
Directorul Grădinii Botanice Iași
Am ajuns, la început de toamnă, în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași. Sunt mai bine de 25 de ani de când, vizitând-o, am avut ocazia, pentru prima dată în viață, să văd înflorită, în toată splendoarea sa, floarea al cărei nume îl port, Camelia. Acum nu căutam ceva anume, dar am găsit o liniște răcoroasă și verde (dacă-mi este permis să atribui liniștii o culoare) întinsă, în mod egal, peste arbori și flori. Ghidul meu pe aleile grădinii este profesorul universitar Cătălin Tănase, membru-corespondent al Academiei Române. Domnia-sa este, încă din 2007, directorul Grădinii Botanice Iași. Frumusețile ce mi se înfățișează privirii depășesc, însă, orice ar reuși cineva să redea în cuvinte. Cu toate acestea, explicațiile profesioniste ale domnului Tănase întregesc, în mod fericit, tabloul vizual. Acolo unde ochii văd doar un copac ciudat lângă un altul aidoma, specialistul știe că se ascunde o muncă susținută, de câteva zeci de ani, pentru că multe dintre speciile ce-și împart aici, prietenește, vecinătatea nu se vor regăsi niciodată în habitatul lor natural una lângă cealaltă.
Mirajul trandafirilor

Timpul de care dispun nu-mi permite să străbat întreaga suprafață a grădinii. Dar țin neapărat să văd colecția de trandafiri. Pentru că știu că niciodată lumina lor nu e mai profundă și mai tristă așa cum e la ceas de toamnă, când, și pentru ei, e atât de-aproape sfârșitul. În imediata apropiere a rozariumului cu trandafiri e un bazin cu nuferi. Doar albaștri nu am văzut, în rest, au toate culorile cu care gândul i-ar putea îmbrăca. De jur împrejur, din pietre albe, frumos rânduite, e amenajat un amfiteatru pentru studenții ieșeni la biologie, geografie, geologie, farmacie, agricultură și horticultură. Sute de adolescenți care și-au ales drept profesie viața plantelor. „Ne mândrim cu trandafirii din Grădina Botanică de la Iași. Avem peste 800 de specii și 10.000 de exemplare. Se-mbată lumea de miresmele lor. Mirajul lor durează din luna mai și până toamna târziu și atrage mii de vizitatori. E minunat să vezi cum florile le aduc oamenilor bucuria în ochi și zâmbetul pe obraz”, spune d-l Cătălin Tănase.
Teiul lui Eminescu are urmași

– D-le profesor, eu am ajuns întâmplător aici, la Grădina Botanică din Iași. Dar de ce ar trebui să fie ea văzută în mod special? Aveți ceva ce nu există în altă parte?
– Da, avem! Doi urmași din teiul lui Eminescu, îmi răspunde mai-marele grădinii botanice, cu o mândrie bine temperată. În 1980, doi cercetători ai instituției noastre au recoltat drajoni, cu rădăcini, de la teiul lui Eminescu, i-au adus aici și i-au îngrijit cu mult drag. Au rezistat, iar acum sunt arbori falnici, doi tei demni de originea lor. Cred că e foarte important ca într-o Grădină Botanică activitatea de conservare să însemne și conservarea unor simboluri naționale, iar teiul lui Eminescu e un astfel de simbol nu doar al Iașiului, ci, în egală măsură, și unul național. Îi văd. Le simt parfumul venit din alte vremi, chiar dacă timpul florilor le e trecut deja.
– Aveți mulți vizitatori?
– După vânzările de bilete, anual depășim 200.000 vizitatori. În timpul expoziției de flori de toamnă, avem și 10.000 de vizitatori pe zi. Se întâmplă chiar să fie coadă la bilete, la care se stă mai mult de 30 de minute.
– Și iarna?
– O mare parte a grădinii rămâne vie și iarna, copacii, tufele, chiar dacă frunzele le-au căzut. Și rămân și miresmele, altele decât cele din timpul verii. Aspre, sălbatice, amărui. Parcul nostru e vizitat și iarna. Nu există zi în care să nu ne treacă pragul câteva zeci de iubitori de natură.
Sunt întortocheate și labirintice aleile grădinii. Când crezi că ai ajuns la un capăt, cărarea se desface în alte câteva, de nu mai știi pe care s-o apuci. Te duce singur drumul unde vrei s-ajungi. Așa, ca în viață. Și, totuși, undeva, aproape de clădirea administrativă a instituției, este o alee perfect dreaptă, mărginită de câteva ghivece de lemn, cam cât jumătatea unui stat de om. Fiecare are, în față, o tăbliță, mai mare decât cele cu care se etichetează, de obicei, plantele. Le privesc nedumerită pentru că… nu pot citi ce e scris pe ele! „Aceasta este o alee destinată persoanelor cu dizabilități de vedere, tocmai pentru a le facilita accesul la plantele existente în colecția noastră, de care ei nu se pot bucura decât prin pipăit și miros. Toate plantele de aici sunt etichetate în alfabetul Braille. Este un proiect început aici, la Iași, pe care noi l-am preluat de la «mama» tuturor grădinilor botanice din lume, Grădina Botanică din Padova. Nu știu dacă mai există așa ceva și altundeva în țară. Pentru noi, este impresionant cum reușesc nevăzătorii să citească denumirile științifice, să le rostească, să simtă aceste plante pe care nu le văd. Și e o mare satisfacție pentru noi, că le-am putut oferi această bucurie”, spune Cătălin Tănase.
Balul crizantemelor

– Suntem în plină toamnă. Știu că în fiecare anotimp organizați câte o expoziție tematică…
– Da, și cea mai cunoscută dintre expoziții le este dedicată crizantemelor. Din septembrie până în noiembrie, expunem cea mai importantă colecție de crizanteme din România, flori sălbatice, dar și cultivate. Vizitatorii sunt interesați mai ales de speciile cultivate, tufănele, crizanteme tăiate, de pus în glastre. Avem și soiuri românești de flori, foarte vechi, unele dispărute deja, pe care, din fericire, noi reușim să le menținem. Nu lipsesc nici crizantemele pentru ceai sau pentru salată, care provin din Asia. La fiecare ediție, ne stabilim o temă. În 2018, de exemplu, am realizat o alegorie pentru sărbătorirea Centenarului. Am realizat, din flori, simboluri pentru fiecare provincie istorică. La această expoziție, pe lângă numărul mare de soiuri, este impresionant și numărul de exemplare expuse: tufănele, între 20.000-25.000. Cu aceeași ocazie, expunem și o colecție interesantă de alte plante decorative de sezon: varză, dovleci și ardei. De impact pentru turistul ocazional este și felul în care le prezentăm pe toate la un loc cu informații mai puțin cunoscute despre viața lor.
Înainte să plec, îmi fac drum în seră. Nu întreb nimic, doar caut cu privirea. Albă, roz, roșie sau galbenă, cum va fi fiind. Într-un târziu, dindărătul ferestrelor, într-o zonă închisă pentru public, o etichetă mică îmi dă certitudinea că ceea ce caut se află acolo, într-un ghiveci. Nicio floare, însă. Mai la iarnă, așa. Când afară vor fi zăpezi, va înflori și ea, ca o flacără. Camellia Japonica. Căreia i-am împrumutat, poate, înflorirea târzie și, sigur, numele cu care semnez și acest articol…