele, în acest răstimp, fără tata. Sunt convins că el mă vede de lângă Dumnezeu. Convins! Credinţa mea este că oamenii plecaţi la Cer ne mijlocesc vieţile nouă, celor rămaşi pe pământ. Eu am convingerea că sunt ceea ce sunt şi am puterea asta de la Dumnezeu, tocmai pentru că la un moment dat mi s-a luat ceva. Ceva uriaş. Acolo unde este suferinţă, bucuria vine înmiit.
– Şi înmiit fericit sunteţi astăzi, cu o asemenea dedicaţie pentru muzică şi o familie de vis. Multă sănătate şi putere să duceţi la bun sfârşit ce v-aţi propus!
– Doamne ajută!