Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O schimbare anunțată

Marea problemă a prezidențialelor din 10 noiembrie a fost, desigur, cea a alegerii contracandidatului preșe­din­telui în funcțiune, care era anunțat de toate sondajele, drept primul finalist în turul secund. D-l Klaus Iohannis a obținut în jur de 40% din voturile exprimate, după cum se așteptau majoritatea observatorilor obiectivi. Dan Barna, candidatul USR-Plus, creditat inițial cu mari șanse să fie celălalt participant la finală, a realizat un scor de 14-15%. Greșelile lui din timpul campaniei l-au costat: o si­guranță de sine excesivă, un limbaj rece și teh­nicist și, mai ales, ezitările în privința susținerii nou­lui guvern PNL, condus de Ludovic Orban, ba chiar refuzul partici­pă­rii la guvernare. Surpriza acestui scrutin este, însă, scorul însumat al dreptei înnoitoare, Klaus Iohannis, Dan Barna și Theodor Paleologu, adunând împreună aproape 60% din preferințele electoratului ro­mân. Votul este is­toric. Pentru prima dată în cei treizeci de ani de la răs­turnarea comunismului, mutația care s-a produs este ex­trem de clară în contextul unei prezențe, totuși, modice (în jur de 50%) a electoratului la urne. PSD-ul, care în ul­timii ani ai guvernării sale a făcut totul pentru a-și sub­mina propria bază, a primit o confirmare vizibilă a trans­formării sale în „partid de pluton”, scorul candidatei lui, Vio­rica Dăncilă, puțin peste 20%, in­dicând faptul că pră­bu­șirea de la recentele europarla­mentare continuă. Cea mai dură lovitură a venit, însă, din partea diasporei, al că­rei vot n-a mai putut fi, de aceas­tă dată, obstrucționat. Cei aproape opt sute de mii de votanți români din străină­tate au ignorat, pur și sim­plu, partidul a cărui guvernare, co­ruptă și prădalnică, i-a obligat să-și câștige viața pe me­leaguri străine. Dias­pora reprezintă una dintre com­po­nentele cele mai pregătite și conștiente ale electoratului român și votul ei a răspuns simbolic celor care, dispre­țu­ind-o, au gazat-o pe 10 au­gust 2018, în loc să-i asculte ce­­rerile legitime. Pre­zența Vioricăi Dăncilă în finala pre­zidențialelor face ca vic­toria președintelui Iohannis să devină o certitudine.

Ce consecințe vor avea rezultatele acestui prim tur al prezidențialelor asupra protagoniștilor jocului politic românesc? Este evident că victoria președintelui în func­țiune va fortifica PNL-ul, atât în exercitarea guvernării, cât și în bătălia pentru parlamentarele de anul viitor. Se poate spune că, de acum, câștigarea alegerilor din 2020 de­pinde integral de prestația din anul următor a cabine­tului Orban, de fermitatea responsabilă cu care va căuta să înlăture nu numai consecințele dezastrului PSD-ist, ci și sursele care l-au provocat. Fragilitatea susținerii sale par­lamentare nu trebuie să fie un pretext pentru com­pro­misuri cu administrația ciuruită de nepotism și incom­pe­tență, moștenită de la trecuta guvernare. Având sus­ținerea președintelui reconfirmat în funcție, guvernul Or­ban poate impune, în limitele destul de strâmbe ale ac­tua­lei Constituții, atât renunțarea la modificările inte­re­sate aduse de PSD codurilor juridice (prin care se urmă­rea subor­donarea politică a Justiției), cât și revenirea la alege­rile locale în două tururi, care ar sparge stăpânirea mono­po­listă a gestiunii micilor comunități și ar conferi le­gitimitate edililor acestora. Alcătuirea Bugetului de Stat nu va putea, deocamdată, suferi mari transformări, în ur­ma „găurilor” imense lăsate în vistieria Statului de risipa PSD-istă, dar – pentru anul ce vine – cheltuielile nejus­tificate și „cadourile” făcute de trecuta guvernare pot fi sto­pate. Orice abatere de la promisiunile făcute la insta­la­rea guvernului său va fi, din această perspectivă, gre­vantă pentru PNL-ul beneficiar al valului de susținere electorală pentru președintele Iohannis.

Intrarea în turul secund al prezidențialelor îi dă Vio­ricăi Dăncilă o „gură de oxigen”, păstrându-i, pentru în­că o vreme, șefia PSD-ului. După finala din 24 no­iem­brie, însă, grupurile de interes din partidul său vor intra în conflict deschis, soarta fostului premier fiind pecet­luită. D-na Dăncilă va coborî în întunericul din spatele sce­nei, baronii – cărora nu mai are ce să le ofere – ur­mând să caute în urma unei luăte interne (cu „morți și ră­niți”), un alt stăpân, care să le ofere, eventual cu mai mul­tă „finețe”, garanțiile de imunitate și impunitate pe care le vântura Dragnea. Mica victorie a Vioricăi Dăn­cilă, ce amână deznodământul înfrângerii PSD-ului, îl pri­vează, pe de altă parte, pe Victor Ponta, șeful PRO Ro­mânia, de posibilitatea preluării rapide a fostului prim-partid al țării, baronii având timp să-i contabilizeze mișcările politice ha­o­tice și contradictorii, care i-au adus propria grupare în pragul imploziei. Dacă, după respin­gerea lui Ponta, liderii PSD-iști nu vor găsi un șef care să nu aibă legătură cu „slujbașii” lui Dragnea, degrin­go­lada (și căderea elec­torală) a falsului partid de stânga va continua. Ceea ce, deși pare paradoxal să o susțin, nu se va întâmpla cu USR-Plus, înfrângerea, de altfel onora­bilă în condițiile asaltului mediatic concentrat împotriva sa, a lui Dan Bar­na reprezentând un semnal puternic pentru aplanarea fric­țiunilor interne și pentru „strângerea rândurilor”. În pers­pectiva alegerilor din 2020, USR-Plus, ca alternativă la „re­formismul cu iz politicianist” al PNL-ului (dar și la manifestările actualei clase po­litice), poate deveni, dacă nu primul, cel puțin al doilea partid major al țării. Votul din primul tur al prezi­den­țialelor lasă speranțe firave ce­lorlalte partide înscrise în bătălie. În 2020, grupări ca ALDE, PRO România sau PMP nu vor mai supraviețui de­cât la limita scenei politice, pentru că polarizarea so­cietății românești mai puțin între stânga și dreapta, și mai mult între modern și responsabil, pe de o parte, și conser­va­torism nostalgic, pe de altă parte, s-a produs deja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian