Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

Foto: Shutterstock

• Semne de încurajare, pentru 2020 •

Klaus Iohannis, decorat cu premiul Charlemagne

Foto: Agerpres (3)

Președintele României, Klaus Iohannis, a pri­mit Premiul Charlemagne („Carol cel Mare”), pentru anul 2020, una dintre cele mai importante distincții europene. Juriul a motivat că a fost „un campion de excepție” în promovarea valorilor europene și a cooperării din Uninea Europeană. Premiul este acordat anual de către orașul Aachen, din vestul Germaniei, pentru promovarea valorilor europene. Juriul a afirmat că președintele Iohannis „a condus România cu un mare angajament, de succes, către o politică pro-europeană, de stat de drept”, apre­ciind că această realizare este „unul dintre cele mai mari progrese de integrare din 1989”. În argumen­tarea deciziei acordării distinc­ţiei se menţionează că România, o ţară în care „a reuşit să se impună o dictatură brutală” şi care a trecut prin „dezamăgiri” în relaţia cu Occidentul, a devenit, graţie eforturilor lui Iohannis, țara „cea mai europeană din Europa de Sud-Est”. Ceremo­nia de premiere va avea loc pe 21 mai 2020, în sala de încoronare a Primăriei din Aachen.

Premiul este acordat din anul 1950, pentru ser­vicii speciale în unificarea europeană. În trecut au mai primit această distincție persoane importante la nivel internațional, precum Angela Merkel, Do­nald Tusk, Jean Claude Juncker, Papa Francisc, Vaclav Havel, Jean Monnet sau Winston Chur­chill. În 2019, premiul a fost acordat secretarului general al ONU, António Guterres, iar în 2018, președintelui francez Emmanuel Macron.

Un român la pupitrul Orchestrei Naţionale a Franței!

Foto: Guliver/Getty

Dirijorul român Cristian Măcelaru va fi suc­cesorul francezului Emmanuel Krivine, în fruntea Orchestrei Naţionale a Franței, din 2021, a anunțat Ambasada României la Paris. Numirea sa la con­ducerea Orchestrei Naționale a Franței este con­siderată o mare surpriză. „Orchestra Națională a Franței s-a îndrăgostit de stilul său toamna trecută, când a venit să dirijeze un program alcă­tuit din piese moderne și contemporane”, a de­clarat Michel Orier, director muzical, pentru „Ra­dio France”. „După acest concert, muzicienii au cerut să mai poată lucra cu el și pentru reper­toriul orchestrei, alcătuit din muzică franceză și din mari lucrări”.

În vârstă de 39 de ani, Cristian Măcelaru a devenit cunoscut la nivel internaţional în 2012, ca director muzical al Orchestrei Simfonice din Chicago. În pre­zent, este director muzical şi diri­jor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, din California, şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln. Cristian Măcelaru s-a născut în Timișoara, fiind cel mai mic dintre zece frați. La vârsta de 17 ani, s-a stabilit în SUA. În primii ani a stu­diat vioara. A fost cel mai tânăr prim-violonist al orchestrei Simfonice din Miami, iar apoi a început să dirijeze. Dirijează în mod regulat Orchestra din Philadelphia, Chicago Symphony, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles, Or­ches­tra Simfonică Naţională, San Francisco Sym­phony, Saint Louis Symphony, Toronto Sym­phony şi Detroit Symphony.

Premiul Academiei Europene, pentru regizorul Bogdan Mureșanu

Filmul româno-spaniol „Cadoul de Crăciun”, scris și regizat de Bogdan Mureșanu, a primit „Premiul Academiei Europene de Film pentru Scurtme­traj”, pe 2019. Acțiunea filmului, în care joacă Adrian Văncică și Ioana Flo­ra, are loc pe 20 de­cembrie 1989, la câte­va zile după sângeroa­sa represiune a de­mon­­­stra­țiilor de la Timi­șoa­ra. La începutul acestui an, filmul a câștigat și competiția de la Cler­mont-Fer­rand, un im­por­tant festival de scurt­metraje, iar anul trecut, și-a adjudecat „Pre­miul Zilelor Filmului Românesc”, la Festivalul Interna­țional de la Cluj (TIFF 2018).

România, cel mai mare exportator de viori din UE!

O altă veste bună pentru România vine tot din domeniul muzical. România este cel mai mare ex­portator de viori al UE pentru restul lumii, arată datele publicate de Oficiul European de Sta­tistică (Eurostat). Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul tre­cut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar peste jumătate din acestea (52%, respectiv 55.100 viori) au mers către alte state membre ale UE.

Cei mai mari exportatori de viori din UE către restul lumii sunt România (28% din exporturile extracomunitare de viori în 2018), Danemarca (24%), Germania (13%) și Marea Britanie (10%). Datele Eurostat au fost publi­cate cu ocazia cele­brării, în 13 decem­brie, a Zilei mondiale a viorilor.

Izolator din lână de oaie românească, premiat la Londra

Cezar Bulacu, un inventator din Vâlcea, a ob­ţinut recent două medalii de aur la Londra, la British Invention, cu materialul Izomin. O inovație 100% românească, cu aplicabilitate inedită pen­tru industria construcțiilor: Izomin este un ma­terial neconvenţional, pe bază de lâna pro­venită de la oile româneşti, care este între­buinţat ca soluție ino­vativă, pentru izolare acustică, ter­mică şi pen­tru filtrarea aerului din interior, eli­minând com­puşii organici volatili din încă­peri, cu precădere compuşii cancerigeni. Ingi­nerul Cezar Bulacu spu­ne că ideea i-a venit văzând câtă lână neuti­lizată există în România şi, atunci, a încercat să o transforme în ceva util. În parteneriat cu trei insti­tute de cercetare, a reuşit să pună în practică aceas­tă invenţie. La Londra, la cel mai mare târg de inventică, Izominul a reuşit să obţină două meda­lii: aur pentru cel mai natural produs și pentru cea mai bună invenție din străinătate.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian