Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru LOREDANA – Vaslui, F. AS nr. 1375 – „Mamei mele i-a fost depistat un nodul pe plămân”

Dr. ANGELA HIMOVITH – tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: [email protected] www.secret-herbs.net

Dragă Loredana, pentru început voi încerca să-ți explic câte ceva despre cancerul pul­monar, diagnostic pus mamei tale, ca și tratamentul pe care ar trebui să-l urmeze un bolnav căruia i-a apărut o tumoră pulmonară. 

Organele și țesuturile organismu­lui uman sunt formate din celule care se divid. Această diviziune celulară are loc într-o manieră ordonată și con­trolată, dar dacă acest proces scapă de sub control din anumite motive, celulele continuă să se împartă necontrolat, formând un bloc de celule și ast­fel dând naștere la o tumoră. Tu­morile sunt de două feluri, ma­ligne și benigne. Celu­lele din tumorile benigne nu se răspân­desc la alte organe din corp, dar dacă continuă, tumora poate pro­voca presiune asupra organelor invecinate. Tumora ma­lignă este formată din celule care sunt ca­pabile sa se înmul­țească. Fără tratament, pot inva­da țesutul din apropiere, distru­gându-l. Uneori, celulele se detașează de tumora originală și se răspân­desc la alte organe prin fluxul san­guin sau prin sis­temul lim­fatic. Ajungând în noul loc, ele continuă să se împartă și for­mează noi noduli, adică meta­staze. Trebuie să înțelegem că apariția tumorii nu are o singură cauză și nici un singur tip de trata­ment. Pentru fiecare for­mă de cancer există un nume și un trata­ment unic.

Cauzele cancerului pulmonar 

Plămânii sunt organul din corp care ne permite să respirăm și oferă oxigen organelor și tesuturilor.

Există mai mulți factori care pot crește riscul de a face cancer pulmonar. Prezența unui anumit fac­tor de risc nu indică neapărat că o boală se va dez­volta cu siguranță, pe de o parte, iar pe de altă parte, uneori, persoanele fără factori de risc cunoscuți pot dezvolta cancer. 

* Fumatul este cauza majorității cazurilor de cancer pulmonar. Cancerul pulmonar se clasează pe locul trei în lume, în privința mortalității. Cu cât fumezi mai mult, cu atât riscul de a face cancer pul­monar este mai mare, 90 % dintre persoanele cu cancer pulmonar fumează sau au fumat în trecut. Probabilitatea de a dezvolta cancer pulmonar este mai mare în rândul persoanelor care încep să fumeze de la o vârstă foarte fragedă. Cancerul pul­monar a fost întotdeauna mai frecvent la bărbați, în special la cei trecuți de 40 de ani. Cu toate aces­tea, numărul de femei care fumează crește, și cancerul pulmonar se manifestă și în randul femeilor. Sunt și nefumători care pot dezvolta cancer pulmonar, dar într-un procent de 10-15% din totalul celor care se îmbolnăvesc de acest tip de cancer. O persoană care renunță la fumat își reduce semnificativ riscul de a face cancer pulmonar. Riscul scade o dată cu trecerea timpului, iar la 15 ani de la renunțarea la țigară, nivelul ris­cului este comparat cu restul popu­lației care nu a fumat niciodată. Fumatul pasiv, inhalarea de fum provenit de la alți fumători este definit ca un factor riscant în a avea cancer de plă­mâni, cu toate că acest risc este minor  comparativ cu fumatul efec­tiv. Contactul cu anumite substanțe, cum ar fi sili­ciu, uraniu, crom, nichel, plumb poate provoca can­cer pulmonar, deși aceasta este o cauză foarte rar întâlnită.

* Vârsta – cancerul pulmonar este mai frecvent la 60 de ani și peste, iar aproximativ 80 % dintre cei diagnosticați cu acest tip de cancer sunt în vâr­stă. Dezvoltarea cancerului pulmonar la tinerii sub 40 de ani este rară.

* Riscul genetic – În unele familii, fumătorii pot avea un risc mai mare de a face cancer, din mo­tive genetice. 

* Gaz radon – În unele zone ale lumii, în sol sunt prezente depozite de radon. Acest gaz natural inodor, când este emis din sol intră în fundațiile clă­dirilor și în subsoluri și se presupune că expunerea prelungită la radon crește riscul de cancer pulmo­nar, în special la fumători. Se recomandă efectuarea unui test pentru detectarea prezenței radonului și se pot lua măsuri în cazul acumulării acestuia, înde­păr­tând astfel riscul de a te înscrie în rândul bolna­vilor de plămâni. 

* Expunerea la azbest – Azbestul este un mi­neral natural utilizat în diferite construcții, iar per­soanele care se expun la această substanță sau se află în vecinatatea ei mai mult timp, au un risc ridicat de a face cancer pulmonar, riscul fiind mai mare dacă persoana fumează.

Simptomele cancerului de plămâni

* Tusea persistentă, timp de 3 săptămâni sau mai mult, sau modificarea naturii tusei obișnuite; inflamarea pieptului și lipsa reac­­­ției la medicamente; respi­rație scur­tă; tuse și secreție de flegmă; răgușeală; dureri în piept sau la nivelul umerilor; 

* Dureri toracice sau as­cu­țite în piept, atunci când tușiți sau in­spirați adânc; pierderea pof­tei de mâncare și pierderea în greu­ta­te; dificultăți la înghi­țire; oboseală extremă până la epuizare și somno­lență; culoarea la nivelul unghiilor se schim­bă; umflarea ganglionilor lim­fatici în zona gâtului. Dacă su­feriți de unul dintre simptomele enumerate mai sus, este im­por­tant să vizitați medicul, chiar dacă aceste simptome sunt cau­zate de fu­mat sau de alte boli necance­roase. Uneori, cancerul pulmonar este diagnosticat la întâmplare, la persoane care nu au simptome deloc și care ajung pentru altă pro­blemă la medic.

Tratamentul convențional pentru cancerul pul­monar poate include: chirurgie, chimioterapie, radio­terapie și alte tratamente, cum ar fi imuno­terapia. Cel mai nou tratament al tuturor tipurilor de cancer vizează sistemul imunitar. Poate fi numit și terapia siste­mului imunitar. Acest tratament este cel mai sem­nificativ progres realizat în tratamentul cancerului,  având capacitatea de a activa sistemul imunitar ca instrument în războiul cu celulele tumorale. Noile medicamente din acest grup care au fost utilizate pe mai multe tipuri de cancer, in­clusiv cancerul pulmonar cu celule mici, au arătat rezultate uimi­toare în anumite cazuri. Dar aceste medicamente nu sunt eficiente pentru toți bolnavii. Testul utilizat pentru identificarea pacienților care vor beneficia de medicamentele din această familie este o moleculă numita PDL1. O altă terapie este tera­pia biologică, adică nonchimioterapie, folosită în unele cazuri cu medicamente care blochează creș­terea de vase de sânge noi care alimen­tează tumora. Întâr­zie­rea acestei creșteri îmbunătățește efi­caci­tatea chimioterapiei. Me­­dicul va planifica tra­tamentul având în ve­dere mai mulți fac­tori: starea de sănă­tate, în general, și ti­pul de tu­moră (ce­lule mici sau non-mici și gradul de răs­pândire a bolii).

Recomandă­rile noas­­tre sunt urmă­toa­­rele:

* În paralel cu tra­tamentul pre­scris de me­dic este reco­man­dat ma­sa­jul, mai pu­țin la bolna­vii care au valorile scă­zute ale anali­zelor sân­gelui. Spe­cialiștii în ma­­saj îi ajută pe bolnavii de cancer în ameliorarea anxietății și a durerii. 

* Meditația reduce stresul și îmbunătățește calitatea vieții la bolnavii de cancer. 

* Yoga îmbunătățește somnul.

* Exerciții fizice, cel puțin 30 minute, zilnic.

* Din alimentație, după toate studiile făcute până acum, să nu lipsească fructele și legumele, astfel pentru bolnavii de cancer de plămâni este recomandat morcovul (de 3 ori pe săptămână, câte un pahar de 200 ml de suc  sau salată). Țelina și varza îi ajută pe aceștia în a preîntâmpina răspân­direa bolii la alte organe. La fel, ajută beta carote­nul, aflat în dovleac, cartof dulce (topinambur), dar și caisele, pepenele galben – protejează împotriva cancerului de plămâni.

* Omega 3 – cercetările au demonstrat că au efect anticancerigen și antiinflamator, fiind un ade­vărat tratament în cancerul de plămâni.

* Produsele „Secret Herbs”, Pectoralis și Elixir of Youth Canadian Sweet Extract au efect anti-cancer puternic: Protejează celulele prin neu­tra­lizarea radicalilor liberi și sprijină diviziunea celulară normală; mențin fluiditatea secrețiilor bron­­șice și eliminarea acestora; de asemenea, da­torită efectului puternic imunostimulator, ca și a can­tităților de vitamine, minerale și antioxidanți, produsul s-a arătat un adjuvant la persoanele care le-au administrat în timpul chimioterapiei și radio­terapiei. Produsele mai sus menționate și-au dove­dit efectul prin întărirea imunității, dând posibili­tatea bolnavului să continuie chimioterapia fără a avea reacțiile secundare date în general de acest tratament agresiv.

Efectul produsului este de a distruge celulele tu­morale și a nu avea efect negativ asupra celulelor să­nătoase. Sperăm ca într-o zi acest produs să fie fo­losit pe o scară cât mai largă, spre binele omenirii.

Din ce în ce mai mulți cercetători ai zilelor noas­tre își dau osteneala de a înțelege natura și a le veni în ajutor celor ce cred în ea și în secretele ei. Unul din ultimele secrete smulse naturii se regăsesc și în formula produsului Elixir Of Youth Canadian Sweet Extract, pentru că această formulă se adre­sează celor cărora unii medici le spun fără milă că mai au puțin de trăit. S-a observat că în cazul ad­ministrării formulei Elixir Of Youth Canadian Sweet Extract, 100% natural, pe o perioadă cu­prinsă între 6-12 luni, nu numai că ea nu este agre­sivă și nu are reacții adverse, ci poate repara ce a fost distrus pe altă cale, nepermițând diviziunea celulelor. Aproape pretutindeni în lume, cercetătorii își îndreaptă fața spre natură și primesc în schimb sănătatea pe care EA ne-o oferă de mii și mii de ani.

Cu respect.

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Caut un leac pentru fluidizarea sputei şi uşurarea expectoraţiei” (Răspuns pentru TUDOR – București, F. AS nr. 1350)

Sputa (secreţiile bronșice) se flui­difică cel mai uşor şi mai ieftin prin consumul zilnic de lichide sub formă de ceai de tei, supe, ciorbe, com­poturi, dar în special apă, cel puţin 2 litri.

Dacă aportul de lichide nu este suficient, vă pot trimite un Sirop Expectorant preparat de mine.

„Am un deget roșu la o mână și mă ustură tare” (Răspuns pentru DOINA – Alexandria, F. AS nr. 1356)

Ca să vă pot da un sfat bun și eficient, trimiteți-mi poze cu degetul afectat (pozat cât mai de aproape) pe e-mail: aroma_tis@ yahoo.com sau pe WhatsApp: 0745/13.75.37

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian