Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru GEORGE – București, F. AS nr. 1388 – „Sufăr de o durere permanentă de genunchi”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Tratamentul gonartrozei (artroza genunchiului) ca, de altfel, şi al altor tipuri de ar­troze cu diferite localizări (coloana vertebrală, membre superioare, arti­cu­laţiile coxo-femurale etc.) este orientat, în general, spre diminuarea disconfortului şi, dacă este posibil, îmbunătăţirea mobilităţii articulare prin exerciţii fizice, tratament medi­camentos sau, în formele avansate, chirurgical, mai ales când vorbim despre deterio­rarea pe termen lung la nivelul articulaţiei şoldului şi genunchiului.

În cazul gonartrozei de formă acută, tratamen­tul de elecţie este bazat pe antiin­flamatoare neste­roidiene (Aspi­rină, Ibuprofen) sau acetami­no­fen, pentru formele dureroase, lip­site de infla­maţie. Alte medica­mente utilizate pentru tratamentul artrozei sunt inhibi­torii selectivi de COX-2 (ciclo-oxigenaza-2). Avantajul acestei clase de medi­camente este că pro­duc mai pu­ţine efecte gastrointes­tinale (du­rere, sângerare) decât antiinfla­ma­toarele nesteroidiene tradiţio­nale. Hialuronatul (sub­stan­ţa ce se găseşte în mod natu­ral în lichi­dul articular) este o altă opţiune de tratament în cazul ar­trozei ge­nunchiului. Preparatele din aceas­tă sub­stanţă includ hialuronat (Hialgan) şi derivat de hialuronat (Synvisc), iar o cură de injecţii cu unul dintre aceste produse poate determina ameliorarea durerii în cazul gonartrozei. De asemenea, injec­tarea de corticosteroizi la nivel articular are un puternic efect antiinflamator, care poate reduce edemul, durerea, roşeaţa şi căldura de la nivelul articulaţiei respective. În plus faţă de valoarea lor certă în tratamentul problemelor de insuficienţă adrenală, corticoizii pot fi mijloace terapeutice importante pentru o varietate mare de boli (boli de piele, boli autoimune, alergii, anumite procese tu­morale etc.), dar şi în patologiile articulare (artrita, artroza) sau în alte tipuri de afecţiuni musculo-scheletice. Corticosteroizii sunt disponi­bili sub formă de tablete, forme topice (unguente), picături şi injecţii. Medicamentul se poate injecta direct într-un muşchi, articulaţie sau bursa sino­vială şi, deşi riscul reacţiilor adverse prin utilizarea medica­mentelor corticosteroide creşte în timp, o doză zil­nică de 7,5-20 mg este considerată o doză inter­mediară şi prezintă risc moderat de reacţii adverse.

Tratamentul naturist complementar utilizează remedii cu proprietăţi antiinflamatoare, analgezice şi regeneratoare ale ţesutului osteo-condric deterio­rat. În esenţă, acestea sunt bogate în glucozamină, condroitină şi acid hialuronic, principii active care favorizează sinteza principalilor constituenţi ai cartilajelor articulare: colagenul, condrocitele, pro­teoglicanii (alcătuiţi din acid hialuronic şi gluco­zaminoglicani). De asemenea, protejează cartilaje­le împotriva distrugerii provocate de unele enzime (colagenoze), medicamente antiinflamatoare, cor­ticoterapice, acţiunea radicalilor liberi, procesele autoimune.

Fluxtem articular, Articlar forte, Boswellia, Articular protect sau Supramax au un efect pozitiv asupra cartilajului articular (încetinirea procesului de degradare), restaurează ţesutul cartilaginos şi îmbunătăţesc mobilitatea articulară. Spre exemplu, administrarea orală a hidrolizatului de colagen din produsul Supramax articulaţii + vitamina C ajută la prevenirea şi încetinirea procesului de degradare a cartilajului articular. În acelaşi timp, din trata­mentul patologiilor articulare degenerative ar fi bine să nu lipsească remedii ca: aspirina organică, siliciul organic, acizii graşi mono şi polinesaturaţi (omega), curcumina, gemoderivatele obţinute din muguri de jneapăn sau muguri de viţă-de-vie şi unguentele care deţin proprietăţi antiinflamatoare şi analgezice demonstrate clinic: Artrophyt, Ruma­laya, Osteocicatrat, Eqvagel sau Gheara-diavolu­lui. Precizez că Osteocicatratul şi Eqvagelul sunt unguente de uz veterinar.

Să auzim numai de bine!

VASILE STANCIU – fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48

„Soția mea are o tumoră pe hipofiză” (Răspuns pentru LIVIU SĂNDOI – Iași, F. AS nr. 1310)

Glandă complexă și extrem de importantă, așe­zată în șaua turcească și lipită de hipotalamus, hipofiza sau glanda pituitară este formată din doi lobi: * Anterior – care secretă următorii hormoni: • Tireotrop (TSH) – pentru stimularea tiroidiană; • Luteinizant (LH) – stimulează ovu­la­ția, formarea corpului galben în ovar și sinteza de progesteron; • Fo­­li­culo-stimulant (FSH) cu rol de ma­turare a fo­liculilor ovarieni și for­marea de spermatozoizi la bărbat; • Prolactina (PRL) – hormon lactoge­nic, stimulează lactația după naștere și producția de progesteron; • Adre­no­corticorp (ACTH) – eliberat la orice situație de stres. * Posterior (Neu­rohi­pofiza) – stochează și eli­berează neurohormonii din hipota­lamus. Dacă până în prezent nu s-a efec­tuat intervenția chirurgicală, vă rog să-mi comu­ni­cați telefonic vârsta soției, tipul și mărimea tu­mo­rii, hemo­leucograma cu nivelul markerilor tumorali.

Cu toate că are dimensiunea unui bob de fasole (aprox. 500 mg), rolul glandei este crucial. Orice tumoră, chiar cât gămălia de chibrit, îi poate afecta funcția, distorsionând și relația anatomică cu hipo­ta­lamusul. În cazul soției dvs. apreciez că este afec­­tată chias­ma optică, cu atingerea celei de-a doua pe­­rechi de nervi cranieni – nervul optic, a treia pe­reche de nervi cranieni – nervul oculomotor co­mun, ceea ce poate duce în timp la orbire. Dacă soția a avut una sau mai multe sarcini se va avea în vedere posibilitatea ca în timpul acestora sau imediat după naștere glanda să se inflameze, să elibereze can­tități crescute de prolactină, formând o tumoră be­nignă – prolactinom. Numai neuro­chirurgul poate stabili modul de intervenție.

Pentru a distruge anumite zone ale tumorii ce afectează nervul optic și straturile din vecinătate, se poate interveni prin radioterapie (implan­tare de ace cu Ytrium-99).

Intervenții neurochirurgicale pen­tru tumori cerebrale/hipofizare se pot face la Spitalul clinic de urgență Militar „Dr. Carol Davila” din București, tel. 021/319.30.51/52/53, unde sunt medici de excepție.

Medicina alternativă are mijloace de a induce moartea programată a celulelor tumorale (apopto­za), folosind cele mai puternice antitumorale: Onconovical B17, Casinovita B17, AHCC și Gra­viola, administrate cu ceai „Hyper Tum”.

Multă sănătate!

Dr. LUCICA SIMA – ROMVAC COMPANY SA – Centrul de Imunologie, Șoseaua de Centură nr. 7, Voluntari, Ilfov, tel. 0737/50.10.60, 0722/85.12.77, 021/350.31.09, fax: 021/350.31.10, www.imunoinstant.ro

„În urma unei bronșite, am secreții nazale abundente” (Răspuns pentru GAVRIL T. – Satu Mare, F. AS nr. 1357)

Stimate domn, recomandarea este să repetaţi ana­lizele microbiologice efectuate la nivel ORL, res­pectiv din exudat faringian, exudat nazal, aspirat bronşic. Cel mai probabil secreţia nazală este între­ţinută de o infecţie bacteriană tra­tată necores­punzător. Odată iden­tificat agentul mi­crobian, puteţi solicita sfatul medicilor terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Romvac. Pe baza rezul­tatelor analizelor de laborator, aceştia vă pot reco­manda un trata­ment cu specificitate, constând în administrare de suplimente alimen­tare din gama Imunoinstant. Produ­sele respective sunt naturale, de­ţinând efecte antimicrobiene, anti­in­flamatorii şi imunomodulatorii. Multă sănătate!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Caut tratament pentru insuficiență circulatorie cerebrovasculară” (Răspuns pentru SOLTANA – jud. Suceava, F. AS nr. 1359)

Suferința dvs. are rădăcini într-un stil de ali­mentație mult prea bogat în proteine și grăsimi de origină animală, drept pen­tru care este necesar să renunțați la cât mai multe dintre ele și, în special, la carnea de porc, care trebuie scoasă de­finitiv din alimentația dvs. Treceți la o dietă preponderent vegeta­riană, în care grăsimile și proteinele să fie cât mai rare, o dată, maxim de două ori pe lună, în rest, cât mai multe legume și fructe, în special proas­pete. Mâncați cât mai mulți struguri negri, coacăze, afine, mure și, în general, legume și fructe proaspe­te intens colo­rate. Acest stil de alimentație subțiază sângele care, fiind mai puțin vâscos, trece mai ușor prin vasele pe pereții cărora s-au depus substanțe grase precum colesterolul, micșorându-le diametrul și îngreu­nând circulația sângelui, de unde durerile de cap și amețelile. Alături de reforma alimentară este nece­sar să faceți și multă mișcare, prin mers pe jos cât mai mult, muncă fizică sau chiar sport, atât cât vă permit vârsta și puterile, dar dați-vă silința să vă mișcați cât mai mult, altfel suferința dvs. se va agra­va și vă paște un accident vascular cerebral, ceea ce nu vă doresc. Dacă mă sunați vă pot prepara și trimite un tratament specific. 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian