
„50 de Ierni peste Decembre”
– Ca-ntotdeauna, luna Decembrie a fost bogată în sărbători și aniversări. Dar, pentru tine, cu siguranță că împlinirea a cincizeci de ani de când ai compus melodia „Decembre” a fost evenimentul de vârf al lunii.
– Într-adevăr, nu-i puţin lucru să treacă cincizeci de ierni peste „Decembre”, un cântec pe care l-am compus într-o zi de toamnă – cum altfel? – a anului 1969. Aniversarea de cincizeci de ani a acestui cântec e un eveniment important, atât pentru mine, compozitorul şi interpretul lui, cât şi pentru poetul George Bacovia, autorul poeziei, şi am considerat că acest eveniment merită marcat aşa cum se cuvine. Aşa s-a născut Box Set-ul „Decembre – 50 Collection” («50 de Ierni peste Decembre »), o ediţie de colecţie premium, într-un tiraj de 1000 de exemplare numerotate și semnate în original. Box Set-ul conţine o carte, cu povestea cântecului, un disc audio, cu douăsprezece variante de arhivă ale cântecului, un disc video, cu filmări de arhivă ale cântecului, din perioada 1976-2019, manuscrisul poeziei, partitura cântecului, un carnet de amintiri cu cărţi poştale şi un plic poştal cu timbru valoric, ediţie limitată. Lansarea oficială a acestei ediţii de colecţie a avut loc pe 23 noiembrie, la Târgul de Carte Gaudeamus, dar am gândit şi două concerte de lansare, pe care le-am susţinut la Teatrul Metropolis, pe 6 şi 14 decembrie.
– Să ne întoarcem un pic în timp. Cum a arătat acea zi de toamnă, din 1969, în care ai compus „Decembre”? A existat vreo întâmplare care te-a inspirat?
– Eram în anul întâi de liceu. Nu-mi amintesc exact de ce răsfoiam un volum de Bacovia, aşa cum nu ştiu nici din ce motiv mi-au căzut ochii pe poezia „Decembre”. A fost ceva… ca o chemare. Am simţit că trebuia să iau chitara şi am luat-o, am simţit că trebuia să cânt şi am cântat… Aşa s-a născut cântecul: a venit simplu, ca o răsuflare. Apoi l-am fredonat unor prieteni, lor le-a plăcut şi – iată! – în felul ăsta a intrat „Decembre”, pe nesimţite, în viaţa mea. În toţi aceşti cincizeci de ani, n-am reuşit niciodată să-mi explic de ce l-am făcut, din ce motiv a plăcut, cum de-a avut o astfel de priză la public, de ce, până-n ziua de azi, lumea îl cere la spectacole şi-l ascultă cu sfinţenie. E un mister! Dar unul pe care eu îl simt tare frumos. Pur şi simplu, probabil că aşa a fost să fie…
Iernile Dunării

– Dar lumea în care a apărut „Decembre” cum arăta? Îți mai zboară gândul vreodată la anii de atunci?
– Înaintarea în vârstă face, şi în cazul meu, ca amintirile copilăriei și adolescenței să devină din ce în ce mai clare, mai frecvente, mai pline de emoţie. Cum să nu-mi amintesc cu plăcere de perioada în care eram scutit de toate grijile lumii, în care singura mea preocupare era joaca, în care toţi cei dragi, părinţii şi mai ales bunicii, mă înconjurau cu dragoste şi cu răsfăţuri, în care primeam cadouri de toate felurile şi lumea întreagă era la picioarele mele?! Iernile erau frumoase, cu zăpadă multă şi curată, cu sănii şi cu patine, cu bulgări şi cu oameni de zăpadă… Moş Nicolae, tandru şi delicat, aducea invariabil prima zăpadă şi primele daruri, apoi venea Moş Crăciun, cu pomul său de iarnă împodobit cu beteală, cu globuri şi cu lumânări colorate, cu bomboane în poleială sclipitoare, atârnând de cregi, dar şi cu alte daruri. Oamenii erau buni, calmi, înţelegători, cu bun simţ, se respectau unii pe alţii, se ajutau între ei, erau uniţi la bine şi la rău. Iar tristeţile şi grijile cotidiene ne erau ascunse cu dibăcie, mie şi celorlalţi copii, de oamenii mari. Dunărea ducea la vale sloiuri, neamuri, limbi, tradiţii şi obiceiuri, care de care mai frumoase, care de care mai respectate, păstrate cu o deosebită sfinţenie. Oriunde se întâlneau şi cu oricine, bărbaţii salutau scoţându-şi pălăriile sau şepcile. În orăşelul nostru cosmopolit şi tihnit, în decembrie auzeai, într-o dulce şi senină împletire de graiuri, „Crăciun fericit!”, „Kala Christougenna!”, „Craciunu hariosu!”, „Sreken Bozhik!”, „Gezur Krislinjden!”, „Shenoraavor Nor Dări yev Pari Gaghand!”, „Mo`adim Lesimkha!”, „Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun!”, „S prazdnikom Rozhdestva Hristova!”, „Srozhdestvom Khristovym!”, „Tchestito Rojdestvo Hristovo!”, „Bachtalo Krecunu!”, „Joyeux Noel!”, „Froehliche Weihnachten!”… Aşa era Brăila copilăriei mele… Şi n-o pot uita, cum nu-mi pot uita nici copilăria.
„Ei cu treaba lor, noi cu copilăria noastră!”

– Acum, la vârsta maturității, a mai rămas ceva din bucuria de atunci, din decembrie?
– Ştii ce cred eu? Că trăirile noastre emoţionale, din diversele perioade ale existenţei, sunt numai şi numai ale noastre. Bucuria trăirii sărbătorilor e una subiectivă şi nu cred că are vreo legătură cu abordarea comercială a acestora. Ori de câte ori primeşti un cadou, sfâşii ambalajul, chiar dacă el e unul superb, din dorinţa de-a afla cât mai repede cadoul în sine. El e bucuria, vraja, emoţia, nu ambalajul. Pe mine, sincer, nu mă deranjează deloc „comerţul” care a cuprins sărbătorile. Fiindcă merg pe principiul: ei cu treaba lor, noi cu copilăria noastră! „Copilăria e cadoul pe care ni-l dă viaţa”, spunea Horaţiu Mălăele. Şi cât de mare dreptate are! Cred că niciodată nu e prea târziu să fim copii. Ne face tare bine să ne întoarcem la copilul din noi, ori de câte ori avem prilejul. Eu mă uit fascinat la Alexandra şi la Thomas, la nepoţeii mei, cum se bucură de fiecare jucărie pe care o primesc şi, pe de altă parte, în spiritul sincerităţii copilăreşti, nu-ţi ascund că abia-i aştept să plece pe la casele lor, ca să mă joc şi eu în linişte, cu jucăriile lor. E minunat să te joci şi mie îmi place de mor lucru’ ăsta! Şi-ţi mai mărturisesc ceva: mi se face o poftă nebună să beau o Coca-Cola, după ce văd reclama lor de Crăciun! (râde) „Când nu mai eşti copil, ai murit de mult”, spunea Brâncuşi. Aşa că mai bine să dăm în mintea copiilor, zău!
– Dar pe Revelion ce preț pui? Cum îţi place să-l petreci?
– Cele mai frumoase Revelioane pe care le-am trăit au fost cele în doi. Mi s-au părut cele mai tihnite, tocmai pentru că adunaseră în ele toate cele nespuse timp de un an, dar mai ales cele ce urmau a fi spuse în anul ce tocmai atunci ne deschidea uşa: un fel de spovedanie spusă în şoaptă, faţă-n faţă, ochi în ochi cu persoana iubită. Un dans al sentimentelor şi al trăirilor a doi oameni îmbrăţişaţi sub ramura de vâsc. Un fel de moment al sincerităţii cu tine însuţi, făcut cu voce tare, în faţa perechii tale. Un curcubeu de emoţii care, în ianuarie 2014, mi-a „murmurat” un poem confesiv (pe care l-am publicat în volumul „FaceCarte”, din 2016): „La poarta sufletului fiecăruia dintre noi/ bat timid speranţele./ Le deschidem încrezători, bucuroşi,/ aproape fericiţi că ne-au băgat în seamă./ Ianuarie./ Ne facem planuri, proiecte, visuri,/ fără să ştim dacă se vor îndeplini vreodată./ Ianuarie./ E timpul pariurilor cu noi înşine – provocări inconştiente,/ cărora ne supunem cu bună-ştiinţă,/ indiferent dacă vom câştiga sau pierde./ Ianuarie,/ un joc de-a v-aţi ascunselea./ Doişpe’,/ unşpe’,/ zece,/ nouă,/ opt,/ şapte,/ şase,/ cinci,/ patru,/ trei,/ doi,/ unu,/ zero!/ «Cine nu-i gata îl iau cu lopata…»/. Deschidem ochii fără să bănuim/ce vom vedea în faţa noastră./ Tot ce-mi amintesc este/ că la nici câteva secunde,/ undeva, sub o ramură de vâsc,/ ţi-am spus că te iubesc,/ cu glasul sugrumat de emoţie,/ aidoma unui adolescent.”
„Cel mai tare îmi doresc să rămân cu mintea întreagă”

– Trecerea dintre ani e şi un prilej de a-ţi face „planul de atac” pentru viitor?
– Da, pot spune că am câteva strategii pentru noul an. Nu neapărat „de atac”, pentru că nu sunt un tip bătăios. În mare parte, ele sunt defensive. Cel mai tare îmi doresc să rămân cu mintea întreagă. Apoi să fiu sănătos. Vreau să mă bucur de nevastă, de fete, de nepoţi şi de prieteni. Mă amuză teribil ideea de pensionar, dar, mai ales, cea de bunic. Mai vreau să cânt alături de colegii mei de trupă – în 2020 împlinim douăzeci şi cinci de ani de când cântăm împreună! –, să fac lucruri care să-i bucure pe cei din jurul meu… Vreau să cred că mai am câte ceva de spus… În fine, cum o vrea Dumnezeu!
– Planurile de viitor îţi înaripează speranța? Te fac optimist?
– Cred că speranţa şi optimismul nasc planurile de viitor şi chiar viitorul însuşi. Într-o lume atât de nebună cum e aceasta în care trăim, doar speranţa în revenirea la normalitate mă face să privesc cu optimism la ziua de mâine. În 2020, voi încerca să iau „o gură de stare bună”. Face bine şi, consumată în doze rezonabile, nu creează dependenţă şi nici nu dă dureri de cap. (râde) Poate că nu va fi un an lejer, dar, fiindcă îmi plac provocările, sunt pregătit pentru orice sau, mă rog, pentru aproape orice. Aşadar, la mulţi ani nouă, tuturor, dragi concetăţeni ai planetei România!