Pod de lumini între sărbători
• Multe orașe din România oferă prilejuri de distracție variate și inspirate, prelungind Sărbătoarea Crăciunului până la Anul Nou. O punte luminoasă, de trecere între ani •
Din fericire, pentru cei cărora le place să iasă din casă în perioada Sărbătorilor de iarnă, unele dintre cele mai mari Târguri de Crăciun din țară vor rămâne deschise și după Sărbătoarea Nașterii Domnului. Între ele se numără cele din Brașov, Cluj, Sibiu, Timișoara și de la Hala Laminor, din București. Numit „Laminor Winter Wonderland”, acesta din urmă se va închide abia pe 5 Ianuarie și îi așteaptă în fiecare zi pe vizitatori, cu ateliere pentru copii, concerte și preparate tradiționale.
CLUJ
Casa lui Moș Crăciun și Căsuța cu spiriduși

Clujul, metropola nordului românesc, se laudă cu două Târguri, care sunt amândouă coordonate de organizatorii celebrului festival Untold. Printre atracțiile Târgului de Crăciun din Piața Unirii, care rămâne deschis până pe 1 Ianuarie, se numără un brad falnic, de 27 de metri, donat de o familie mărinimoasă, Casa lui Moș Crăciun, Căsuța poștală a spiridușilor, un carusel vesel și peste 75 de căsuțe luminate și decorate în spiritul Sărbătorilor de iarnă, de unde vizitatorii pot cumpăra băuturi calde, mâncăruri tradiționale și produse de artizanat de la diverși artiști și meșteșugari. Al doilea Târg din Cluj este Târgul de Iarnă de pe platoul Sălii Sporturilor, care va rămâne deschis până pe 15 Februarie și unde organizatorii au pregătit, între altele, un patinoar de 600 de metri pătrați, de care se pot bucura atât adulții, cât și copiii.
SIBIU
Sărbătoarea copiilor

Un Târg spectaculos de Crăciun este și cel din Sibiu, care poate fi vizitat până în data de 5 Ianuarie. Potrivit organizatorilor, printre principalele sale atracții se numără Atelierul lui Moș Crăciun, care este vizitat în fiecare an de circa 4000 de copii. Micuții pot învăța între altele cum să confecționeze cu mânuțele lor lumânări, cum să prepare biscuiți de Crăciun și cum să picteze globuri. Copiii pot deprinde chiar și arta de a crea felicitări de Crăciun prin metode străvechi, fabricând hârtia chiar la fața locului și tipărind felicitările cu ajutorul unor prese vechi, asemănătoare celor din vremea lui Johannes Gutenberg. O atracție mai nouă a Târgului de Crăciun de la Sibiu este Liftul Fermecat, cu care vizitatorii pot ajunge în casa feerică a Moșului.
IAȘI
Orașul luminilor
Tot până la 5 Ianuarie va rămâne deschis și Târgul de Crăciun de la Iași. Aici poate fi vizitată, până pe 15 Ianuarie, și expoziția „The Glowing Garden”, organizată în Parcul Palas, și constând în 170 de instalații luminoase sub formă de animale, fructe gigantice, personaje din basme și multe alte figurine spectaculoase.
CRAIOVA
Premiu european

Până pe 5 Ianuarie poate fi vizitat cel mai renumit Târg de Crăciun din România, cel de la Craiova, care a obținut anul acesta locul al doilea în competiția pentru cele mai frumoase Târguri de Crăciun din Europa, organizată de cunoscutul site turistic European Best Destinations. Târgul de la Craiova a primit 91.000 de voturi, în majoritate din afara României, pierzând la mustață în fața Târgului de Crăciun din Gdansk (Polonia), care a adunat 1000 de voturi în plus. „Târgul de Crăciun din Craiova, cu o suprafață de 280.000 de metri pătrați dedicați acestei frumoase sărbători, este, oficial, cea mai mare piață de acest gen din Europa și din lume, din istoria celor 16 ediții ale acestei competiții de până acum”, a scris European Best Destinations. La Târgul de la Craiova, vizitatorii pot admira spectaculoase decoruri inspirate din Biblie, precum „Nașterea Domnului”, dar și din povești ori filme celebre, precum „Frumoasa și Bestia” ori „Star Wars”. Târgul se mai laudă cu peste două milioane de luminițe, cu căsuțe-unicat, pictate de artiști locali, cu cea mai înaltă sanie zburătoare din Europa de sud-est și cu cea mai mare roată panoramică din România.
Anul Nou triumfal

În marile orașe ale țării vor avea loc numeroase evenimente menite să marcheze feeric trecerea dintre ani. O premieră absolută este organizarea primului Revelion pe Arena Națională, cel mai mare stadion din România. Intitulat „Retrorevelion”, evenimentul își propune să echivaleze cu o veritabilă călătorie în timp, recreând atmosfera anilor ’80 și ’90, în ritmurile unor trupe muzicale celebre, precum Voltaj, Spitalul de Urgență și Class. (Intrarea e cu bilete.)
La Constanța, Primăria a anunțat că va organiza în Piața Ovidiu un mare concert, care va fi completat cu un spectacol de lasere și lumini, urmat firește, la miezul nopții, de focuri impresionante de artificii. „Noaptea dintre ani va fi una fierbinte la Constanţa! Mandinga va încălzi atmosfera cu un show electrizant pe ritmuri latino. DJ Lepah şi DJ Sheeva vor aduce vibe-ul perfect pentru o noapte de neuitat”, se arată în comunicatul administraţiei locale.
Iubitorii sporturilor de iarnă vor putea sărbători Revelionul chiar și pe pârtia de schi. De exemplu, la Păltiniș Arena, teleschiul principal va funcționa toată noaptea, iar pârtiile vor fi luminate cu torțele instructorilor școlilor de schi și snowboard ale complexului, care vor coborî, oferind un spectacol demonstrativ.
La Sibiu a fost anunțat chiar și un Revelion al Copiilor, organizat în data de 30 Decembrie. Organizatorii acestei petreceri le promit celor mici șampanie pentru copii, mâncare și sucuri, muzică și dans, precum și concursuri și jocuri.
Sărbători peste hotare
Potrivit datelor prezentate în Noiembrie de agenţia de turism Vola.ro, românii care preferă să-și petreacă Sărbătorile peste hotare se împart în două mari categorii. Din prima fac parte iubitorii de soare, care au ales să fugă de vremea mohorâtă de pe la noi plecând hăt-departe, în țările calde. Printre destinațiile lor preferate se numără în special Dubai şi Abu Dhabi, insulele Tenerife şi Gran Canaria, Bali, Bangkok, Cairo, Manila şi Phuket. Cum ce-i în mână nu-i minciună, mulți dintre ei și-au făcut rezervările încă din luna Octombrie, mai ales că astfel au putut să obțină și prețuri ceva mai avantajoase. Drumul e lung, așa că cei care pleacă în concediu în zone atât de îndepărtate ale lumii tind să stea cât mai mult în concediu, ca să apuce să se odihnească cum trebuie și să se bucure cu adevărat de vacanță, stând la plajă, răsfățându-se cu câte-un masaj și savurând bucate exotice. Românii care pleacă în Thailanda petrec, de exemplu, în medie, 21 de zile acolo, în vreme ce în Bali, poposesc aproximativ 12 zile.
Cea de-a doua categorie este cea a românilor care preferă destinațiile europene, precum Londra, Paris, Bruxelles, Madrid sau Viena, unde ajung mai rapid și fără atâta cheltuială. Vacanța lor nu depășește în medie patru-cinci zile. Zile puține, dar intense, pentru că la numeroasele obiective turistice pe care aceste orașe le oferă se adaugă, de Sărbători, și unele dintre cele mai spectaculoase Târguri de Crăciun ale lumii. În plus, românii care pleacă în această perioadă prin Europa se folosesc adeseori de prilej pentru a se reîntâlni de Sărbători cu rudele sau prietenii plecați peste hotare și pentru a-și mai ostoi astfel dorul.
Bilanț la cumpăna dintre ani
• Sănătatea, înaintea banilor •

Câteva date interesante au fost prezentate recent de un sondaj IPSOS realizat în 33 de țări ale lumii. 49% dintre respondenți au declarat că 2024 a fost mai degrabă bun pentru ei și pentru familiile lor, iar 65% l-au considerat mai degrabă rău.
Dar cum privesc oamenii anul care urmează? Nu mai puțin de 75% dintre cei chestionați în cadrul sondajului s-au declarat încrezători că 2025 va fi un an mai bun decât 2024, iar 51% au apreciat că economia globală va ieși întărită la anul. Printre cei mai rezervați din acest punct de vedere sunt europenii, care se arată mai degrabă îngrijorați cu privire la viitorul lor economic.
În ceea ce privește dorințele pentru 2025, 75% dintre persoanele chestionate de IPSOS și-au propus, înainte de toate, să-și îmbunătățească sănătatea fizică și psihică. Faptul pare a fi confirmat și de un alt sondaj, realizat la nivelul Regatului Unit, și care arată că 50% dintre britanici își propun ca la anul să mănânce mai sănătos, 45% visează la o formă fizică mai bună, iar 42% și-ar dori să slăbească. Dorința de a se concentra asupra aspectelor financiare este împărtășită de doar 32% dintre ei – același procent cu al celor care și-au propus să facă o prioritate din sănătatea lor psihică. În ordine, lista speranțelor continuă cu dorința de a da mai mult randament profesional sau de a fi mai organizați (30%), de a deveni mai apropiați de prieteni și de familie (18%), de a-și găsi un nou hobby (18%), de a călători mai mult (17%), de a se concentra mai mult asupra muncii și a carierei (16%), de a fi mai atenți la impactul pe care îl au asupra mediului înconjurător (14%), de a începe o nouă relație amoroasă (11%) și de a se apleca asupra educației (7%) – rămasă, iată, din nou, Cenușăreasă.
Foto: Facebook