
Analiza politică a anului 2019
„După șapte ani în care a făcut ce-a vrut, PSD a ajuns partidul numărul doi”
– În prag de An Nou, vă rugăm să faceți pentru cititorii noștri o sinteză a anului politic 2019. Care au fost cele mai importante evenimente politice și care sunt consecințele lor?
– Vast subiect. Dintru început, să spunem că 2019 este anul în care PSD a pierdut supremația pe scena politică și guvernarea, după șapte ani în care a dominat copios. Din 2012, PSD a fost neîntrerupt la putere. E adevărat, a acceptat și o mică întrerupere, în timpul guvernării Cioloș, dar și acel guvern, cu Vasile Dâncu vicepremier – să nu uităm –, a stat sub semnul amenințării PSD, care deținea majoritatea în Parlament, și a rezistat un an, pentru că a fost interesul PSD să nu deconteze în alegeri felul în care a guvernat între 2012 și 2015. Pe scurt, după șapte ani în care a făcut ce-a vrut, iată, PSD a ajuns partidul numărul doi, se află în opoziție și are mari șanse să rămână acolo, cu un credit electoral tot mai mic. Anul trecut a pierdut toate alegerile: europarlamentarele, referendumul pentru Justiție și prezidențialele. Dar mai important decât faptul că PSD nu mai e la putere, este votul de blam pe care l-a dat societatea unui anume fel de a face politică. Lideri politici precum Liviu Dragnea, care acum se află la închisoare, precum Viorica Dăncilă, care ne-a făcut de râs în lume, precum Niculae Bădălău, Șerban Nicolae, Codrin Ștefănescu, Florin Iordache etc. au fost respinși de societate. Astfel de politicieni agresivi, agramați, xenofobi, adesea și antieuropeni, au fost invalidați. Ei au devenit un model de insucces garantat.
În acest context, să reținem și că am avut două rânduri de alegeri, pentru Parlamentul European și pentru președinția statului român, precedate de campanii electorale fade și cu o ofertă de candidați pe măsură. Adevărul este că avem candidați tot mai slabi, de la un scrutin la altul și, în consecință, nivelul campaniilor scade constant. Totuși, te-ai aștepta ca politicienii noștri să evolueze, de la discurs și prezență „scenică” până la propuneri și realizări concrete. Au trecut 30 de ani de la Revoluție, suntem de 12 ani în Uniunea Europeană, beneficiem cu toții de posibilități de informare și de circulație nelimitate, așa că avem acces la modele viabile din străinătate, dar degeaba, politicienii noștri se dovedesc din ce în ce mai neșcoliți, mai neșlefuiți și greoi în exprimare.
Este destul de trist, deoarece, privind la ce am realizat și la situația în care ne aflăm la trei decenii de la căderea regimului comunist, constatăm că societatea românească a rămas datoare copiilor care și-au jertfit viața în 1989, pentru ca noi să avem libertate și să trăim în democrație. Ceva s-a schimbat, fără îndoială, acei copii minunați ne-au făcut cadouri de neprețuit. Însă, aveam obligația să facem mai mult. N-am făcut tot ce merita sacrificiul lor.
„Evoluția societății civile ne dă speranțe de mai bine”
– Să vedem și partea plină a paharului. Anul 2019 ne-a adus vreun bine evident?
– Dacă politica de partid este dezamăgitoare, societatea civilă ne dă speranțe de mai bine. În anul tocmai încheiat, s-a consolidat un anume tip de reacție a societății civile, care n-a mai lăsat să treacă nesancționate ieșirile necontrolate ale politicienilor, derapajele și excesele unora dintre ei, și a luat atitudine prompt. Poate nu în mod foarte organizat și instituționalizat, ci mai ales spontan, dar asta nu scade din valoarea reacției. Și este de remarcat faptul că noua generație a societății civile n-a cerut ceva pentru sine, salarii mai mari, sporuri, avantaje, ci a protestat în stradă împotriva unor acțiuni care angajează viitorul acestei țări: legi strâmbe sau care favorizau corupția, acțiuni împotriva mediului înconjurător, cum a fost cazul Roșia Montană, sau tăierile masive și ilegale de păduri… Asta e marca tinerei generații, care are altfel de preocupări decât generațiile mai vechi și mai egoiste, aș spune. În plus, nu se rezumă la proteste, ci a dezvoltat și instituția voluntariatului în toate domeniile, de la grija pentru copiii bolnavi sau pentru bătrânii în nevoie, până la curățarea spațiilor verzi.
În altă ordine de idei, în 2019, au fost înregistrate și câteva succese românești pe cont propriu. Mă refer în primul rând la acela repurtat de Laura Codruța Kovesi, care a devenit primul procuror șef al Parchetului European, în ciuda șicanelor de care a avut parte atât în țară, cât și în străinătate, din partea PSD și a instituțiilor controlate de acest partid, ca și în pofida concurenței făcute de candidați veniți din state mai puternice, din Franța și Germania. Presa internațională a susținut-o masiv. De asemenea, a beneficiat de aprecierea și sprijinul unor politicieni de la vârful UE. Din păcate, alături de măsurile concrete luate împotriva Justiției de către guvernarea PSD, campania dusă de același partid contra Laurei Codruța Kovesi i-a timorat și i-a pus în defensivă pe cei mai mulți magistrați, astfel încât astăzi nu mai auzim de mari dosare de corupție.
Un alt succes a fost obținut de către fostul lider al PSD, Mircea Geoană, care a devenit secretar general adjunct al NATO. Și el a reușit individual, pe baza relațiilor sale personale și a prestigiului internațional pe care a știut să și-l cultive, în răspărul imaginii publice pe care o are la noi și care poartă marca disprețului lui Ion Iliescu: „un prostănac”. Putem bănui că a beneficiat de o susținere mai puțin vizibilă. Pentru că, dincolo de ce credem despre el, să nu uităm că Geoană a avut un comportament ciudat, în plină campanie pentru alegerile prezidențiale din 2009, când a făcut vizite secrete la Moscova, nimeni nu știe nici azi în ce scop, și avea consultări de taină cu Sorin Ovidiu Vântu, unul dintre marii adversari ai statului român, deținut acum, care îl avea în anturaj inclusiv pe Radu Timofte, șeful SRI din acea vreme. Cine ar fi condus România, dacă Mircea Geoană ar fi devenit președinte? Este simptomatic că un personaj care ridică astfel de semne de întrebare a putut ajunge la vârful NATO.
„2020 va fi un an supraîncărcat electoral și de la care nu putem avea așteptări prea mari”
– Anul 2020 se anunță agitat, măcar pentru că este unul electoral, cu alegeri locale în primăvară-vară și alegeri parlamentare la sfârșitul toamnei. Având în vedere și că la guvernare avem un Cabinet cu susținere fragilă în Parlament și că nici contextul internațional nu e prea sigur, ce așteptări putem avea?
– Anul 2020 va fi poate mai dificil decât ne așteptăm, fiindcă e posibil să avem alegeri anticipate. E o probabilitate mică, dar există și e discutată intens. Guvernul Orban și-a asumat deja răspunderea pentru un pachet de legi și și-a încercat astfel stabilitatea. Desigur, PSD nu agreează ideea alegerilor anticipate, căci l-ar prinde complet nepregătit, fără o conducere viabilă, încă zdruncinat de eșecurile de anul trecut, și ar fi în stare să voteze orice vine de la guvern, numai ca să evite un astfel de scenariu. Guvernul Orban nu riscă nimic: pică o dată, vine din nou la vot în Parlament și, dacă nu e admis de majoritate, se trece la organizarea alegerilor anticipate, ceea ce ar favoriza PNL. Așa încât poate forța nota.
Pe de altă parte, PNL riscă pentru că se află la guvernare și pentru că este silit să ia măsuri corective asupra cheltuielilor bugetare, care vor afecta o parte din electorat, că nu se poate altfel. PSD a și început să facă zarvă pe acest subiect, susținând că liberalii taie din ce au dat pesediștii, dar nespunând că au mărit salarii și pensii îndatorându-ne pe toți și că nu avem cum continua să ne îndatorăm. PSD nici nu are cu ce ieși în campanie în afară de asta: am dat pensii și salarii. Dar cu ce preț? Cu prețul creșterii inflației și al îndatorării publice.
Una peste alta, 2020 va fi un an supraîncărcat electoral și de care nu ne putem lega prea multe speranțe. Guvernul Orban e limitat, pentru că nu are majoritate în Parlament decât punctual, și va merge pe cârpeli, nu va face mari revoluții. I se vor vota unele proiecte, altele nu, se va negocia continuu. Prin urmare, nu avem motive de optimism, dar nici de defetism. Trebuie să privim 2020 cu realism. Se anunță și o nouă criză economică globală, care ne-ar prinde într-o situație destul de grea, cu un rating de țară în scădere, ceea ce va duce la dobânzi mai mari pentru împrumuturile statului și așa mai departe… Dar putem spera în evenimente neprevăzute, bune pentru țară, chiar și în condițiile în care politicienii nu ne furnizează nici o surpriză plăcută. Evenimente de tipul alegerilor care au avut loc în 2019.