Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Un remediu ignorat: GARGARELE

Foto: Shutterstock

Gargara este o metodă terapeutică foarte veche. În ayurveda, medicina tradițională india­nă, clătitul gurii cu uleiuri vegetale avea drept scop îmbu­nătățirea somnului, sti­mularea func­țiilor cerebrale, albirea dinților și re­ge­­ne­rarea gingiilor.

Gargara permite elimina­rea mu­cusu­lui și a rezi­duurilor care încarcă gura și gâtul. Substanțele uti­lizate pot vindeca o inflama­ție a mu­coa­sei, pot calma zo­nele iritate de aerul us­cat, de po­luare sau de solici­tarea ex­cesivă a coar­delor vo­cale (cân­tă­reți, ac­tori…).

Prepararea gar­ga­rei este simplă și ra­pidă. Nu tre­buie decât să fierbeți apa și să adăugați câteva ingrediente pe care – cu sigu­ranță – le aveți la înde­mână.

Combaterea durerilor de gât

* Pentru a le veni de hac durerilor de gât, nimic nu poate fi mai eficient decât zeama de lămâie! As­tringența ei reduce inflamația mucoasei și creează un mediu acid, ostil virușilor și bac­te­riilor. Turnați pur și simplu o lin­gu­riță cu zeamă de lămâie într-o ceașcă cu apă fierbinte.

* Apa sărată este și ea eficientă. Amestecați un sfert de linguriță de sare într-o ceașcă cu apă fierbinte și adăugați o lingură cu apă oxigenată (20%), pentru distrugerea bacte­riilor.

* Ghimbirul. Împotriva durerilor de gât, se pot face numeroase tipuri de gargară. Ia­tă una care și-a dovedit efi­ci­en­ța: vărsați o jumătate de ceașcă cu apă fierbinte peste o lingu­riță de ghimbir măci­nat, adău­gați zeama unei jumătăți de lă­mâie și o linguriță cu mie­re. Ghim­­birul posedă proprie­tăți antiinflamatorii, în timp ce mie­­rea, lejeră și anti­sep­tică, li­niștește gâtul.

* Frunze de mur și miere. Tot cu miere se prepară și remediul urmă­tor: puneți pe foc 100 ml de apă îm­preună cu 10 g de frunze us­cate de mur, lăsați să se infu­ze­ze 15 minute, stre­curați, îndul­ciți cu miere și clătiți-vă gura cu ceaiul astfel preparat, de două ori pe zi. Bogate în tani­nuri, frunzele de mur sunt în același timp antiseptice și anti­fungice.

* Fiind foarte bo­gată în clorofilă, zeama de grâu ver­de (iarbă de grâu) poate atenua și ea dure­rile de gât, dar și revita­liza, pa­re-se, gin­giile și calma du­­rerile de dinți. Încer­cați să o țineți în gură cel puțin 5 minute.

Calmarea arsurilor de stomac

* În cazul arsurilor ocazionale, încercați o gar­gară cu apă sărată (un sfert de linguriță de sare la o ceașcă cu apă fierbinte). Sarea liniș­tește senzația de arsură și favorizează cicatri­zarea mucoasei iritate. În schimb, dacă suferiți de dureri cronice de stomac, ar fi mai bine să consultați medicul: ele pot fi semnalul unui ulcer sau al unei hernii hiatale. Re­fluxul acid regulat poate provoca leziuni pe esofag.

Vindecarea răcelii

* Încă de la primul strănut, faceți o baie de gură cu puțin sos iute (Ta­basco) diluat în apă. Pentru amatorii de senzații tari, aceasta este metoda cea mai radicală de degajare a căilor respiratorii!

* Pentru o soluție mai „blân­dă”, în­cercați Echina­cea. Turnați 2 lingurițe cu tinctură (1:5) într-o ceaș­că cu apă și faceți gargară de trei ori pe zi. Vă va vindeca gâtul, întă­rin­du-vă sis­te­mul imunitar.

Combaterea laringitei

Puteți accelera vindecarea, făcând o gargară cu smirnă – 10-15 picături de tinctură (1:5) la o ceașcă cu 30 ml de apă. Foarte astringentă și antisep­tică, această plantă este ideală pen­tru calmarea inflama­țiilor. Șase gar­ga­­re pe zi vă vor fi de un real folos.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian