Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

TIMPURI NOI

Timpuri Noi: Dan Iliescu, Felix Sfura și Silviu Sanda

DAN ILIESCU – „Simțeam că pot să fac lucruri rele dacă nu mă descărcam prin muzică și prin text”

Se întrevede an rodnic pentru rockul au­tohton. Încă una din trupele românești care-l cântă cu mare entuziasm, Tim­puri Noi, e pregătită să apară în fața fanilor ei, însoțită și de un album nou nouţ, „Moldova mon amour”. Așteptat cu mare înfrigurare, noul disc poartă amprenta inconfundabilă a lui Dan Iliescu, care de data aceasta, pe lân­gă rolul de compozitor, şi l-a asu­mat şi pe cel de producător. De altfel, Dan Iliescu este compo­zi­torul tuturor hiturilor pe care pu­blicul le știe atât de bine: „Stere”, „Tanța”, „Adeline”, „Luca”, „Hel­­ga”, „Bordelul mov”, „Ca­tran”, „Nato”, „Tata”… melodii cu mesa­je pu­ternice și inteligente, care mo­bilizează ascul­tătorii și prin textele lor. Ademenirea începe cu adre­să­rile de pe Facebook.

„«Moldova mon amour» vine… vine pentru voi, cei care încă aș­tep­tați Timpuri Noi, care încă ser­bați Victoria… Și cum începând de la Ștefan cel Mare şi Sfânt, românii au fost mereu biruitori, așa şi noi, oștenii voștri, vom birui! Vin Tim­puri Noi!”.

Câteva dintre cântecele cuprinse pe acest nou disc al trupei Timpuri Noi, precum „România”, „De iubire tu ascultă-mă” sau „Cântec de biruin­ță la români”, au putut fi ascultate în de­cursul anului trecut, pe scenele din toată ţara, pe la festivaluri și prin cluburi, și au ajuns să fie iubite de public, în aceeași măsură cu hiturile clasice ale formaţiei.

De la înființarea trupei, din 1983, Dan Iliescu a fost prezent în Timpuri Noi în calitate de com­pozitor și chitarist, iar începând cu anul 2011, și-a asumat și rolul de solist. De altfel, Dan este sin­gura constantă a trupei, după plecarea lui Artanu (Adrian Pleșca), în 2009. Cei doi s-au despărţit pe cale amiabilă şi au rămas prieteni, chiar dacă au ales fiecare alt drum.

Actualmente, Timpuri Noi este alcătuită din: Dan Iliescu (chitară, vo­ce), Silviu Sanda (bas, voce – 2005) şi Felix Sfura (tobe – 2011).

Primul disc ce nu l-a mai avut ca solist pe Artanu a fost scos în 2012, „Deschide-ți min­tea!”, şi a fost pri­mit cu entuziasm de fanii lui Dan Iliescu şi cu o oare­care reticenţă de cei obişnuiţi cu Artanu în prim plan. Discul a trecut însă onorabil scrutinul, iar Dan Iliescu, ieşeanul povestitor, a depăşit şi el reținerea de-a ieşi în față şi de-a cân­ta cu vocea. „Lipsa mea de cu­raj are rădă­cini adânci. Prin clasa a opta, mă dă­dea profesoara afară de la cor, zi­când: «Iliescu, lasă-ne, că ne te­ro­rizezi!». Ieșeam din clasă, mer­geam la WC să fumez o ți­gară şi-mi ziceam în barbă: «La­să, bă, că muzica-i pentru fătălăi, bărbații ade­vărați beau, fumează şi se bat»”, se confesa el într-un interviu acordat revistei noastre acum opt ani, motivându-şi tea­ma de micro­fon. Şi mai adăuga: „Eu nu am cân­tat niciodată pen­tru bani, ci pentru că aveam ne­voie să creez, altfel simțeam că ex­plodez, că pot să fac lucruri rele dacă nu mă descarc prin mu­zică şi prin text. Voiam să mă fac auzit, remarcat, dar nu neapărat din vanitate, ci pentru că aveam ceva în mine care trebuia spus, trebuia să iasă afară. Bă, uite, ăsta sunt eu, vreau să-ţi arăt cum sunt, că nu-s ca tine şi nici ca altcineva, ci doar ca mine, ia vezi, îţi place?”.

Acum, la opt ani distanţă de la „Deschide-ți mintea!”, Dan e pregătit să repete experienţa, să cânte şi să-şi con­vingă ascultătorii că are ceva de spus în muzică. Și, pentru inspirație, s-a întors la sursă, la Mol­do­va lui natală. Nu s-a gră­bit însă să scoată albumul pe piaţă, deşi avea melodiile pregătite de ceva timp. „«Moldova mon amour» e un album așteptat de multă vreme și nu vreau să fie o ches­tie de compromis. E albumul meu de suflet. Țin la el foarte mult, de aceea nu vreau să iasă pe piață doar pentru că au trecut niște ani de la precedentul, și ar fi momentul. Sunt un perfec­ţionist”, declara el la finele anului trecut, după un concert susţinut la Timişoara.

Marele concert de lansare a noului disc se va produce luna aceasta, în clubul bucureştean „Quan­tic”, chiar de ziua Unirii Principatelor. „2019 ne-a adus un album nou, iar 2020 începe cu mare con­cert de lansare. Zic că stăm bine. Anul 2020 îl deschidem oficial pe 24 ianuarie, când lansăm noul album «Moldova mon amour». La mulți ani nouă, vouă și cui vine la concertele noastre! Vă pupă Dan!”, scria solistul trupei pe pagina de so­cializare.

(Biletele se găsesc în reţeaua Iabilet şi costă 60 de lei.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian