Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Târguri de Crăciun și de Anul Nou

Pod de lumini între sărbători

• Multe orașe din România oferă prilejuri de distracție varia­te și inspirate, prelungind Sărbătoarea Crăciunului până la Anul Nou. O punte luminoasă, de trecere între ani •

Din fericire, pentru cei cărora le place să iasă din casă în perioada Sărbătorilor de iarnă, unele dintre cele mai mari Târguri de Crăciun din țară vor rămâne deschise și după Săr­bătoarea Nașterii Domnului. Între ele se numără cele din Brașov, Cluj, Sibiu, Timișoara și de la Hala La­minor, din București. Numit „Laminor Winter Wonderland”, acesta din urmă se va închide abia pe 5 Ianuarie și îi așteaptă în fiecare zi pe vizitatori, cu ateliere pentru copii, concerte și preparate tra­di­ționale.

CLUJ

Casa lui Moș Crăciun și Căsuța cu spiriduși

Piața Unirii din Cluj Napoca

Clujul, metropola nordului românesc, se laudă cu două Târguri, care sunt amândouă coordonate de organizatorii celebrului festival Untold. Printre atracțiile Târgului de Crăciun din Piața Unirii, care rămâne deschis până pe 1 Ianua­rie, se numără un brad falnic, de 27 de metri, donat de o familie mă­rinimoasă, Casa lui Moș Cră­ciun, Căsuța poștală a spiridu­șilor, un carusel vesel și peste 75 de căsuțe luminate și decorate în spiritul Sărbătorilor de iarnă, de unde vizitatorii pot cumpăra băuturi calde, mâncăruri tradiționale și produse de artizanat de la diverși ar­tiști și meșteșugari. Al doilea Târg din Cluj este Târgul de Iarnă de pe platoul Sălii Spor­turilor, care va rămâne deschis până pe 15 Fe­bruarie și unde or­ganizatorii au pregătit, între altele, un patinoar de 600 de metri pătrați, de care se pot bucura atât adul­ții, cât și copiii.

SIBIU

Sărbătoarea copiilor

Sibiu

Un Târg specta­culos de Crăciun este și cel din Sibiu, care poate fi vizitat până în data de 5 Ianua­rie. Po­trivit organi­zato­rilor, printre prin­ci­palele sale atracții se numără Atelierul lui Moș Crăciun, care es­te vizitat în fiecare an de circa 4000 de copii. Micuții pot în­văța între altele cum să confecționeze cu mânuțele lor lumâ­nări, cum să prepare biscuiți de Crăciun și cum să picteze glo­buri. Copiii pot de­prinde chiar și arta de a crea felicitări de Crăciun prin metode străvechi, fabricând hârtia chiar la fața locului și tipărind felicitările cu ajutorul unor prese vechi, asemănătoare celor din vremea lui Johannes Gutenberg. O atracție mai nouă a Târgului de Cră­ciun de la Sibiu este Liftul Fermecat, cu care vizi­tatorii pot ajunge în casa feerică a Moșului.

IAȘI

Orașul luminilor

Tot până la 5 Ianuarie va rămâne deschis și Târ­gul de Crăciun de la Iași. Aici poate fi vizitată, până pe 15 Ianuarie, și expoziția „The Glowing Garden”, organizată în Parcul Palas, și constând în 170 de instalații luminoase sub formă de animale, fructe gigantice, personaje din basme și multe alte figu­rine spectaculoase.

CRAIOVA

Premiu european

Craiova

Până pe 5 Ianuarie poate fi vizitat cel mai re­nu­mit Târg de Crăciun din România, cel de la Cra­io­va, care a obținut anul acesta locul al doilea în com­petiția pentru cele mai frumoase Târguri de Cră­ciun din Europa, organizată de cunoscutul site turistic European Best Destinations. Târgul de la Craiova a primit 91.000 de voturi, în majo­ritate din afara României, pierzând la mustață în fața Târ­gului de Crăciun din Gdansk (Polonia), care a adu­nat 1000 de voturi în plus. „Târgul de Crăciun din Craiova, cu o suprafață de 280.000 de metri pătrați dedicați acestei frumoase sărbă­tori, este, oficial, cea mai mare piață de acest gen din Europa și din lume, din istoria celor 16 ediții ale acestei competiții de până acum”, a scris European Best Destinations. La Târgul de la Craiova, vizitatorii pot ad­mira spectaculoase deco­ruri inspirate din Biblie, precum „Nașterea Dom­nului”, dar și din povești ori filme celebre, precum „Fru­moasa și Bestia” ori „Star Wars”. Târgul se mai laudă cu pes­te do­uă milioane de luminițe, cu căsuțe-unicat, pic­tate de artiști locali, cu cea mai înaltă sanie zbură­toare din Europa de sud-est și cu cea mai mare roa­tă panoramică din România.

Anul Nou triumfal

Laminor Wonderland București

În marile orașe ale țării vor avea loc nume­roa­se evenimente menite să marcheze feeric tre­cerea dintre ani. O premieră absolută este or­gani­zarea pri­mului Revelion pe Arena Na­țio­nală, cel mai mare stadion din România. Intitulat „Re­trore­ve­lion”, evenimentul își propune să echi­valeze cu o veritabilă călătorie în timp, recreând atmosfera anilor ’80 și ’90, în ritmurile unor trupe muzicale ce­le­bre, precum Voltaj, Spi­talul de Urgență și Class. (Intrarea e cu bilete.)

La Constanța, Primăria a anunțat că va organiza în Piața Ovidiu un mare concert, care va fi com­pletat cu un spectacol de lasere și lu­mini, urmat firește, la miezul nopții, de focuri impresionante de artificii. „Noaptea dintre ani va fi una fierbinte la Constanţa! Mandinga va în­călzi atmosfera cu un show electrizant pe ritmuri latino. DJ Lepah şi DJ Sheeva vor aduce vibe-ul perfect pentru o noapte de neuitat”, se arată în comunicatul administraţiei locale.

Iubitorii spor­tu­rilor de iarnă vor putea sărbători Reve­lio­nul chiar și pe pâr­tia de schi. De e­xemplu, la Păltiniș Are­­na, tele­schiul prin­ci­pal va funcționa toa­tă noap­tea, iar pârtiile vor fi luminate cu tor­țele instructorilor șco­lilor de schi și snow­board ale comple­xu­lui, care vor coborî, oferind un spectacol de­mons­tra­tiv.

La Sibiu a fost anun­țat chiar și un Revelion al Copiilor, organizat în data de 30 Decembrie. Organi­za­torii acestei petre­ceri le promit celor mici șampanie pentru copii, mâncare și sucuri, mu­zică și dans, pre­cum și concursuri și jocuri.

Sărbători peste hotare

Potrivit datelor pre­zentate în No­iem­brie de agenţia de tu­rism Vola.ro, românii care preferă să-și pe­treacă Sărbătorile peste ho­tare se îm­part în două mari ca­tegorii. Din pri­­ma fac parte iubito­rii de soa­re, care au ales să fu­gă de vremea mo­ho­râtă de pe la noi plecând hăt-departe, în țările cal­de. Prin­tre destinațiile lor preferate se numără în special Dubai şi Abu Dhabi, insulele Tenerife şi Gran Ca­naria, Bali, Bang­kok, Cairo, Manila şi Phuket. Cum ce-i în mână nu-i min­ciună, mulți din­tre ei și-au făcut rezervările încă din luna Octom­brie, mai ales că astfel au putut să obțină și pre­țuri ceva mai avan­tajoase. Dru­mul e lung, așa că cei care pleacă în concediu în zone atât de în­depărtate ale lumii tind să stea cât mai mult în con­­cediu, ca să apuce să se odih­nească cum tre­buie și să se bucure cu adevărat de vacanță, stând la plajă, răsfățându-se cu câte-un masaj și savu­rând bucate exotice. Românii care pleacă în Thai­landa petrec, de exemplu, în me­die, 21 de zile aco­lo, în vreme ce în Bali, popo­sesc aproximativ 12 zile.

Cea de-a doua categorie este cea a românilor care preferă destinațiile europene, precum Lon­dra, Paris, Bruxelles, Madrid sau Viena, unde ajung mai rapid și fără atâta cheltuială. Vacanța lor nu depășește în medie patru-cinci zile. Zile puține, dar intense, pentru că la numeroasele obiec­tive turistice pe care aceste orașe le oferă se ada­ugă, de Sărbători, și unele dintre cele mai spec­taculoase Târguri de Crăciun ale lumii. În plus, ro­mânii care pleacă în această perioadă prin Eu­ropa se folosesc adeseori de prilej pentru a se re­întâlni de Sărbători cu rudele sau prietenii ple­cați peste hotare și pentru a-și mai ostoi astfel dorul.

Bilanț la cumpăna dintre ani

• Sănătatea, înaintea banilor •

Câteva date interesante au fost prezentate recent de un sondaj IPSOS realizat în 33 de țări ale lumii. 49% dintre respondenți au declarat că 2024 a fost mai degrabă bun pentru ei și pen­tru familiile lor, iar 65% l-au considerat mai degrabă rău.

Dar cum privesc oamenii anul care ur­mea­ză? Nu mai puțin de 75% dintre cei ches­tio­nați în cadrul sondajului s-au declarat încrezători că 2025 va fi un an mai bun decât 2024, iar 51% au apreciat că economia globală va ieși întărită la anul. Printre cei mai rezervați din acest punct de vedere sunt europenii, care se arată mai de­grabă îngrijorați cu privire la viitorul lor eco­nomic.

În ceea ce privește dorințele pentru 2025, 75% dintre persoanele chestionate de IPSOS și-au propus, înainte de toate, să-și îmbunătă­țească să­nătatea fizică și psihică. Faptul pare a fi con­firmat și de un alt sondaj, realizat la ni­velul Rega­tului Unit, și care arată că 50% dintre britanici își pro­pun ca la anul să mănânce mai sănătos, 45% vi­sează la o formă fizică mai bu­nă, iar 42% și-ar dori să slăbească. Dorința de a se concentra asu­pra aspectelor financiare este împărtășită de doar 32% dintre ei – același pro­cent cu al celor care și-au propus să facă o prio­ritate din sănătatea lor psihică. În ordine, lista speranțelor continuă cu dorința de a da mai mult randament profe­sio­nal sau de a fi mai organizați (30%), de a deveni mai apropiați de prieteni și de familie (18%), de a-și găsi un nou hobby (18%), de a călători mai mult (17%), de a se concentra mai mult asupra mun­cii și a carierei (16%), de a fi mai atenți la im­­pactul pe care îl au asupra me­diului încon­jurător (14%), de a începe o nouă re­lație amo­roasă (11%) și de a se apleca asupra edu­cației (7%) – rămasă, iată, din nou, Cenușă­reasă.

Foto: Facebook

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.