
• Cum putem să aflăm și să ne apărăm •
Unghii striate
Ce înseamnă? O posibilă intoxicare cu arsen sau thalium – din cauza vopselelor, de pildă, sau a substanțelor chimice folosite împotriva dăunătorilor (spray-uri contra țânțarilor, gândacilor etc.). Striurile adânci: ați suferit de o boală grea.
Cum trebuie să reacționați? Când umblați cu substanțe chimice, puneți-vă o mască pentru a vă proteja respirația. Aerisiți bine încăperile, combateți dăunătorii cu mijloace biologice.
Ce va face medicul? Vă va recomanda o dezintoxicare.
Unghii galbene
Ce înseamnă? Ciupercă.
Cum trebuie să reacționați? Schimbați zilnic prosoapele. Ștergeți-vă bine picioarele și mâinile, ca să nu rămână zone umede (acestea favorizează dezvoltarea ciupercilor).
Ce va face medicul? O analiză a tipului de ciupercă care v-a atacat unghiile. Recomandă soluții antimicotice (ojă, alifie, tincturi).
Unghii roșii-maronii
Ce înseamnă? Sângele este prea încărcat cu substanțe reziduale din cauza unei insuficiențe renale.
Cum trebuie să reacționați? Faceți o cură de purificare a sângelui cu ajutorul unor ceaiuri de plante: urzică, coada-șoricelului, mușețel, salvie etc.
Ce va face medicul? Va controla funcționarea rinichilor.
Buze aspre
Ce înseamnă? Lipsă de vitamine și substanțe minerale, mai ales vitamina B2, calciu, magneziu. Pielea excesiv de uscată din cauza aerului prea uscat.
Cum trebuie să reacționați? Puneți în camere vase cu apă, pentru ca aerul să fie mai umed. Ungeți-vă buzele cu o cremă hidratantă. Consumați multă drojdie, produse lactate, soia, gălbenuș de ou și cereale integrale (toate conțin vitamina B2).
Ce va face medicul? O analiză a sângelui, pentru a stabili cantitatea de vitamine; vă va prescrie o cură cu vitaminele B.
Gât umflat (exterior)
Ce înseamnă? Hipotiroidie cauzată de lipsa de iod.
Cum trebuie să reacționați? Utilizați la gătit și condimentat sare iodată. Mâncați cât puteți de des pește de mare (macrouri, heringi etc.) sau înghițiți tablete cu iod.
Ce va face medicul? Va controla funcțiile tiroidei (cel mai bine la un endocrinolog). Dacă este cazul, va prescrie tablete cu iod.
Limbă încărcată
Ce înseamnă? Dacă este albă: ciupercă sau răceală. Dacă este roșie: scarlatină.
Cum trebuie să reacționați? Dacă e vorba de o răceală cu dureri în gât, guturai și tuse: faceți gargară de câteva ori pe zi cu apă cu sare sau apă cu lămâie (1/2 linguriță cu sare, respectiv zeama de la o lămâie la un pahar cu apă călduță). Ciuperca sau scarlatina trebuie tratate de medic. Ajută gargara cu salvie.
Ce va face medicul? Cu ajutorul unui exudat din mucoasa bucală, va ști exact dacă este sau nu ciupercă.
Piele cojită

Ce înseamnă? Lipsa unor hormoni, mai ales estrogen. Posibil, de asemenea, o lipsă a vitaminelor A și B.
Cum trebuie să reacționați? Modificați-vă alimentația. Mâncați multe crudități și legume (conțin toate vitaminele). Pielea uscată, cojită trebuie îngrijită cu foarte mare atenție. Faceți băi cu diverse uleiuri și folosiți creme grase și hidratante. Nu utilizați săpun parfumat (usucă pielea).
Ce va face medicul? Va stabili – printr-o analiză a sângelui – care sunt hormonii și vitaminele insuficiente. Eventual, vă va prescrie preparate cu estrogen (tablete sau alifie), precum și vitamine.
Pete albe pe piele
Ce înseamnă? Lipsa vitaminei B12, diabet, dereglări tiroidiene.
Cum trebuie să reacționați? Evitați soarele puternic (stimulează apariția petelor).
Ce va face medicul? Vă va lua sânge pentru a verifica hormonii tiroidieni, cantitatea de vitamine și glicemia.
Piele foarte grasă
Ce înseamnă? Secreție exagerată de sebum, cauzată la femei de hormoni masculini în cantitate prea mare.
Cum trebuie să reacționați? Evitați apa fierbinte (stimulează creșterea producerii de sebum). Ieșiți cât puteți de des la aer. Dimineața și seara faceți băi alternative la față: 2 minute apă caldă, apoi un jet rece ca gheața. Repetați de trei ori. Mâncați multă drojdie.
Ce va face medicul? Vă va lua sânge pentru stabilirea procentului hormonal.
Multe pete maronii
Ce înseamnă? Reacția pielii la razele puternice de soare. Pericol de cancer al pielii.
Cum trebuie să reacționați? Evitați soarele (stați la umbră, purtați pălărie de soare). Folosiți uleiuri sau creme cu un factor ridicat de protecție împotriva razelor solare. Verificați-vă constant petele: cresc, se modifică, se-nchid la culoare? Comunicați medicului tot ce vi se pare deosebit.
Ce va face medicul? Vă va îndepărta petele suspecte, în urma unei probe a țesuturilor.
Picioare și glezne umflate

Ce înseamnă? Reținerea lichidului ca urmare a lipsei de mișcare sau a unor probleme cardiace – favorizată și de statul pe scaun, dar și de cel în picioare. Sângele nu mai curge fluent din picioare înapoi la inimă. Aceasta blochează și eliminarea lichidului din țesuturi. Picioarele obosesc, se-ngreunează și se umflă.
Cum trebuie să reacționați? Țineți picioarele ridicate, plimbați-vă zilnic, faceți sport, excursii, mergeți pe bicicletă, urcați scările pe jos. În timp ce ședeți, mișcați încontinuu labele picioarelor, de pe vârfuri pe călcâie (minimum de 20 de ori pe oră). Purtați pantofi comozi, ciorapi elastici.
Ce va face medicul? Va verifica dacă aveți varice, va controla circulația sângelui în vene și artere, vă va controla inima cu ajutorul EKG-ului.