Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MIHAELA E. – Galați, F. AS nr. 1381 – „Caut un leac pentru diabet insipid, potrivit unui copil”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

În ciuda asemănărilor între simptome și nume, diabetul insipid nu trebuie confundat cu diabetul zaharat. Cel zaharat este rezultatul deficitului sau rezistenței la acțiunea insulinei. Cel insipid este, în schimb, rezultatul deficitului sau rezistenței la acțiunea hormonului antidiuretic (ADH). Când afecțiunea este rezultatul deficitului de ADH, este denumită diabet insipid central; când este rezultatul rezistenței la ADH, se numește diabet insipid nefrogen. Eliberarea de ADH este controlată de glanda hipofiză.

Diminuarea cantității sau acțiunii hormonului antidiuretic poate altera echilibrul apei în orga­nism. În loc să reabsoarbă sufi­cientă apă pentru a menține nivelurile adecvate de lichide, rinichii, pur și simplu, lasă apa să treacă.

Cauzele identificabile ale dia­betului insipid central cu­prind distrugerea glandei hipo­fize, din cauza unei lovituri la cap, intervențiile chirurgicale pentru tumori hipofizare și unele afecțiuni inflamatorii. Cauzele diabetului insipid ne­frogen cuprind unele medica­mente și unele tipuri de afec­țiuni renale.

Tratamentul (în niciun caz naturist) este centrat pe deter­minarea cauzei, eliminarea ei și, dacă este posibil, controlarea simptomelor.

În cazul diabetului insipid central, se poate administra hormon antidiuretic. El poate fi luat sub formă de pastile, spray nazal sau sub formă de in­jecții. De obicei, terapia hormonală durează toată viața. Totuși, dacă afecțiunea se datorează unui traumatism cranian sau unei intervenții chirur­gicale, hipofiza poate reveni la normal în câteva luni ori până la un an, iar terapia hormonală poate fi întreruptă. În cazul diabetului insipid nefrogen, poate fi prescris un diuretic tiazidic. Deși în mod obișnuit diureticele sunt prescrise pentru a crește cantitatea de urină eliminată, tiazidele sunt efi­ciente pentru tratarea diabetului insipid nefrogen.

În cazul în care cauza afecțiunii este o tumoră la nivelul glandei hipofize, tratamentul adecvat poate fi operația sau radioterapia.

Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

„Știe cineva un remediu pentru urticaria cronică?” (Răspuns pentru FLOAREA G. – Tecuci, F. AS 1349)

Stimată doamnă, urticaria nu este o boală, ci mai degrabă un set de simptome și semne clinice, exprimând o reacție în principal cutanată. Această reacție cutanată este caracterizată de eliberarea unor substanțe, în special histamină, care provoacă mâncărimi. Reacția poate fi declanșată de mai mul­te cauze și este caracterizată de leziuni rozalii, sub formă de papule (asemănătoare cu coșurile), sau plăci (ridicături plate), de forme diferite, care pot să se unească în leziuni și mai mari. Sunt însoțite de prurit (mâncărime). De obicei, dis­par în 24 ore, fără a lăsă semne și pot apărea concomitent sau după aceea, în altă parte. O formă mai com­plicată este angioedemul, care se referă la umflarea țesutului subcutanat. La nive­lul cefalic, poate deveni periculos, fiindcă poate îm­piedica respirația. Se manifestă cu noduli locali­zați, ori umflături ale buzelor, limbii și ale feței.

Urticaria este acută, atunci când episoadele nu durează mai mult de 6 săptămâni, și cronică, dacă durează mai mult de 6 săptămâni.

Cauzele posibile ale urticariei sunt:

* Alimentația (cazul acuzat de dumneavoastră) – cele mai frecvente surse fiind alunele, nucile, fruc­tele de mare, ouăle și căpșunile.

* Alcoolul.

* Medicamentele – antibiotice, aspirină, anti­in­flamatoare nesteroidiene.

* Mușcăturile de insecte.

* Stimulii fizici – vibrații, frig, căldură, pre­siune, expunere solară.

* Infecții bacteriene și virale.

* Plante, inclusiv polenul.

* Latexul din care se produc mănuși și pre­zervative.

* Transfuzii de sânge.

* Efect secundar al altor boli, cum ar fi tiroidita și alte boli autoimune, boli canceroase (urticaria pigmentosa) etc.

* Stresul psihic.

În multe cazuri, nu se depistează o cauză a urticariei, devenind astfel idio­patică.

Din punctul de vedere al medicinei orientale, urticaria poate fi cauzată de un exces de căldură la nivel intestinal, care este eliminată la nivelul pielii. Altă cauză poate fi slăbirea energiei de apă­rare, care permite pătrunderea ener­giilor patogene din mediul înconjurător.

Abordările naturiste includ:

* Evitarea cauzelor enumerate mai sus (alimente, plante, mănuși/pre­zer­va­tive din latex etc.)

* Meditație, yoga, tai qi – sunt exerciții care ne ajută să ne calmăm, pentru a putea elimina stresul.

* Reducerea consumului de alcool.

* Îmbrăcarea hainelor largi, pentru a nu se pune presiune pe piele. Stofa îmbrăcăminții să nu fie aspră.

* Aplicațiile reci pot fi de folos în unele situa­ții.

* Pudră din ovăz sau bicarbonat de sodiu, turnate în apa din baie.

* Nu folosiți săpunuri dure.

* Gel cu calamine (peste 98% oxid de zinc) este un foarte bun calmant cutanat.

* Consumul de vitamina D – aproximativ 4000 unități internaționale/zi a fost util pentru unii pa­cienți.

* Autotransfuzie de sânge – sângele propriu este scos și reinjectat aceluiași pacient.

* Unele plante medicinale – trei-frați-pătați (Viola tricolor), urzi­că (Urtica dioica) sunt con­siderate plan­te care ajută la eli­minarea toxinelor din sânge, putând fi astfel utile la trata­mentul urti­cariei.

* Acupunctura – este excelentă pentru urti­carie. Echilibrea­ză energia organismu­lui, elimi­nând senzația de mân­cărime și leziunile de urtica­rie de pe piele.

* Homeopatia – este foarte indicată în tra­tamentele urticariei. Atinge și cauzele psihice ale bolii. Unele medicamente homeopate utile sunt: Apis mellifica, Bovista, Dulcamara, Rhus toxico­dendron, Sulphur.

Vă urez succes!

Dr. LUCICA SIMA – ROMVAC COMPANY SA – Centrul de Imunologie, Șoseaua de Centură nr. 7, Voluntari, Ilfov, tel. 0737/50.10.60, 0722/85.12.77, 021/350.31.09, fax: 021/350.31.10, www.imunoinstant.ro

„Cum să scap de durerile permanente la stomac?” (Răspuns pentru PETRICĂ P. – Bârlad, F. AS nr. 1357)

Stimate domn, aţi efectuat analize, inclusiv pen­tru depistarea infecţiei gastrice cu Helicobacter pylori? Vă întreb acest lucru, întrucât numeroase afecţiuni de la nivelul stomacului sunt date sau întreţinute de această bacterie. Dacă nu aveţi niciun răspuns în acest sens, verificaţi posibi­litatea acestei infecţii, prin analize su­plimentare. În cazul confirmării infec­ţiei cu Helicobacter pylori, medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Romvac vă pot ajuta cu un protocol terapeutic ce ţinteşte această afecţiune şi care se bazează pe pro­dusele naturale din gama Imunoinstant.

„Doresc un tratament naturist pentru eliminarea gazelor” (Răspuns pentru FANE D. – Călăraşi, F. AS nr. 1356)

Stimate domn, un ajutor pentru afecţiunea dum­neavoastră ar putea fi gama de produse Imuno­instant, de origine naturală, cu efecte benefice asu­pra întregului organism. Acestea pot regla flora microbiană de la nivel intestinal, ajutând astfel in­clusiv în ce priveşte flatulenţa necontrolată. Pentru a putea beneficia de un tratament cu aceste produse, contactaţi medicii terapeuţi ai Cabinetului de Me­dicină Alternativă Romvac. Multă sănătate!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Sufăr de gingivostomatită cu bacili fusiformi” (Răspuns pentru SILVIA – Galați, F. AS nr. 1358)

D-nă Silvia, trebuie să vă spălaţi pe dinţi după fiecare masă, cât de mică sau frugală ar fi. Apoi vă preparaţi dimineaţa circa 500 ml ceai de muşeţel + gălbenele, în care dizolvaţi 2 linguri de bicarbonat de sodiu. Cu acest amestec vă clătiţi gura cam la 2 ore peste zi. Ultima clătire o efectuaţi după masa de seară. Strict interzis alcoolul sub toate formele, tutunul, alimentele prea pican­te, carnea de porc şi derivatele ei. Folo­siţi tinctura de propolis, 1/2 linguriţă, în amestec cu 1/2 lingură de miere de albine (preferabil de sal­câm). Se suge ca pe o bomboană după fiecare masă şi după periaj și se înghite, nu se scuipă. Ultima administrare de propolis cu miere se va efectua sea­ra, înainte de culcare. Clătirea gurii cu ceai de mu­şeţel şi bicarbonat o faceţi după minimum 2 ore de la administrarea propolisului cu miere, mai puţin seara, când, după doza de propolis cu mie­re nu se mai face clătire cu ceai şi bicar­bonat. Dacă metodele acestea nu dau rezultatul dorit, mă sunaţi şi vă prepar ceva individualizat.

„Am afte bucale de câteva luni” (Răspuns pentru SILVIA D. – Iași, F. AS 1349)

Apariţia aftelor bucale este strâns legată de alimentaţia bogată şi constantă de grăsimi şi proteine animale, precum şi de nivelul scăzut al imunităţii. O alimentaţie cu cât mai puţine grăsimi şi proteine animale, în mod spe­cial lactate grase şi carne de porc şi, în paralel, creş­te­rea consumului de legume şi fructe poaspete, vor duce la creşterea imunităţii şi implicit la dispariţia af­telor, în cazul în care nu fu­maţi. Dacă fumaţi, şan­sele de vin­decare sunt aproa­pe nule. În cazul că af­te­le nu se vindecă, sunaţi-mă şi vă pregătesc un preparat efi­cient pentru suferinţa dvs.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian