Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Am menopauză precoce. S-a mai confruntat cineva cu aşa ceva?” (Răspuns pentru CLARA, F. AS nr. 1035)

Foto: Shutterstock

1. Pentru oprirea ciclului menstrual, ceaiul de coada-șo­ricelului este deosebit de eficient. Trata­mentul e de lun­gă durată, dar revenirea ciclului – sigură. Se beau două căni pe zi (infuzie preparată din o linguriță de plantă, opă­rită cu 1/2 litru de apă) înainte de masă. Trata­men­tul trebuie asociat cu un aport de vitamina C (ceai de că­tină și măceșe) și vitamina B (două linguri de tărâțe de grâu se pun seara la înmuiat, într-o cană pe jumă­tate plină cu apă, iar a doua zi dimineața se ames­tecă și se bea). Regimul de crudități va trebui să ocupe cea mai mare parte din ali­mentație.

ANDREEA S. – București

2. Am o prietenă care s-a confruntat cu su­ferința dvs. și numai după o cură de tratament balnear cu nămol la sta­țiunea Sovata și-a rezolvat problema. Vreme de doi ani am fost și eu la aceas­tă stațiune din jud. Mureș și, într-adevăr, apa sărată și nămolul de acolo dau bune rezultate în afec­țiunile ginecologice și reumatism.

VIORICA D.

„Caut tratament alternativ pentru ihtioză” (Răspuns pentru GRIGORE P. – Craiova, F. AS nr. 1050)

Din păcate, scrisoarea dvs. conține foarte pu­ține deta­lii. Ihtioza este de foarte multe tipuri: pitiriazisformă, scu­tu­lară cu scuame lancelare, cu centrul aderent și periferia dezlipită, ihtioza neagră, sauriană (cu aspect de piele de crocodil) etc. Faptul că ați făcut tratamente me­di­camentoase timp mai îndelungat, fără rezultat, poate să indice că nu asimilați vitamina A. Chiar dacă tra­ta­mentul medical este în mare asemănător pentru toate for­mele de ihtioză, este necesar un diagnostic exact al bolii, deoarece în cauză poate să fie și o insu­ficiență tiroidiană, sifilis congenital etc., cazuri în care tratamentul strict al ih­tiozei ar fi insuficient. În unele cazuri, este utilă acu­punc­tura, dar nu în toate formele. Ca tratament naturist, se va institui urgent un regim de curățare a sângelui de di­ver­sele toxine acumulate. Iată un program pe care vi-l reco­mand: 10 clisme pe zi cu 1,5 – 2 l de apă caldă (infu­zie de mușețel, gălbenele, sânziene – patru linguri de ames­tec la 1 l de apă); • după fiecare masă, o lingură de cărbune medicinal fin măcinat sau câte 2 tablete de trei ori pe zi; • consumul sucurilor de legume cu mult morcov + pă­trunjel + sfeclă roșie (minimum 200 ml), luat de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de fiecare masă principală (cantitate ce poate fi mărită la 1,5-2 l/zi).

Extern – băi cu infuzii de plante: flori de fân, tărâțe de grâu, paie de ovăz, nalbă.

Local – se va face un preparat din ulei de sunătoare. Se iau 100 g flori de sunătoare și se fierb pe baie de apă în 500 ml ulei de floarea-soarelui, după ce în prealabil plantele se umectează cu alcool. Se fierb 3 ore, se lasă apoi 24 de ore cu capac, după care se reîncălzesc puțin și se strecoară printr-o pânză, prin presare. Se pun într-o sticlă 24 ore la rece pentru a se decanta reziduul ră­mas. După 24 de ore se separă reziduul și lichidul se amestecă în proporție de 1:1 cu apă de var (se stinge varul și se ia apa de deasupra); • Se va amesteca uleiul cu apa într-o sticlă. Înainte de folosire, se agită puternic (întrucât altfel se separă uleiul de apă). Se ung locurile atinse de boală de două ori pe zi, o dată după baie (preferabil seara) și o dată dimineața, până la vindecare.

TUDOR R. – Piatra-Neamț

„Sufăr de o boală greu de suportat: sindromul Raynaud” (Răspuns pentru VIORICA – Caracal, F. AS nr. 1062)

Sindromul Ray­naud reprezintă una dintre ma­ni­festările bolii numită sclero­der­mie. Primele mani­festări ale afecțiunii sunt modificări ale va­selor de sânge de la extremități, reducerea numă­ru­lui de vase mici, capilare, care se manifestă prin mâini reci, albe, scleroză tegumentară (piele dură și uscată), une­ori ulcerații, articu­lații anchilozate, unghii alterate (stri­uri), modificări de pigmentație. Membrele inferioare sunt mai rar și mai puțin pregnant alterate. Nu insist asupra altor manifestări ale bolii, iar asupra implicării tubului digestiv, cum ați semnalat că sufe­riți. Esofa­gul este afectat în 70% din cazuri și prezintă tulburări la înghi­țire și, mai ales în ca­zul alimentelor solide, produce revenirea în gură a alimentelor mes­tecate (reflux gas­tro-esofagian), iar la un examen ra­diologic esofagul este rigid ca o ba­ghetă de sticlă. Tra­tamentul se face sub îndru­ma­re medicală, cu corti­coterapie, citosta­tice, medicație an­ti­in­flamatorie nesteroidă etc. Să vă feriți de frig și apă rece. Vă doresc sănătate!

Dr. RADU NANU

„Se poate vindeca pareza la ochi?” (Răspuns pentru SABINA – Bucureşti, F. AS nr. 1125)

În urmă cu câțiva ani, sora mea a avut o problemă similară. Diagnostic – pareză facială – pe care medicii nu au reușit să i-o trateze. În schimb, doar după 7-8 ședințe de acupunctură, s-a vindecat. În mod sigur, în București trebuie să existe un specialist în acupunctură și merită să încercați.

ELENA – Brăila

„Caut un tratament împotriva stafilococului hemolitic” (Răspuns pentru ANCA R. – București, F. AS nr. 1131)

Stafilococul hemolitic este dis­trus de propolis. Se face, deci, un trata­ment de 21 de zile cu pro­polis, dar ar fi foar­te bine ca în acest timp să con­sumați miere polifloră în loc de zahăr și 20 g polen de albine (de la Apicola) zilnic, pentru întărirea imu­nității. În cazul alergiilor la polen, el poate fi înlocuit cu muguri de plop negru, cătină albă sau rășină de coni­fere.

Prof. VASILE A.

„Mi s-a pus diagnosticul întindere de ligamente” (Răspuns pentru CĂTĂLIN, F. AS nr. 1136)

Se stropește pâine neagră cu spirt sau bitter, se pune în pungă de tifon și se leagă pe locul dureros. Se lasă o zi și o noapte, iar când se usucă, se schim­bă. Pielea se unge ul­te­rior cu ali­fie de gălbenele. Se face și o cură de poli­vi­tamine. Pe mine așa m-a vinde­cat mama. Sănătate!

MARIAN F. – București

„Fetița mea are diaree cronică hemoragică” (Răspuns pentru MONICA – Bacău, F. AS nr. 1174)

A suferit și fetița mea de acest tip de diaree cronică și știu ce înseamnă calvarul unei mame și al unui copil. Vă re­co­mand două rețete pe care fetița mea le-a urmat și am scă­pat de necaz:

Rețeta nr. 1 – Se face tratament, vreme de o lună, cu polen granule, care se găsește la unitățile Apicola sau la Plafar. Deși efectul este imediat, tratamentul tre­buie urmat cel puțin 30 de zile. Polenul are efect foarte bun în diareea persistentă, care nu cedează la antibiotice sau la alte medica­mente. Mod de administrare: pentru copiii în­tre 6-12 ani – 10-15 g, adică 2-3 lingurițe de polen pe zi. Prima linguriță de polen o administrați pe sto­macul gol, iar celelalte înaintea meselor princi­pale. Gra­nulele trebuie bine mestecate, îna­inte de a fi înghițite. Se pot ad­mi­nistra cu apă, lapte, dul­ceață sau iaurt (ceaiul este ex­clus, fiindcă polenul își pierde proprietățile).

Rețeta nr. 2 – Prin lunile iulie-august apar pe piață afinele, care au efecte mi­raculoase în această boală. Se administrează 4-6 lin­gurițe pe zi, iar efectul este imediat. Dar până atunci, faceți ceai din frunzele lor sau din fructe uscate, care se găsesc în farmacii sau la Plafar. • Pentru durerile de burtă, puneți comprese de apă caldă, simplă sau al­cooli­zată. Să nu-i dați feti­ței alimente sau lichide reci, ci numai calde, și nici apă crudă, ci numai ceaiuri antidiareice neîn­dulcite. • Eu i-am dat fetiței mele ceai din coji de ceapă. Un pumn de coji la un litru de apă se fierb 10 minute și se consumă o jumătate de litru pe zi. Scoateți din alimentație, pe cât posibil, zahărul și derivatele lui. Introduceți zilnic în alimentația feti­ței 3-4 mere coapte la cuptor, cu brânză proaspătă. Preferabil ca merele coapte să le consume seara (să fie ulti­ma masă). V-am scris toate acestea în speranța că vă vor fi de folos. Dum­nezeu să vă dea încredere în ce vă scriu și să-mi ur­mați sfatul, pentru că și copilul meu a trecut prin asta și știu ce înseamnă. M-aș bucura enorm dacă aș putea afla că feti­ța se simte bine după aceste tratamente.

ANA-MARIA – București

„Polineuropatia diabetică îmi chinuie anii bătrâneţii” (Răspuns pentru C. ACHIM – Ploieşti, F. AS nr. 1242)

Eu am făcut o întindere de ligament la ge­nun­­chiul stâng, pe care am tratat-o cu ședințe de ultra­scur­te și Xilină, ultrasunete cu Boicil, tot felul de alte un­guente (Revulsin, Apireven etc.), Diclo­fenac (unguent și ta­blete), fără nici un rezultat. Această durere în genunchi, cu junghiuri și înțe­pături, cu greutate la mers, a încetat nu­mai după ce am început să-mi fricționez genunchiul cu un macerat obținut din gaz și untul pământului. Se cumpără untul de la vânzătorii de plante medi­cinale. Se curăță de coajă și se dă pe răzătoarea mică, apoi se pun într-o sticlă de lapte cu gura largă, se toarnă gaz, circa 3/4, și se lasă la macerat cam opt zile, după care se începe ungerea părților du­re­roase, zilnic, inclusiv partea cervicală, coloa­na vertebrală sau mijlocul. Rezultatul favorabil se vede după 7-8 zile. Persoanele în vârstă, cu afec­țiuni reumatismale cronice, își pot înfășura după fricționare îndoitura genunchiului sau mijlocul cu o pânză de bumbac sau in, apoi cu un fular vechi.

CRISTINA C. – București

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian